intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Hepatitisz B, a rettegett

Hepatitisz B, a rettegett

Vírus. Nemi érintkezés útján terjed. Érinti májműködést. Azonnali kezelést és fokozott felügyeletet igényel. Májelégtelenséget okozhat.

Hepatitisz B, a rettegett

Pontosan mi is az a hepatitisz B?
A betegséget a hepatitis B vírus (HBV) okozza. Ez a világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége. A világon több százmillió a nyilvántartott betegek száma, a nem nyilvántartottakét pedig csak megbecsülni lehet. Ezt a vírust tehetjük leginkább felelőssé a májrák és a májzsugor kialakulásáért. A világon évente több millióan halnak meg a HBV által okozott betegségek szövődményeitől.

Akut hepatitisz B vs. krónikus hepatitisz B
A betegség lehet akut, azaz, a tünetek csak egy rövid időre jelentkeznek, vagy lehet krónikus, ami azt jelenti, hogy a tünetekkel örökre számolni kell.
A krónikus hepatitisz B vírus tovább él a májban, és végül bonyodalmakat okozhat: rákot vagy májzsugort. A hepatitisz B ritka esetekben halálos is lehet. Ez azoknál gyakoribb, akik csecsemőként fertőződtek meg. A legtöbb ember immunrendszere azonban képes elpusztítani a vírust, megakadályozza a krónikus fertőzést és az esetleges hosszú távú hatásait.

Hepatitisz B, a rettegett

A tünetek
•    Hányinger és/vagy hányás
•    Gyengeség és fáradtság
•    A vizelet sötétebb, mint az átlagosnál
•    Enyhe láz
•    Ízületi fájdalom
•    Étvágytalanság
•    Hasi fájdalom, közel a májhoz
•    Sárgás árnyalatú bőr és szemfehérje

A kockázati tényezők
A hepatitisz B vírus testnedvekkel terjed, a legtöbb esetben szexuális úton. Nagy rizikót jelent az intravénás kábítószerek használata, a szexuális partnerek váltogatása, a védekezés nélküli szex. E mellett fokozottan veszélyben vannak az egészségügyben dolgozók, akik munkájuk révén vérrel és más testnedvekkel gyakrabban érintkezhetnek.  A droghasználók körében nem a közös tű jelent veszélyt ebben az esetben, hanem a közös fecskendő, azaz az abban maradt fertőzött vér, ami egyik emberből a másikba juthat könnyedén.
A várandós nőknél nagyon fontos a hepatitiszvizsgálat, ugyanis ha kimutatják a vírust az anyánál, a magzatot is azonnal kezelni kell a szülés után

Megelőzése
A mellett, hogy fokozottan figyelsz a védekezésre, az óvszer használatára, igyekezz monogám kapcsolatban élni. Kerüld a drogok használatát. A vírus ellen létezik védőoltás, amit utazások előtt is érdemes beadatni, még akkor is, ha Európa valamely országa az úticél.

Kezelése
Szűrésre csak a terhesség alatt kerül sor, de bárki kérheti a háziorvostól a szűrővizsgálat elvégzését. Egy vérvizsgálattal kimutatható, hogy jelen van-e a vírus a szervezetben, és máris meg lehet tenni a szükséges lépéseket. Ha hepatitisz B gyanúja merül fel, az orvosok újabb vérvizsgálatot kérnek, hogy tisztában legyenek a májfunkciókkal és diagnosztizálhassák a betegséget.

Ha a hepatitisz B és krónikussá válik, akkor sajnos nem nagyon van hatékony terápia. Van néhány gyógyszer, amit fel tudnak írni a fertőzés elfojtására, de ez nagyon ritkán gyógyítja meg valójában a beteget. Kimondhatjuk, hogy a betegség gyógyíthatatlan, hacsak az immunrendszer nem képes elpusztítani a vírust magát.

A fő hangsúly tehát azon van, hogy a vírus terjedésének gátat szabjunk. Ebben segít a megelőzés, és a hepatitisz B vakcina. A legfontosabb talán a következetes óvszerhasználat.

Kovács-Hain Zsuzsa


A szerelem tudománya
A szerelem tudománya
Szórakoztató és szenvedélyes szex
Szórakoztató és szenvedélyes szex
Feromonok, a néma szexuális jelek
Feromonok, a néma szexuális jelek
Menekülj, ha ilyen nővel hoz össze a sors! – 5 tulajdonság, ami nem tesz jót egy kapcsolatnak
Menekülj, ha ilyen nővel hoz össze a sors! – 5 tulajdonság, ami nem tesz jót egy kapcsolatnak
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.