intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazása nagyon elterjedt, ugyanis nagy hatékonyságú védelemnek számítanak a nem kívánt terhesség ellen. A hormonális fogamzásgátlás során a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, fogamzásgátló hatású hatóanyagokat juttatsz a szervezetedbe.

Sok fajtája létezik, lássuk most ezeket:

Hüvelygyűrű

Rugalmas, átlátszó gyűrű, amelyet egy tamponhoz hasonlóan kell felhelyezni a hüvelybe. Hormonokat tartalmaz, így az ovulációt gátolva akadályozza meg a teherbeesést. A hüvelygyűrűt a menstruáció első napján kell felhelyezni, majd három hét eltelte után eltávolítani. A háromhetes alkalmazást 7 napos hormonmentes időszak követi.

3-4 nap múlva menstruációszerű, ún. megvonásos vérzés jelentkezik. Ha letelik a hétnapos szünet, újabb gyűrűt kell felhelyezni a hüvelybe. Előnye, hogy alacsony a hormontartalma (ösztrogént és progeszteront is tartalmaz), nem igényel napi szintű odafigyelést, a gyomor- és bélrendszer megbetegedései nem befolyásolják a hatékonyságát. Hátránya, hogy viszonylag drága módszer, ritkán helyi irritációt okozhat, ha érzékeny vagy rá, előfordulhat, hogy gyakoribbá válnak a hüvelyfertőzések.

Fontos, hogy nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, így egy futó kaland vagy egyéjszakás kapcsolat alkalmával mindenképp érdemes gumióvszerrel is védekezni.

Méhen belüli gyógyszerleadó rendszer

A méhen belüli hormonális fogamzásgátlás az egyik legbiztonságosabb, legkevesebb mellékhatással járó módszer. Tévhit, hogy csak a már szült nőknek ajánlják, ugyanis létezik egy méretben kisebb verzió, amit a még nem szült nőknek is felhelyeznek. Rengeteg előnye van, ezek közül a legfontosabb az, hogy szinte 100%-os a hatékonysága, mivel csak elmozdulás vagy leesés esetén jöhet létre terhesség. Ez nagyon ritka, 1000 esetből 1-2. Jelentős mértékben csökkenti a menstruációs vér mennyiségét és a fájdalmat is. Kis mennyiségű hormont adagol, így a kellemetlen mellékhatások minimálisak. A véralvadási zavarokkal (pl. trombózis) küzdő nők is használhatják. Mivel a hormonfelszívódás helyi, nem terheli az egész szervezetet. Nem igényel odafigyelést, ám ha kisbabát szeretnél, orvosilag könnyen eltávolítható. Óvja a méhet a fertőzésektől, mivel sűrűbbé teszi a méhnyak-nyákot. A fogamzásgátló hatása 5 éven át érvényesül. További előnye, hogy bár egyszeri ára viszonylag magasnak mondható, ha ezt elosztjuk az 5 évre, alacsony összeg jön ki. Ha kisbabát szültél, ezt a módszert ajánlják leginkább, mivel a szülés után 6 héttel már felhelyezhető, és nem választódik ki hormon az anyatejbe.

Injekció

A hormontartalmú fogamzásgátló injekció hosszantartó hatású, általában 3 hónapra jelent védelmet a nem kívánt terhesség ellen (létezik fél éves, valamint egy éves időtartamú is). Egyetlen injekcióval érhető el az ovulációmentesség, de erre az időszakra általában a menstruáció megszűnik. Az injekció csak sárgatesthormont tartalmaz, így azok a nők is alkalmazhatják, akik a többfázisú hormonális készítményeket nem szedhetik valami miatt. Lehet ez trombózishajlam, valamilyen más, véralvadási zavar, dohányzás vagy a 35 év feletti életkor.

Mivel a hormonális fogamzásgátlás lényegében gyógyszeres kezelés, mellékhatásai is lehetnek. A rizikót növelheti a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a trombózisra való hajlam, az idősebb életkor.

A mellékhatásokon túl fontos azonban megemlíteni, hogy a hormonális fogamzásgátlásnak köszönhetően

  • a nem kívánt, illetve a méhen kívüli terhességek száma csökken,
  • a havi vérzés kiszámítható, a vérzés mennyisége csökken,
  • a vashiányos vérszegénységek száma mérséklődik,
  • csökken a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye,
  • csökken a menstruációs fájdalom,
  • csökken a jóindulatú emlőelváltozások száma,
  • mérséklődik a mióma és az endometriózis előfordulásának valószínűsége,
  • alkalmazói körében kevesebb a kismedencei gyulladás.

Mielőtt döntenél, mindenképp keresd fel a nőgyógyászod, hiszen a fogamzásgátlás tekintetében nagyon fontos, hogy személyreszabott legyen, azaz megtaláljátok a leginkább neked való módszert.


Ne sextingelj, inkább szexelj!
Ne sextingelj, inkább szexelj!
Amikor a nő az idősebb
Amikor a nő az idősebb
Én és ő (novella)
Én és ő (novella)
Játékosság a szexben
Játékosság a szexben
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.