intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazása nagyon elterjedt, ugyanis nagy hatékonyságú védelemnek számítanak a nem kívánt terhesség ellen. A hormonális fogamzásgátlás során a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, fogamzásgátló hatású hatóanyagokat juttatsz a szervezetedbe.

Sok fajtája létezik, lássuk most ezeket:

Hüvelygyűrű

Rugalmas, átlátszó gyűrű, amelyet egy tamponhoz hasonlóan kell felhelyezni a hüvelybe. Hormonokat tartalmaz, így az ovulációt gátolva akadályozza meg a teherbeesést. A hüvelygyűrűt a menstruáció első napján kell felhelyezni, majd három hét eltelte után eltávolítani. A háromhetes alkalmazást 7 napos hormonmentes időszak követi.

3-4 nap múlva menstruációszerű, ún. megvonásos vérzés jelentkezik. Ha letelik a hétnapos szünet, újabb gyűrűt kell felhelyezni a hüvelybe. Előnye, hogy alacsony a hormontartalma (ösztrogént és progeszteront is tartalmaz), nem igényel napi szintű odafigyelést, a gyomor- és bélrendszer megbetegedései nem befolyásolják a hatékonyságát. Hátránya, hogy viszonylag drága módszer, ritkán helyi irritációt okozhat, ha érzékeny vagy rá, előfordulhat, hogy gyakoribbá válnak a hüvelyfertőzések.

Fontos, hogy nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, így egy futó kaland vagy egyéjszakás kapcsolat alkalmával mindenképp érdemes gumióvszerrel is védekezni.

Méhen belüli gyógyszerleadó rendszer

A méhen belüli hormonális fogamzásgátlás az egyik legbiztonságosabb, legkevesebb mellékhatással járó módszer. Tévhit, hogy csak a már szült nőknek ajánlják, ugyanis létezik egy méretben kisebb verzió, amit a még nem szült nőknek is felhelyeznek. Rengeteg előnye van, ezek közül a legfontosabb az, hogy szinte 100%-os a hatékonysága, mivel csak elmozdulás vagy leesés esetén jöhet létre terhesség. Ez nagyon ritka, 1000 esetből 1-2. Jelentős mértékben csökkenti a menstruációs vér mennyiségét és a fájdalmat is. Kis mennyiségű hormont adagol, így a kellemetlen mellékhatások minimálisak. A véralvadási zavarokkal (pl. trombózis) küzdő nők is használhatják. Mivel a hormonfelszívódás helyi, nem terheli az egész szervezetet. Nem igényel odafigyelést, ám ha kisbabát szeretnél, orvosilag könnyen eltávolítható. Óvja a méhet a fertőzésektől, mivel sűrűbbé teszi a méhnyak-nyákot. A fogamzásgátló hatása 5 éven át érvényesül. További előnye, hogy bár egyszeri ára viszonylag magasnak mondható, ha ezt elosztjuk az 5 évre, alacsony összeg jön ki. Ha kisbabát szültél, ezt a módszert ajánlják leginkább, mivel a szülés után 6 héttel már felhelyezhető, és nem választódik ki hormon az anyatejbe.

Injekció

A hormontartalmú fogamzásgátló injekció hosszantartó hatású, általában 3 hónapra jelent védelmet a nem kívánt terhesség ellen (létezik fél éves, valamint egy éves időtartamú is). Egyetlen injekcióval érhető el az ovulációmentesség, de erre az időszakra általában a menstruáció megszűnik. Az injekció csak sárgatesthormont tartalmaz, így azok a nők is alkalmazhatják, akik a többfázisú hormonális készítményeket nem szedhetik valami miatt. Lehet ez trombózishajlam, valamilyen más, véralvadási zavar, dohányzás vagy a 35 év feletti életkor.

Mivel a hormonális fogamzásgátlás lényegében gyógyszeres kezelés, mellékhatásai is lehetnek. A rizikót növelheti a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a trombózisra való hajlam, az idősebb életkor.

A mellékhatásokon túl fontos azonban megemlíteni, hogy a hormonális fogamzásgátlásnak köszönhetően

  • a nem kívánt, illetve a méhen kívüli terhességek száma csökken,
  • a havi vérzés kiszámítható, a vérzés mennyisége csökken,
  • a vashiányos vérszegénységek száma mérséklődik,
  • csökken a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye,
  • csökken a menstruációs fájdalom,
  • csökken a jóindulatú emlőelváltozások száma,
  • mérséklődik a mióma és az endometriózis előfordulásának valószínűsége,
  • alkalmazói körében kevesebb a kismedencei gyulladás.

Mielőtt döntenél, mindenképp keresd fel a nőgyógyászod, hiszen a fogamzásgátlás tekintetében nagyon fontos, hogy személyreszabott legyen, azaz megtaláljátok a leginkább neked való módszert.


5 olyan szokás, ami tönkreteszi a kapcsolatod
5 olyan szokás, ami tönkreteszi a kapcsolatod
5 ok, amiért a férfiak is blöffölnek az ágyban
5 ok, amiért a férfiak is blöffölnek az ágyban
Randikommandós Anna viszontagságai – avagy a három legszörnyűbb randiélményem
Randikommandós Anna viszontagságai – avagy a három legszörnyűbb randiélményem
Te vajon jó szerető vagy? Ha ez az 5 dolog igaz rád, akkor igen!
Te vajon jó szerető vagy? Ha ez az 5 dolog igaz rád, akkor igen!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.