intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Hepatitisz B, a rettegett

Hepatitisz B, a rettegett

Vírus. Nemi érintkezés útján terjed. Érinti májműködést. Azonnali kezelést és fokozott felügyeletet igényel. Májelégtelenséget okozhat.

Hepatitisz B, a rettegett

Pontosan mi is az a hepatitisz B?
A betegséget a hepatitis B vírus (HBV) okozza. Ez a világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége. A világon több százmillió a nyilvántartott betegek száma, a nem nyilvántartottakét pedig csak megbecsülni lehet. Ezt a vírust tehetjük leginkább felelőssé a májrák és a májzsugor kialakulásáért. A világon évente több millióan halnak meg a HBV által okozott betegségek szövődményeitől.

Akut hepatitisz B vs. krónikus hepatitisz B
A betegség lehet akut, azaz, a tünetek csak egy rövid időre jelentkeznek, vagy lehet krónikus, ami azt jelenti, hogy a tünetekkel örökre számolni kell.
A krónikus hepatitisz B vírus tovább él a májban, és végül bonyodalmakat okozhat: rákot vagy májzsugort. A hepatitisz B ritka esetekben halálos is lehet. Ez azoknál gyakoribb, akik csecsemőként fertőződtek meg. A legtöbb ember immunrendszere azonban képes elpusztítani a vírust, megakadályozza a krónikus fertőzést és az esetleges hosszú távú hatásait.

Hepatitisz B, a rettegett

A tünetek
•    Hányinger és/vagy hányás
•    Gyengeség és fáradtság
•    A vizelet sötétebb, mint az átlagosnál
•    Enyhe láz
•    Ízületi fájdalom
•    Étvágytalanság
•    Hasi fájdalom, közel a májhoz
•    Sárgás árnyalatú bőr és szemfehérje

A kockázati tényezők
A hepatitisz B vírus testnedvekkel terjed, a legtöbb esetben szexuális úton. Nagy rizikót jelent az intravénás kábítószerek használata, a szexuális partnerek váltogatása, a védekezés nélküli szex. E mellett fokozottan veszélyben vannak az egészségügyben dolgozók, akik munkájuk révén vérrel és más testnedvekkel gyakrabban érintkezhetnek.  A droghasználók körében nem a közös tű jelent veszélyt ebben az esetben, hanem a közös fecskendő, azaz az abban maradt fertőzött vér, ami egyik emberből a másikba juthat könnyedén.
A várandós nőknél nagyon fontos a hepatitiszvizsgálat, ugyanis ha kimutatják a vírust az anyánál, a magzatot is azonnal kezelni kell a szülés után

Megelőzése
A mellett, hogy fokozottan figyelsz a védekezésre, az óvszer használatára, igyekezz monogám kapcsolatban élni. Kerüld a drogok használatát. A vírus ellen létezik védőoltás, amit utazások előtt is érdemes beadatni, még akkor is, ha Európa valamely országa az úticél.

Kezelése
Szűrésre csak a terhesség alatt kerül sor, de bárki kérheti a háziorvostól a szűrővizsgálat elvégzését. Egy vérvizsgálattal kimutatható, hogy jelen van-e a vírus a szervezetben, és máris meg lehet tenni a szükséges lépéseket. Ha hepatitisz B gyanúja merül fel, az orvosok újabb vérvizsgálatot kérnek, hogy tisztában legyenek a májfunkciókkal és diagnosztizálhassák a betegséget.

Ha a hepatitisz B és krónikussá válik, akkor sajnos nem nagyon van hatékony terápia. Van néhány gyógyszer, amit fel tudnak írni a fertőzés elfojtására, de ez nagyon ritkán gyógyítja meg valójában a beteget. Kimondhatjuk, hogy a betegség gyógyíthatatlan, hacsak az immunrendszer nem képes elpusztítani a vírust magát.

A fő hangsúly tehát azon van, hogy a vírus terjedésének gátat szabjunk. Ebben segít a megelőzés, és a hepatitisz B vakcina. A legfontosabb talán a következetes óvszerhasználat.

Kovács-Hain Zsuzsa


Élet egy Nyilas férfivel
Élet egy Nyilas férfivel
Hűtlenség gén?
Hűtlenség gén?
Fontos pozitívumok, amelyek megfűszerezik a szexuális életed
Fontos pozitívumok, amelyek megfűszerezik a szexuális életed
„Mi van, ha én nem akarok beállni a sorba?”
„Mi van, ha én nem akarok beállni a sorba?”
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.