intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Az alváshiánynak köze van a szexuális problémáidhoz

Az alváshiánynak köze van a szexuális problémáidhoz

Tudtad, hogy ha keveset alszol, túl sokat stresszelsz, az problémákat okozhat a szexuális életedben? Előfordulhat, hogy ha férfi vagy, kevésbé fogod tudni fenntartani az erekciót, amit nehezebben tudsz elérni, mint eddig, ha pedig nő vagy, az alváshiány bezavarhat a ciklusodba, a menstruációd rendszertelenné válhat. A libidód is veszélyben!

Igaz, hogy nincs két egyforma ember, és mindenkinek mások az alvási szokásai, a felnőtt embereknek átlagosan naponta 7-9 óra alvásra van szükségük. Ha tartósan ennél kevesebbet alszol, a szervezeted nem tudja kipihenni magát, ami hamarosan akár betegségekhez is vezethet. Ezek lehetnek testi és lelki problémák is. Az alváshiány hátterében leggyakrabban a stressz, a mindennapos feszültség áll. Ez az az ok, ami nem hagyja az agyat kikapcsolni, és a test egész éjjel hánykolódik az ágyban.

Az életben lehetnek kisebb-nagyobb periódusok, amikor az alvás kissé nehézkesebb lehet.  Ilyenkor lehet, hogy éjszaka nem tudsz elaludni, ezért nappal nagyon fáradt vagy, és akár el is alszol. Ez persze hamar mentális problémákhoz vezethet, mert nem tudsz helytállni az élet egyik területén sem. Ha a stressz és a szorongás miatt nem tudsz aludni, az újabb szorongást szül, ami tovább mélyíti a gondokat. Szív-érrendszeri betegségek, sőt daganatos megbetegedés is lehet az egész folyamat vége.

Alváshiány és szex

Természetes, hogy a szexuális életed befolyásolja, hogy fáradt vagy-e állandóan. A párkapcsolat eleje, amikor a szerelmesek egyfolytában szexelnek egymással, akkor az alvással töltött idő lerövidül, a hormonok ilyenkor őrülten pörögnek. Ennek az időszaknak azonban hamar vége, és az alvás nagyobb szerephez jut mindkettőtök életében. Ha azonban nem tudsz aludni, az egészséges, pihentető alvás hiányzik, a szexualitásod háttérbe fog szorulni.

Az alváshiány következménye lehet merevedési zavar, libidóhiány, rendszertelen menstruáció. A test folyamatos stresszben van, ami stresszhormont, vagyis kortizolt szabadít fel, és háttérbe szorítja a nemi hormonokat.

Ennek következményeként a férfiak esetében először a reggeli merevedéssel lesznek gondok, de a szex közben felmerülő merevedési zavarok is hamarosan követik. A nők esetében a rendszertelen menstruáció és a ciklus felborulása csak a kezdet, súlyosabb esetben akár meddőség is lehet az alváshiány következménye.

Amikor már gyerekek is vannak a kapcsolatban, előfordulhat, hogy az alvás hosszabb távra háttérbe szorul. Ekkor már az anya és az apa is túl fáradt ahhoz, hogy szexuális együttlétre gondoljon, emiatt az egész inkább egy olyan rutinszerű dologgá alacsonyodik, amin inkább túl szeretnének lenni.

Az alváshiány lelki oldala

Sajnos a szexuális problémák mellett sok olyan lelki tényező is megjelenhet az alváshiány következtében, amik negatívan befolyásolják a közérzetet és az általános egészséget is. A depresszió és a boldogtalanság érzése már akkor megjelenhet, ha 7 óránál kevesebbet alszik valaki. Persze ez a dolog is soktényezős, hiszen nem mindegy, hogy az alvásidőt milyen mélyen, milyen pihentetően töltjük. Az nem jó megoldás, hogy az éjszaka kimaradt alvást nappal próbáljuk behozni, mert ilyenkor a szervezet másra van felkészülve. Egyszerűen nem helyettesíthető nappali alvással az éjszakai.

Amennyiben a párkapcsolatodban szexuális problémával küzdötök, esetleg depresszió, rutinszerűség üti fel a fejét, érdemes a baj megoldását a hálószobában, közelebbről pedig a jó, puha ágyban keresni.

 

Tarjáni Rita


Szexuális fantáziáid mögött mindig valós igény húzódik
Szexuális fantáziáid mögött mindig valós igény húzódik
Az 5 legjobb szexpóz, amelynek minden nő repertoárjában benne kell lennie
Az 5 legjobb szexpóz, amelynek minden nő repertoárjában benne kell lennie
7 tipp a jobb szexuális életért
7 tipp a jobb szexuális életért
Heti egy szex már lassíthatja az öregedést?
Heti egy szex már lassíthatja az öregedést?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.