intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Menstruáció serdülőkorban – Mi van, ha nem megy minden zökkenőmentesen?

Menstruáció serdülőkorban – Mi van, ha nem megy minden zökkenőmentesen?

A nemi érés egy folyamat, és nem minden tinédzsernél ugyanakkor és ugyanúgy érkezik el. A menstruáció az egyik jele annak, hogy a hormonrendszer változásnak indult, és a női ciklus kialakulóban van. De mi van akkor, ha a vérzés nem jelentkezik időben, vagy rendszertelen?

A nemi érés és az első menstruáció

Lányok esetében ez a folyamat a mellek növekedésével, a szeméremszőrzet és a hónaljszőrzet megjelenésével veszi kezdetét. A második lépés a menstruáció elindulása. Az első, hormonok által szabályozott menstruációt menarche-nak nevezzük, és általában 12 éves kor után következik be. 9-15 éves korig tekinthető normálisnak az első menstruáció érkezése. Ha ezen kívüli, akkor korai vagy késői első menstruációról beszélhetünk. Mivel a ciklus ilyenkor még nem biztos, hogy beáll, lehet, hogy a következő menstruáció nem jön meg a következő hónapban. Ez azért van, mert a hormonok még nem tudták maradéktalanul összehangolni a menstruációban résztvevő szerveket. A menzesz általában legkésőbb 17 éves korra lesz szabályos.

De mi van akkor, ha nem megy minden zökkenőmentesen?

Természetesen nem lehet általánosítani, mivel a nemi érés folyamata igen hosszú, de előfordul, hogy nem minden úgy működik, ahogy az elvárható. Ha a normálistól eltérő panaszokat tapasztalsz a ciklusoddal vagy a menstruációddal kapcsolatban, annak sokféle oka lehet.

Ha nem menstruálsz

Amenorrhea a neve annak az állapotnak, amikor egy nő nem menstruál. Ennek két formája van: az egyik, amikor 16 éves korodig nem jön meg a menstruációd, a másik az, amikor a menstruációd már megjött, de több mint három hónapig nem jelentkezett újra. Az első eset hátterében általában valamilyen anatómiai rendellenesség vagy genetikai eltérés áll. A másik esetben a genetikai eltérés mellett hormonproblémára lehet gyanakodni.

Ez a második eset sokféle betegségre enged következtetni. Ez a 3 leggyakoribb:

1.   Policisztás ovárium szindróma, vagyis PCOS

Ez a betegség egy hormonális eltérés következménye. Tünete a rendszertelen menstruáció is. Felborul a hormonháztartás, a női és a férfihormonok egyensúlya megborul. Pattanások jelennek meg a bőrön és a szőrösödés is fokozottá válik. Az érett tüsző nem reped meg, hanem ciszta lesz belőle.

2.   Pajzsmirigy-problémák

A pajzsmirigy-zavarok, a serdülőkorban lévő lányok esetében sokszor autoimmunbetegségre utalnak. A pajzsmirigy-hormon termelődésében zavar állhat be, ugyanis az antitestek visszafogják a normál termelődést. Pajzsmirigy-alulműködés alakulhat ki. Erre nemcsak a menstruáció zavaraiból lehet következtetni, hanem az általános fáradtságból, a bőr kiszáradásából, anyagcsere-problémákból, a koncentráció zavaraiból és esetleges túlsúlyból.

3.   Cukorbetegség

Sajnos hazánkban is egyre gyakoribb az 1-es típusú, vagy más néven, gyermekkori diabétesz. A tünetei fogyás, emésztési problémák, és hasfájás lehetnek. Ezek mellett a menstruáció elmaradása is igen gyakori. Ha a leheleted és a vizeleted szaga jellegzetes, acetonos, gyanakodnod kell a cukorbetegségre. Ilyenkor nem szabad várni, azonnal orvoshoz kell fordulni.

A fenti három betegségen kívül más problémákat is jelezhet a menstruáció elmaradása. Ha ezt tapasztalod, feltétlenül keress fel egy nőgyógyászt, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után, szükség szerint tovább irányít más szakorvoshoz, aki segít feltérképezni, hogy mi állhat a probléma hátterében.

 

Tarjáni Rita


Mit jelentenek a szexuális álmaid?
Mit jelentenek a szexuális álmaid?
Szerezd vissza a párod teljes figyelmét!
Szerezd vissza a párod teljes figyelmét!
Egyéjszakás kaland
Egyéjszakás kaland
5 férfitípus, akitől menekülnek a nők – Ők is szerelemre vágynak
5 férfitípus, akitől menekülnek a nők – Ők is szerelemre vágynak
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.