intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Bakteriális hüvelyfertőzés – Óvszer nélküli szex után is előfordulhat

Bakteriális hüvelyfertőzés – Óvszer nélküli szex után is előfordulhat

Az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés a bakteriális vaginózis. Annak ellenére, hogy ilyen gyakori, még mindig vannak tévhitek a köztudatban ezzel a betegséggel kapcsolatban.

Mi is pontosan a bakteriális vaginózis?

Amikor valamilyen külső vagy belső hatás miatt a hüvely kényes egyensúlya felborul, akkor a savas pH-ja lúgos irányba tolódik el. Mivel ilyenkor az ún. Lactobacillusok száma csökken, a kórokozók könnyen elszaporodhatnak és gyulladást okoznak. A hüvelyváladék is megváltozik, fehérré vagy szürkéssé válik és mennyisége is megnő. A szaga is megváltozik, kellemetlenné válik.

Ekkor változhat meg a hüvelyflóra egyensúlya:

    ·   antibiotikumok szedése után (az antibiotikumok a jó baktériumokat is pusztítják)

    ·   nem megfelelő intimhigiénia miatt (pl. a gyakori intimzuhany nem tesz jót, ahogy az illatosított intim mosakodók sem)

    ·   helytelen WC-használat

 Sokan még mindig úgy gondolják, hogy…

…a bakteriális hüvelyfertőzést nem lehet kezelni

Sajnos általában többféle baktérium okozza a fertőzést, ezért mindenképp antibiotikummal kell próbálkozni. Nagyon jól kezelhető betegségről van szó, de elengedhetetlen, hogy az orvos utasításait betartva használd a készítményeket. Ahhoz, hogy a fertőzés ne térhessen vissza, az antibiotikum mellett probiotikumra is szükség lesz. A hüvelyflórát regenerálni kell, mert a Lactobacillusok száma igencsak lecsökkent.

…a WC-használatnak semmi köze a fertőzéshez

A toalett használata nem olyan egyszerű dolog egy nő számára. Érdemes előtte és utána is kezet mosni, a törlés elölről hátrafelé történjen, hogy elkerüld a fertőzést.

…nincs rá hatással a gyakori partnercsere

A hüvelyflóra nagyon érzékeny, a gyakori szexuális aktivitás hatására ez az egyensúly felborulhat, és megváltozhat a baktérium-összetétel. Minden új partner szintén veszélyt jelenthet, ezért a kapcsolat elején mindenképpen használjatok óvszert. Fontos, hogy tudd, a bakteriális hüvelyfertőzés nem szexuális úton terjed.

…nem fordulhat elő, amíg menstruálsz

A menzesz alatt a hüvely savas pH-ja lúgos irányba tolódik el, ez kedvez a fertőzéseknek, mivel a baktériumok könnyebben szaporodnak el.

…nincs köze az óvszernek a fertőzéshez

A hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a pH-t és a baktérium-összetételt is, így könnyebben kialakulhat a fertőzés. Ha óvszert használtok, akkor ez megelőzhető.

…össze lehet szedni „csak úgy, valahol”

Vannak rá hajlamosító tényezők, mint például a stressz, a túlzásba vitt intimhigiénia, a gyakori alkoholfogyasztás, uszoda- vagy szaunahasználat. Megboríthatják a hüvelyflóra egyensúlyát, így a kórokozók elszaporodhatnak.

Fontos, hogy minden olyan esetben, amikor tapasztalod a fertőzés kellemetlen tüneteit, ne várj! Fordulj azonnal orvoshoz, hogy a kezelést mielőbb el lehessen kezdeni.

 

Tarjáni Rita


10 szexuális probléma, amit komolyan kell venni
10 szexuális probléma, amit komolyan kell venni
3 jel, amiből rájöhetsz, hogy a pasid nemrég félrelépett
3 jel, amiből rájöhetsz, hogy a pasid nemrég félrelépett
Boldog vagy, vagy csak elégedett?
Boldog vagy, vagy csak elégedett?
Mennyi lehet az elegendő szex egy párkapcsolatban?
Mennyi lehet az elegendő szex egy párkapcsolatban?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.