intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A szerelem egy kémiai szimfónia

A szerelem egy kémiai szimfónia

Ha szerelmes vagy, minden érdekel, ami a szeretett személlyel kapcsolatos: a látványa felvillanyoz, az illata begerjeszt, egyből vele tervezed a további életed.  A szíved pumpál, mint egy őrült, izgatott vagy, ha vele vagy. Gondoltad volna, hogy ebben a folyamatban a testben lévő különböző kémiai anyagok is szerepet játszanak. A szerelem egy kémiai szimfónia.

A dopamin

„A dopamin testben termelődő vegyület. Az agyban neurohormonként és idegsejtek közötti ingerületátvivő vegyületként van jelen (azaz neurotranszmitter). E mellett a retinában is megtalálható. Neurotranszmitteri funkciója sokoldalú: szerepe van a mozgás koordinálásában, a motivációban, a jutalom-érzésben és predikcióban, a függőség kialakulásában, a munkamemóriában és a végrehajtó funkciókban.” (wikipédia)

A dopamin egy új szerelem alkalmával gyakorlatilag feltör bennünk. Olyan, mint egy természetes amfetamin. Helen Fisher, híres antropológus, biológus szerint a dopamin serkenti a vágyat és olyan az agyra gyakorolt hatása, mint a kokainnak. A szerelmespárok gyakran mutatják a növekvő dopaminszint tüneteit: megnövekedett energia, kevesebb alvás- és táplálékigény, különleges öröm a kapcsolat legapróbb részleteivel kapcsolatban is.

Az oxitocin

Orgazmus közben az agyunkat elárasztják a jó érzést keltő endorfinok és az oxitocin. Az oxitocint más néven ölelkező hormonnak is hívják, mert megteremti az intimitás érzését. A férfiakat talán kevésbé érinti az oxitocin, mert a magasabb a tesztoszteronszintjük, ami megmagyarázza, hogy miért nem vágynak például arra, hogy szex után odabújjanak partnerükhöz. Sokkal előbb jut eszükbe az éhség, vagy a következő menet.

A vazopresszin, azaz az antidiuretikus hormon

A vazopresszin egy nagyon fontos hormon a hosszú távú elkötelezettség kialakulásában. Ez a hormon „ellenőrzi” a szomjúságot, azt, hogy mennyire vagy kiszáradva. Szerepét a kapcsolatokban állatkísérletekkel fedezték fel. A préripockokat vizsgálták (akik egyébként nagyon sokszor párosodnak). Nagyon stabil párkapcsolatban élnek. Amikor a hím préripocok olyan gyógyszert kapott, amely elnyomta a vazopresszin hatását, romlott a kapcsolat a nősténypocokkal, valamint az új udvarlóktól sem védte meg őt a hím. 

A szerotonin

Mint neurotranszmitter, a szerotonin segít, hogy üzenetek jussanak el az agy egyik területéről a másikra. Úgy vélik, hogy jelenléte a sejtekben befolyásolja a különböző pszichológiai és testi funkciókat. Ez magában foglalja a hangulatot, annak változásait és a szexuális vágyat is. Az alacsony szerotoninszintnek okozhat depressziót és alacsony szexuális vágyat. Arra is van bizonyíték, hogy a női hormonok is kölcsönhatásba léphetnek a szerotoninnal. A kölcsönhatás miatt rosszabbodhat a premenstruációs időszak, a szülés utáni időszak, illetve a menopauza. Nem véletlen, hogy ezek mind olyan életszakaszok, olyan élethelyzetek, amikor a nemi hormonok mozgásban vannak.

Az adrenalin

Amikor beleesel valakibe, egyből aktiválódik a stressz a szervezetben, ami növeli a vérben az adrenalin mennyiségét. Amikor váratlanul az új szerelembe botlasz, lehet, hogy elkezd izzadni a tenyered, iszonyúan elkezd dobogni a szíved vagy kiszárad a szád. Ezek mind az adrenalin hatásai.

Ebből látszik, hogy a szerelem nem csupán érzelem, hanem kőkemény kémia, ami ha nem működik, akkor hosszú távon sem fog működni. Fizikailag vagy megszereted egyből a partnert, vagy nem fogod szeretni soha. A testet nem lehet becsapni.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
Egy életen át szexközelben
Egy életen át szexközelben
7 pontban a nagy Ő-ről
7 pontban a nagy Ő-ről
Összeköltözés, a kritikus pont
Összeköltözés, a kritikus pont
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.