intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátló módszerek

Bármilyen fogamzásgátló módszer mellett is döntesz, tudnod kell pontosan, hogyan működik, miként használd és milyen mellékhatásokkal számolhatsz. Minél többet tudsz a fogamzásgátlásról és a saját szükségleteiről, annál könnyebb lesz a legmegfelelőbb módszer kiválasztása. Ebben a menüpontban is igyekszünk segíteni a választásában.

Barrier-módszerek

Hüvelyi méhszájsapka (pesszárium)

Ez a hüvelybe felhelyezendő, a méhnyak hüvelybe belógó részére illeszkedő gumiserleg, amely, mintegy falként meggátolja a hímivarsejtek átjutását. A legtöbb pesszárium hátránya, hogy közösülés előtt kell a hüvelybe felhelyezni, valamint a méhszájat pontosan kell fednie, így aktus közben nem csúszhat el. Általában fogamzásgátló hatású krémekkel kombinálva alkalmazzák. A megfelelő használat ellenére is 14% a teherbeesési arány.

Hüvelyi krémek, kúpok

Ezeket a készítményeket a közösülés előtt kell a hüvelybe felhelyezni. Úgynevezett spermaölő (spermicid) anyagot tartalmaznak, mely a hímivarsejteket mozgásukat gátolva vagy velük érintkezve pusztítja el. Megbízhatóságuk nem tökéletes, a teherbe esési arány azonos a pesszáriumokéval.

Kondom (gumi óvszer)

A megszakított közösülést kivéve ez az egyetlen hatékony, férfiak számára is alkalmas fogamzásgátló eljárás. Körükben a legelterjedtebb módszer. Megfelelően alkalmazva fogamzásgátló hatásán túl véd a nemi betegségek (szifilisz, AIDS stb.) ellen.

Méhen belüli eszköz (IUD)

A méh üregébe felhelyezett fogamzásgátló eszköz, hétköznapi nevén spirál, régóta alkalmazott eljárás a nőgyógyászatban a nem kívánt terhesség megelőzésében. Több formája ismert (hurok, gyűrű, spirál), amelyek mindegyike azonos úton fejti ki fogamzásgátló hatását. Az IUD a méh üregében állandó gyulladást generálva a pete beágyazódását teszi lehetetlenné. Réztartalmuknak köszönhetően az újfajta IUD-k ezenfelül a méhbe került hímivarsejteket is károsítják, akadályozzák mozgásukban.

A spirálnak, noha biztos fogamzásgátló eszköz, hiszen a teherbeesési arány kisebb, mint 2%, súlyos mellékhatásai és szövődményei lehetnek. Fontos, hogy a nők a spirál felhelyezése előtt felvilágosítást kapjanak ezekről, mint pl. a méh kilyukasztása, bakteriális gyulladása vagy a szervezet túlérzékenysége a spirállal mint testidegen anyaggal szemben. Gyakori panasz a közti vérzés és alhasi fájdalom, amely esetben a nőnek fel kell keresnie nőgyógyászát. Összességében az IUD hatékony fogamzásgátló eszköz, azonban, ha mégis létrejön mellette a terhesség, akkor tízszeresére nő a méhen kívüli bekövetkezés kockázata.

Megszakított közösülés

A coitus interruptus azt a fogamzásgátlási módszert jelöli, amelynél megszakítják a közösülést, hogy a magömlésre a hüvelyen kívül kerüljön sor. A pénisz kihúzása a hüvelyből röviddel az orgazmus előtt nagy önfegyelmet és gyakorlatot igényel. A szeretkezés hevében ugyanis könnyen elveszítheti a férfi az önuralmát. Ráadásul ha erre koncentrálnak, az állandó aggodalom jelentősen csökkenti a szex nyújtotta örömet is.

 

Természetes családtervezés

A módszer alapja, hogy a termékenység ideje alatt tartózkodni kell a házasélettől. A legkevésbé hatékony, de a legelterjedtebb változata a naptármódszer (P-index: 12-40), még rendszeres havivérzés esetén is. Ha rendszeres, 28 napos menstruációs ciklust veszünk alapul, a legtermékenyebb időszak a 11-17. nap közé esik, hiszen a peteérés (ovuláció) a 14. napon (+1 nap) következik be és a hímivarsejt 48 óráig életképes a női belső nemi traktusban. Rendszertelen vérzés esetén gyakorlatilag biztonsággal nem is alkalmazható. A nem kívánt teherbe esések aránya kb. 15% évente.

Művi meddővé tétel (sterilizáció)

Ezt a fogamzásgátlási módszert hagytuk utolsónak, mert az eljárást véglegesnek kell tekinteni, így Magyarországon egészségügyi indikáció nélkül csak a törvényben lefektetett anyai korhatár és élő gyermekek száma esetén kérvényezheti a házaspár női tagja a sterilizációját (2006 júliusától változik a törvényi szabályozás, és már bármely cselekvőképes nagykorú magyar személy kérheti a művi meddővé tételt – a szerk.). A módszer lényege, hogy a mindkét oldali petevezetőt átvágják, így a megérett petesejt számára a petevezető átjárhatatlanná válik.

Hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazása nagyon elterjedt, ugyanis nagy hatékonyságú védelemnek számítanak a nem kívánt terhesség ellen. A hormonális fogamzásgátlás során a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, fogamzásgátló hatású hatóanyagokat juttatsz a szervezetedbe.

Sok fajtája létezik, lássuk most ezeket:

Hüvelygyűrű

Rugalmas, átlátszó gyűrű, amelyet egy tamponhoz hasonlóan kell felhelyezni a hüvelybe. Hormonokat tartalmaz, így az ovulációt gátolva akadályozza meg a teherbeesést. A hüvelygyűrűt a menstruáció első napján kell felhelyezni, majd három hét eltelte után eltávolítani. A háromhetes alkalmazást 7 napos hormonmentes időszak követi.

3-4 nap múlva menstruációszerű, ún. megvonásos vérzés jelentkezik. Ha letelik a hétnapos szünet, újabb gyűrűt kell felhelyezni a hüvelybe. Előnye, hogy alacsony a hormontartalma (ösztrogént és progeszteront is tartalmaz), nem igényel napi szintű odafigyelést, a gyomor- és bélrendszer megbetegedései nem befolyásolják a hatékonyságát. Hátránya, hogy viszonylag drága módszer, ritkán helyi irritációt okozhat, ha érzékeny vagy rá, előfordulhat, hogy gyakoribbá válnak a hüvelyfertőzések.

Fontos, hogy nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, így egy futó kaland vagy egyéjszakás kapcsolat alkalmával mindenképp érdemes gumióvszerrel is védekezni.

Méhen belüli gyógyszerleadó rendszer

A méhen belüli hormonális fogamzásgátlás az egyik legbiztonságosabb, legkevesebb mellékhatással járó módszer. Tévhit, hogy csak a már szült nőknek ajánlják, ugyanis létezik egy méretben kisebb verzió, amit a még nem szült nőknek is felhelyeznek. Rengeteg előnye van, ezek közül a legfontosabb az, hogy szinte 100%-os a hatékonysága, mivel csak elmozdulás vagy leesés esetén jöhet létre terhesség. Ez nagyon ritka, 1000 esetből 1-2. Jelentős mértékben csökkenti a menstruációs vér mennyiségét és a fájdalmat is. Kis mennyiségű hormont adagol, így a kellemetlen mellékhatások minimálisak. A véralvadási zavarokkal (pl. trombózis) küzdő nők is használhatják. Mivel a hormonfelszívódás helyi, nem terheli az egész szervezetet. Nem igényel odafigyelést, ám ha kisbabát szeretnél, orvosilag könnyen eltávolítható. Óvja a méhet a fertőzésektől, mivel sűrűbbé teszi a méhnyak-nyákot. A fogamzásgátló hatása 5 éven át érvényesül. További előnye, hogy bár egyszeri ára viszonylag magasnak mondható, ha ezt elosztjuk az 5 évre, alacsony összeg jön ki. Ha kisbabát szültél, ezt a módszert ajánlják leginkább, mivel a szülés után 6 héttel már felhelyezhető, és nem választódik ki hormon az anyatejbe.

Injekció

A hormontartalmú fogamzásgátló injekció hosszantartó hatású, általában 3 hónapra jelent védelmet a nem kívánt terhesség ellen (létezik fél éves, valamint egy éves időtartamú is). Egyetlen injekcióval érhető el az ovulációmentesség, de erre az időszakra általában a menstruáció megszűnik. Az injekció csak sárgatesthormont tartalmaz, így azok a nők is alkalmazhatják, akik a többfázisú hormonális készítményeket nem szedhetik valami miatt. Lehet ez trombózishajlam, valamilyen más, véralvadási zavar, dohányzás vagy a 35 év feletti életkor.

Mivel a hormonális fogamzásgátlás lényegében gyógyszeres kezelés, mellékhatásai is lehetnek. A rizikót növelheti a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a trombózisra való hajlam, az idősebb életkor.

A mellékhatásokon túl fontos azonban megemlíteni, hogy a hormonális fogamzásgátlásnak köszönhetően

 • a nem kívánt, illetve a méhen kívüli terhességek száma csökken,
 • a havi vérzés kiszámítható, a vérzés mennyisége csökken,
 • a vashiányos vérszegénységek száma mérséklődik,
 • csökken a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye,
 • csökken a menstruációs fájdalom,
 • csökken a jóindulatú emlőelváltozások száma,
 • mérséklődik a mióma és az endometriózis előfordulásának valószínűsége,
 • alkalmazói körében kevesebb a kismedencei gyulladás.

Mielőtt döntenél, mindenképp keresd fel a nőgyógyászod, hiszen a fogamzásgátlás tekintetében nagyon fontos, hogy személyreszabott legyen, azaz megtaláljátok a leginkább neked való módszert.

Fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletta 1960-ban került először forgalomba. Óriási forradalomnak számított ez akkor. A nők átvehették az irányítást a fogamzásgátlásban, azaz a saját ciklusuk felett. Természetesen azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül a fogamzásgátlás, így a tabletták is. Lényegesen kevesebb hormont tartalmaznak, mint a ’60-as években megjelent őseik.

A fogamzásgátló tablettáknak négy nagy csoportjuk van:

 1. Kombinált fogamzásgátló tabletták

Ezek a tabletták ösztrogént és progesztint (a progeszteron szintetikus formája) tartalmaznak. Lehetnek egyfázisúak, ezek egyforma mennyiségben tartalmazzák mindkét hormont, és lehetnek többfázisúak, amelyek egy menstruációs ciklus alatt kettő- vagy háromféle összetételben tartalmaznak ösztrogént, illetve progesztint.

A tabletták általában ugyanazt a fajta ösztrogént tartalmazzák, de különböző típusú progesztint.

Mivel az ovuláció általában akkor következik be, amikor az ösztrogén szintje a legmagasabb, a kombinált tabletták úgy befolyásolják a hormonszintet, hogy az ösztrogén soha ne legyen kiugróan magas. Így nem következik be ovuláció. A tabletta hatására a méhnyak nyákja megvastagszik, így a sperma nem juthat el a petéig. Ezen felül a tabletta a méh nyálkahártyájára is hatással van, megnehezíti az esetlegesen már megtermékenyített petesejt beágyazódását.

A kombinált tablettáknak sok előnyük van: 99%-os hatékonyságúak, a menstruáció kevésbé fájdalmas, rendszeresebb és kevesebb a mennyisége, segít elkerülni a premenstruációs szindrómát, kisebb a petefészek-és méhrák, a petefészek-és emlőciszták valamint a kismedencei gyulladásos betegségek kockázata, pattanások és aknék ellen is kiváló megoldás, megakadályozza a méhen kívüli terhességet és megkönnyíti az endometriózissal járó kellemetlenségeket.

Mint minden gyógyszernek, a kombinált tablettáknak is lehetnek mellékhatásai, hátrányai. Okozhatnak hányingert, fejfájást, emlőérzékenységet és duzzanatot, csökkenhet a nemi vágy, bekövetkezhet szédülés, az első két hónapban a menstruáció rendszertelen lehet. A tabletta növelheti a magas vérnyomás, a stroke, a szívinfarktus, a vérrögképződés, a máj daganatos betegségei kockázatát. Nem ajánlják olyan nőknek, akiknek voltak már véralvadási zavaraik, magas a vérnyomásuk, hajlamosak migrénre, esetleg szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.

 1. Egykomponensű tabletták, avagy minipillek

Ez a típusú tabletta nem tartalmaz ösztrogént, csak sárgatesthormont. Kiváló alternatíva azoknak, akik valami miatt nem szedhetik a kombinált tablettákat. Ilyenek például a szoptató édesanyák, a 35 év feletti, dohányzó nők, a 40 év felettiek, a magas vérnyomással élők, a túlsúlyos vagy elhízott nők, a cukorbetegek, a visszerességgel küzdők, a migrénre hajlamosak.

Működése egyszerű. Blokkolja az ovulációhoz szükséges egyik hormont, e mellett megvastagítja a méhnyak nyákját, így akadályozva a spermiumok bejutását a petéhez. Hatással van a méh nyálkahártyájára is, így az esetleg megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni.

A minipillek nagyon hatékony tabletták, ha rendszeresen szedik őket. Mivel egy-egy tabletta hatása csak 24 órán át tart, fontos, hogy ugyanabban az időben vedd be minden nap. Ha későn veszed be a tablettát, akkor kiegészítő védekezésre lesz szükséged.

A minipillek hátrányai: rendszertelen lehet a menstruációd, sőt, akár el is maradhat, nem szabályozzák a menzeszt, mint a kombinált tabletták. Hasi fájdalmakat, görcsöket okozhatnak, előfordulhat, hogy csökken a nemi vágy, és hőhullámaid, fejfájásod lehet. Hányingert és alvászavarokat is okozhatnak a minipillek.

 1. Kiterjesztett ciklusú tabletták

Hasonlóan a kombinált tablettákhoz, a kiterjesztett ciklusú tabletták is ösztrogént és progeszteront tartalmaznak. Ám a szokásos 21 vagy 28 napos csomagolás helyett ezek 81 vagy 84 napos kiszerelésben tartalmazzák az aktív tablettákat. Ez azt jelenti, hogy menstruáció háromhavonta jelentkezik. Létezik egy 365 napos verzió is, ami teljesen megállítja a menstruációs ciklust. Biztonságosak, hasonlóan a kombinált tablettákhoz. A mellékhatásai is ugyanolyanok.

 1. Sürgősségi fogamzásgátló tabletták

A módszerrel lehetőség van a nem kívánt terhesség megelőzésére, ha az aktus során nem védekeztél. 72 órán belül kell bevenni a tablettát. Egy alkalommal nagyobb mennyiségű sárgatesthormon jut a szervezetbe.

A sürgősségi tabletta levonorgesztrelt tartalmaz, ami megakadályozza az ovulációt, a petesejt megtermékenyülését, illetve a megtermékenyült petesejt beágyazódását attól függően, hogy a tablettát a menstruációs ciklus során mikor alkalmazod.
A beágyazódott megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ez azért nagyon fontos, mivel a sürgősségi fogamzásgátlás okoz abortuszt, a módszer késői alkalmazása esetén nem kell tartani attól, hogy a baba károsodik, a terhesség kihordható.

A sürgősségi fogamzásgátlás nagyon nagy segítség, ha vészhelyzetben vagy, ám nagyon fontos megjegyezned, hogy nem helyettesíti a felelősségteljes fogamzásgátlást, amely biztonságos és személyre szabott.

Minden esetben kérd ki nőgyógyászod tanácsát, hiszen ő tud neked segíteni a leginkább neked való fogamzásgátlási módszer megtalálásában.

Cikkeink közül

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.