intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

barrier-módszerek

Hüvelyi méhszájsapka (pesszárium)

Ez a hüvelybe felhelyezendő, a méhnyak hüvelybe belógó részére illeszkedő gumiserleg, amely, mintegy falként meggátolja a hímivarsejtek átjutását. A legtöbb pesszárium hátránya, hogy közösülés előtt kell a hüvelybe felhelyezni, valamint a méhszájat pontosan kell fednie, így aktus közben nem csúszhat el. Általában fogamzásgátló hatású krémekkel kombinálva alkalmazzák. A megfelelő használat ellenére is 14% a teherbeesési arány.

Hüvelyi krémek, kúpok

Ezeket a készítményeket a közösülés előtt kell a hüvelybe felhelyezni. Úgynevezett spermaölő (spermicid) anyagot tartalmaznak, mely a hímivarsejteket mozgásukat gátolva vagy velük érintkezve pusztítja el. Megbízhatóságuk nem tökéletes, a teherbe esési arány azonos a pesszáriumokéval.

Kondom (gumi óvszer)

A megszakított közösülést kivéve ez az egyetlen hatékony, férfiak számára is alkalmas fogamzásgátló eljárás. Körükben a legelterjedtebb módszer. Megfelelően alkalmazva fogamzásgátló hatásán túl véd a nemi betegségek (szifilisz, AIDS stb.) ellen.

Méhen belüli eszköz (IUD)

A méh üregébe felhelyezett fogamzásgátló eszköz, hétköznapi nevén spirál, régóta alkalmazott eljárás a nőgyógyászatban a nem kívánt terhesség megelőzésében. Több formája ismert (hurok, gyűrű, spirál), amelyek mindegyike azonos úton fejti ki fogamzásgátló hatását. Az IUD a méh üregében állandó gyulladást generálva a pete beágyazódását teszi lehetetlenné. Réztartalmuknak köszönhetően az újfajta IUD-k ezenfelül a méhbe került hímivarsejteket is károsítják, akadályozzák mozgásukban.

A spirálnak, noha biztos fogamzásgátló eszköz, hiszen a teherbeesési arány kisebb, mint 2%, súlyos mellékhatásai és szövődményei lehetnek. Fontos, hogy a nők a spirál felhelyezése előtt felvilágosítást kapjanak ezekről, mint pl. a méh kilyukasztása, bakteriális gyulladása vagy a szervezet túlérzékenysége a spirállal mint testidegen anyaggal szemben. Gyakori panasz a közti vérzés és alhasi fájdalom, amely esetben a nőnek fel kell keresnie nőgyógyászát. Összességében az IUD hatékony fogamzásgátló eszköz, azonban, ha mégis létrejön mellette a terhesség, akkor tízszeresére nő a méhen kívüli bekövetkezés kockázata.


3 jel, hogy biztosan távolodtok egymástól a szerelmeddel
3 jel, hogy biztosan távolodtok egymástól a szerelmeddel
Mi és a szex
Mi és a szex
Szerelem, szerelem, online szerelem
Szerelem, szerelem, online szerelem
5 furcsaság a szexről – és az igazság
5 furcsaság a szexről – és az igazság
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.