intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Tények és tévhitek a 72 órás tablettákról

Tények és tévhitek a 72 órás tablettákról

Dr. Demendi Csaba PhD. egyetemi adjunktus mesélt nekünk a sürgősségi fogamzásgátló tabletták hatásmechanizmusáról, hatékonyságáról.

A Millward Brown és a Richter egy korábbi kutatásából kiderült, bizony sok abortuszt és nem kívánt terhességet előzhetnénk meg, ha még körültekintőbbek lennénk és élnénk a 72 órás tabletták adta előnyökkel.

Sokak félve a hormontartalom miatt nem akarják megbolygatni szervezetüket, de tudni kell, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem tartalmaz szükségtelenül nagy mennyiségű sárgatest hormont. Körülbelül olyan, mint 4-5 tabletta, a hagyományos orális fogamzásgátlókból. Tévhit, hogy évente egyszer, kétszer szabad csak ilyen módszerhez folyamodni, hiszen elméletben ciklusonként sem jelentene nagy problémát az egyszeri használat. Mégis persze, ez, ahogy a nevében szerepel, sürgősségi eljárás, vagyis nem jó hazárdírozni, állandó, hatékony fogamzásgátlási módszert kell találni, ez csak tűzoltás. Egy nem védett együttlét után 3 napon belül kerülhető el a terhesség sürgősségi fogamzásgátlással.

Tények és tévhitek a 72 órás tablettákról

Fontos tudni!

Nem kell azonnal (akár éjjel) rohanni az orvoshoz a receptért, viszont a nagyobb hatékonyság érdekében célszerű 24 órán belül alkalmazni a módszert.

Hibalehetőség még mindig van, de ez a sima fogamzásgátlókra is jellemző: nem nyújthatnak 100%-os védelmet a nemkívánt terhesség ellen, s tudni kell, hogy a szexuális úton terjedő betegségek ellen csak az óvszer a hatékony megoldás.

A sürgősségi tabletták nem okoznak abortuszt, a beágyazódást gátolják meg. Ellenben, ha mégis bekövetkezik a terhesség, tudni kell, hogy a sürgősségi fogamzásgátlók semmiféle veszélyt nem jelentenek a magzatra.

Kijelenthetjük, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás egy praktikus és humánus módja a nem kívánt terhesség megakadályozásának. Mindenkit arra buzdítunk, hogy állandó, biztonságos védekezést válasszon.

Az esetleges "balesetek" megtörténtekor, van az abortuszon kívül is megoldás, a sürgősségi fogamzásgátlás, mely kíméletes, nem borítja fel a hormonháztartást és kevésbé megterhelő testileg és lelkileg, mint a terhességmegszakítás.

 

Ligeti Anna

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:
MAGUIRE K.: THE STATE OF HORMONAL CONTRACEPTION TODAY: ESTABLISHED AND EMERGING NONCONTRACEPTIVE HEALTH BENEFITS; AJOG 2011
COLLABORATIVE GROUP ON EPIDEMIOLOGICAL STUDIES ON ENDOMETRIAL CANCER: ENDOMETRIAL CANCER AND ORAL CONTRACEPTIVES: AN INDIVIDUAL PARTICIPANT META-ANALYSIS OF 27 276 WOMEN WITH ENDOMETRIAL CANCER FROM 36 EPIDEMIOLOGICAL STUDIES; THE LANCET ONCOLOGY, AUGUST 5 2015
S. RAFIQUE: MEDICAL MANAGEMENT OF ENDOMETRIOSIS; CLINICAL OBSTETRICS AND GYNECOLOGY, 2017
A.   E. SCHINDLER: NON-CONTRACEPTIVE BENEFITS OF ORAL HORMONAL CONTRACEPTIVES; INT J ENDOCRINOL METAB. 2013

A top 7 tévhit az orgazmusról, amit a férfiak még mindig elhisznek
A top 7 tévhit az orgazmusról, amit a férfiak még mindig elhisznek
Ha szereted, nem láncolhatod magadhoz!
Ha szereted, nem láncolhatod magadhoz!
Nők az ágyban – te milyen típus vagy?
Nők az ágyban – te milyen típus vagy?
A csillagok is neked teremtették – ilyen pasi kell neked a horoszkópod szerint
A csillagok is neked teremtették – ilyen pasi kell neked a horoszkópod szerint
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.