intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

barrier-módszerek

Hüvelyi méhszájsapka (pesszárium)

Ez a hüvelybe felhelyezendő, a méhnyak hüvelybe belógó részére illeszkedő gumiserleg, amely, mintegy falként meggátolja a hímivarsejtek átjutását. A legtöbb pesszárium hátránya, hogy közösülés előtt kell a hüvelybe felhelyezni, valamint a méhszájat pontosan kell fednie, így aktus közben nem csúszhat el. Általában fogamzásgátló hatású krémekkel kombinálva alkalmazzák. A megfelelő használat ellenére is 14% a teherbeesési arány.

Hüvelyi krémek, kúpok

Ezeket a készítményeket a közösülés előtt kell a hüvelybe felhelyezni. Úgynevezett spermaölő (spermicid) anyagot tartalmaznak, mely a hímivarsejteket mozgásukat gátolva vagy velük érintkezve pusztítja el. Megbízhatóságuk nem tökéletes, a teherbe esési arány azonos a pesszáriumokéval.

Kondom (gumi óvszer)

A megszakított közösülést kivéve ez az egyetlen hatékony, férfiak számára is alkalmas fogamzásgátló eljárás. Körükben a legelterjedtebb módszer. Megfelelően alkalmazva fogamzásgátló hatásán túl véd a nemi betegségek (szifilisz, AIDS stb.) ellen.

Méhen belüli eszköz (IUD)

A méh üregébe felhelyezett fogamzásgátló eszköz, hétköznapi nevén spirál, régóta alkalmazott eljárás a nőgyógyászatban a nem kívánt terhesség megelőzésében. Több formája ismert (hurok, gyűrű, spirál), amelyek mindegyike azonos úton fejti ki fogamzásgátló hatását. Az IUD a méh üregében állandó gyulladást generálva a pete beágyazódását teszi lehetetlenné. Réztartalmuknak köszönhetően az újfajta IUD-k ezenfelül a méhbe került hímivarsejteket is károsítják, akadályozzák mozgásukban.

A spirálnak, noha biztos fogamzásgátló eszköz, hiszen a teherbeesési arány kisebb, mint 2%, súlyos mellékhatásai és szövődményei lehetnek. Fontos, hogy a nők a spirál felhelyezése előtt felvilágosítást kapjanak ezekről, mint pl. a méh kilyukasztása, bakteriális gyulladása vagy a szervezet túlérzékenysége a spirállal mint testidegen anyaggal szemben. Gyakori panasz a közti vérzés és alhasi fájdalom, amely esetben a nőnek fel kell keresnie nőgyógyászát. Összességében az IUD hatékony fogamzásgátló eszköz, azonban, ha mégis létrejön mellette a terhesség, akkor tízszeresére nő a méhen kívüli bekövetkezés kockázata.


Lapos a kapcsolatod? Tegyél érte!
Lapos a kapcsolatod? Tegyél érte!
„Kívánlak!” – Csak egy szó, ami mindent megváltoztat
„Kívánlak!” – Csak egy szó, ami mindent megváltoztat
A hormonok játékai
A hormonok játékai
A férjem nem akar szexet
A férjem nem akar szexet
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.