intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A bizalom mellett a biztonság a legfontosabb

A bizalom mellett a biztonság a legfontosabb

Sokszor volt már arról szó oldalunkon, hogy egy kapcsolatban milyen fontos a biztonság. Az érzelmi biztonság és a bizalom egy kapcsolat két legfontosabb pillére. Ez az a lelki életfeltétel, amelyet mindkét nem különböző módon él meg, de mindenki számára nagy jelentőséggel bír.  Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal most a női oldalt vizsgáltuk.

A bizalom mellett a biztonság a legfontosabb

Fotó: Schneider Tamás

A Magyar Értelmező Kéziszótárban a biztonság szó alatt kettő, az emberre vonatkoztatható meghatározást találunk: „1. veszélyektől vagy bántódástól mentes (zavartalan) állapot. 2. bizonyosság, határozottság”.

A Wikipédia többoldalú megfogalmazásra törekszik, és három kategóriát sorol fel: „1. Biztonság: az élet egészébe vetett bizalom. 2. Anyagi függetlenség; 3. Hátrányos hatás elszenvedésének megakadályozása„

Mitől érzi magát egy nő biztonságban, egy párkapcsolatban?

Ahhoz, hogy a választ megértsük, vissza kell menni egészen a korai gyermek-anya kapcsolatig. A gyermekben, élete első pár hónapjában, évében kialakul egy kötődési típus az anyuka érzelmi reakciói, gondozási stratégiája alapján, azaz a primer szocializáció alapján. Megtapasztalja az önzetlen szeretetet, ami megalapozza az önértékelést, ez az úgynevezett ősbizalom. A kötődést befolyásolja a szülő kötődési modellje, a gondozás minősége, a családi körülmények és a csecsemő jellemzői is. Az elsajátított kötődési modellek fogják meghatározni, hogy hogyan éljük meg a másik személy közelségét, milyen elvárásokat támasztunk a partner iránt, és mitől érezzük magunkat biztonságban. A korai kötődési minták alapján tapasztaljuk meg, hogy szerethetőek vagyunk, és gondoskodnak-e rólunk, és ezek a tapasztalatok lengik be egész életünket.

A bizalom mellett a biztonság a legfontosabb

Azok a felnőttek, akiknek nincs meg az emberekbe vetett bizalma, és az önbizalma – mert valahol sérült a kötődési mintája – azok nem tudják biztonsággal belevetni magukat egy kapcsolatba. Bizalmatlanok lesznek, önértékelési zavarokkal küzdenek, és nagyon nehéz, sokszor megoldhatatlan feladatot rónak a párjukra.

Közhelynek számít, de igaz, ha nem szeretem magamat, nem tudom elfogadni, hogy mások szerethetnek engem. Az ilyen típusú emberek, még a dicséretet sem a helyén értékelik, mögöttes, rossz szándékot feltételeznek. A biztonságnak tehát a gyökere a személyben és a korai kötődési mintákban rejlik.

Hogyan javíthatóak a rossz korai kötődési minták?

Igazából azt kell, mondjam, rettentően nehéz a feladat. A partner folyamatos pozitív megerősítése oldhatja a bizalmatlanságot, de ez hatalmas kitartást igényel. A csecsemőkor őstörése – ahogy Bálint Mihály fogalmazta –, amin később leginkább csak a pszichoterápia segíthet. A terápia legtöbbször egyéni, aztán később már a párt is be lehet vonni. Addig, amíg a szülői házban él a lány, és abban a közegben nevelkedik, ahol kialakult ez a negatív kötődési minta, ritkán fordul segítségért, még akkor is, ha érzi, hogy boldogtalan, és nem tudja jól érezni magát a kapcsolataiban. Több kapcsolati kudarc szükséges ahhoz, hogy ráérezzen a páciens a probléma gyökerére, hogy megérezze, hogy a boldogság-megélési képessége alacsonyabb, mint másoké, hogy tönkrement kapcsolatai ugyanarra a sémára épültek, így általában a középkorú felnőttek azok, akik leginkább terápiára jelentkeznek, és változtatni szeretnének. A legtöbbször már a hátuk mögött van jó néhány megromlott kapcsolat vagy házasság.

A bizalom mellett a biztonság a legfontosabb

Egy egészséges kötődés esetén, mi a férfi szerepe, hogy a nő biztonságban legyen a párkapcsolatban?

Van egy nagyon jó könyv, Eva-Maria Zurhost az írója, és a címe nagy igazságot rejt: Szeresd Önmagad és mindegy kivel élsz. Abban az esetben, ha a korai kötődési minta biztonságos, akkor nem kell erő felett bizonygatni, hogy szerethető vagyok, így a kapcsolatot nem terheli az állandó bizonytalanság érzése. Legfőképpen érzelmi biztonságra van szüksége a nőnek. Éreznie kell, hogy számíthat a párjára, hogy figyelemmel fordul felé, meghallgatja és segíti. A bókok és az udvarlás is nagyon fontos. Sokat változtak az udvarlási szokások az elmúlt 60 évben, de a párkapcsolaton belül sem szabad, hogy elvesszenek a kedves szavak, a meghitt közös vacsorák, az apró figyelmességek – erre minden nőnek szüksége van a tartós érzelmi intimitás fenntartásához.

Szexualitás terén, mikor érzi magát biztonságban egy nő?

A szexualitásban nagyon más a női és a férfi biztonság. Rettentő fontosak itt is a bókok, a tetszés kinyilvánítása. Elengedhetetlen a kényeztetetés, az előjáték és az utójáték is. Ahogy a nő lassabban készül fel a szeretkezésre, és szüksége van egy hosszabb bevezetésre, pontosan ilyen fontos a levezetés a szeretkezés után: az ölelés, az összebújás, illetve az egymás karjaiban való elalvás. Emellett nehogy úgy érezze a nő – mint nagymamáink idején –, hogy ő csupán a férfi kielégülésének a tárgya, hanem ugyanolyan fontos az ő testi boldogsága is. Amennyiben megkapja ezeket a figyelmességeket, akkor biztonságban érzi magát, és át tudja adni a lelkét és a testét is az élvezetnek, és ez egyben a férfi örömének a kulcsa is.

Haris Éva

 

5 tévhit az önkielégítésről – és az igazság
5 tévhit az önkielégítésről – és az igazság
Szex nélkül lehet élni, csak nem érdemes
Szex nélkül lehet élni, csak nem érdemes
5 dolog, ami alattomosan kúszik közétek a hálószobában
5 dolog, ami alattomosan kúszik közétek a hálószobában
A szexuális diszfunkció 5 jele - nőknél
A szexuális diszfunkció 5 jele - nőknél
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Kállai Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.