intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A szex mint szenvedélybetegség – mindent a szexfüggőségről 1. rész

A szex mint szenvedélybetegség – mindent a szexfüggőségről 1. rész

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) legutóbbi felülvizsgálata szerint a szexuális függőség valódi mentális zavarnak, azaz betegségnek számít. Készült róla rengeteg tanulmány, kutatás, sőt, még film is (A nimfomániás 1-2. rész). Több híresség is felvállalta, hogy ebben a betegségben szenved, többek közt Jada Pinkett Smith, David Duchovny, Colin Farrell és Rob Lowe is. A szakértők szerint nagyon nehéz és egyben rendkívüli fontosságú az, hogy az érintett felismerje, megértse saját problémáját, megtörje saját ellenállását, és merjen segítséget kérni. 

A szex mint szenvedélybetegség – mindent a szexfüggőségről 1. rész

Mi a szexuális függőség?

A WHO egyelőre nem úgy kezeli a szexfüggőséget, mint az alkoholizmust vagy a drogfüggőséget, tehát előreláthatólag további kutatások és egyeztetések zajlanak még a kényszeres szexuális viselkedéssel kapcsolatban. A legfontosabb az, hogy az érintettekhez eljusson az, hogy segítséget is igénybe vehetnek, nem kell egyedül küzdeniük ellene.

A szexfüggőség nemcsak a partnerrel folytatott aktust, hanem a maszurbálást is magában foglaló függőség. Olyan kényszer, vágy, ami átveszi az irányítást és kontrollálatlan reakciókhoz vezet. A kielégülés iránti olthatatlan szenvedély vezérli a betegségben szenvedőket, így a szexuális tevékenység keresése alakítja az életüket.

A férfiak nyíltabban kezelik a kérdést, náluk hamarabb kiderül. A nők szemérmesebbek, nem szívesen vállalják fel – sokszor még önmaguk előtt sem, hogy szexfüggők. Akkor beszélhetünk egyértelműen szexfüggőségről, ha a beteget már semmi más nem érdekli, csak az, hogy szükségleteit kielégítse, hozzájusson a napi „adagjához”.

Mivel jár?

A szex mint szenvedélybetegség – mindent a szexfüggőségről 1. rész

A szexfüggőség tönkreteszi a házasságokat, a karriert, veszélybe sodorja a már kialakított életvitelt, egzisztenciát. Mindezt pedig úgy, hogy nagyon kevés, vagy semmilyen örömöt vagy elégedettséget nem éreznek a szexfüggők, az ismétlődő aktusok kapcsán. A beteg általában képtelen megtartóztatni magát, csak az vezérli, hogy kielégüljön, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy a benne lévő feszültséget képes legyen valamilyen szinten feloldani. A szex hiánya már a közérzetére is kihat, nem érzi jól magát, az elvonásnak tünetei vannak. Egyre feszültebbé válik, akár botrányos viselkedésig is képes elmenni.

Hogy mi áll a szexfüggőség hátterében, még mindig nem tisztázott. Okozhatja a kötődésre való képtelenség: a beteg mindenkit csak a szexuális aktus idejére akar megszerezni, érzelmileg nem érdekli senki.

Állhat a szexfüggőség hátterében valamilyen más betegség is, például a teátrális vagy hisztérikus pszichopátia, de akár borderline személyiségzavar is. A nárcisztikus személyiségnek is egyik ismertetőjegye a szexfüggőség.

Mint oly sok személyiségzavar, vagy mentális probléma, a szexfüggőség is visszavezethető a gyermekkorra. A korai anya-gyerek kapcsolat nagyon fontos, hiszen akkor alakul ki a kicsikben a kötődés képessége. Ha ez a kapcsolat sérül, akkor a gyermek a későbbiekben képtelen lesz hosszabb kapcsolódásra egy másik emberrel.

Előfordulhat, hogy egy szexfüggőnek párkapcsolata van, ám ebben az esetben általában nem elégszik meg az állandó partnerrel, hanem megcsalja őt, más embereknél keresi a kielégülést, mert erre folyamatosan szüksége van.

Cikkünket folytatjuk.

Kovács-Hain Zsuzsa


A szerelem – a férfi szerint
A szerelem – a férfi szerint
Szeretkezés az új partnerrel – 3 dolog, amire érdemes figyelned
Szeretkezés az új partnerrel – 3 dolog, amire érdemes figyelned
Te hogy ismerkedtél meg a pasiddal? - Íme, 5 történet, ahol a nő kezdeményezett
Te hogy ismerkedtél meg a pasiddal? - Íme, 5 történet, ahol a nő kezdeményezett
4 dolog, ami befolyásolja a szexualitásod
4 dolog, ami befolyásolja a szexualitásod
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.