intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Hirtelen híztál, száraz lett a bőröd? – Hormonproblémád is lehet

Hirtelen híztál, száraz lett a bőröd? – Hormonproblémád is lehet

A hormonális problémák nagyon sok nőt érintenek szerte az egész világon. A hormonok az egész tested működésére kihatnak, ezért nagyon sokféle tünettel járhat, ha valami felborul.

A hormontermelő szerveink (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, petefészek, mellékvese) a normálistól eltérő működése komoly tünetekkel is járhat és betegségek előjele lehet. Mivel a hormonális problémáknak legtöbbször inkább a láthatatlan jeleire koncentrálunk, sokszor más baj (pl. termékenységi zavarok) diagnózisa során derül fény rájuk. Fontos lenne azonban, hogy korán észrevegyük a problémát, mivel az egész életre rányomhatja a bélyegét.

Hangulatingadozásokat, fáradtságot, levertséget okozhatnak a hormonális eltérések, amik a mindennapokat igencsak megkeseríthetik. Lássuk, milyen, szemmel is látható jelei vannak a hormonális zavaroknak.

1.   Bőrproblémák

PCOS is állhat a háttérben, ezért nagyon nagy figyelmet kell fordítani a bőrön megjelenő aknékra. Ezek ugyanis a férfi nemi hormonok színtjének emelkedésére engednek következtetni. Nemcsak PCOS, hanem inzulinrezisztencia is előfordulhat hasonló tünetekkel.

Előfordulhat, hogy a bőröd elszíneződik főleg a nyakadnál, a hónaljad vagy az ágyékod területén. A barnás szín ilyetén megjelenése főleg a cukorbetegség tünete lehet.

A bőröd ugyanakkor ki is száradhat, ami szintén hormonproblémák jele lehet.

A bőrön, a hasadnál striák, azaz ismertebb néven terhességi csíkok is megjelenhetnek. Ez a mellékvese nem megfelelő működésére utalhat. Ez a szerved kortizolt termel, ami ha túlzottan megemelkedik a szervezetedben, csökken a bőröd rugalmassága.

2.   Hajproblémák

Lehet, hogy már te is tapasztaltad időközönként, hogy kicsit jobban hullik a hajad, töredezik, vagy akár a hajszálak elvékonyodnak. A hormonális változások igencsak megviselik a hajat. Ezek a tünetek a petefészek működési zavaraira vagy PCOS-re is utalhatnak, de akár pajzsmirigy-gondok és inzulinrezisztencia is állhatnak a háttérben.

3.   Fokozott izzadás

A pajzsmirigy túlműködése okozhat verejtékezést, de a cukorbetegség előjele is lehet.

4.   Az arc puffadttá, ducivá válik

A pajzsmirigy rendellenes működése esetén igen gyakori tünet, de policisztás ovárium szindróma esetén is előfordulhat.

5.   Szőrösödés

Szintén PCOS-re és inzulinproblémákra utalhat, ha nem jellemző helyeken tapasztalsz erős szőrnövekedést. Ilyen hely a hasfelület, az áll, a bajuszvonal, az arc és a hát is. Ennek az az oka, hogy a szervezetedben fokozódik a tesztoszteron termelése.

6.   Hízás

Ha a pajzsmirigy alulműködik, valószínűleg súlygyarapodással is szembe kell nézned, ugyanígy inzulinrezisztencia esetén is. A zsírréteg ebben az esetben azért gyűlik fel, mert az inzulin elősegíti a zsír lerakódását. A rosszul működő pajzsmirigy az anyagcserére is negatív hatással van, ami szintén zsírlerakódással jár.

Bármely fenti tünet esetén fontos, hogy orvoshoz fordulj, ne várd meg, amíg bármi fájdalmat okoz, vagy súlyosbodni kezd.

 

Ligeti Anna


Te hogy mutatod ki az érzéseid? Próbáld érintéssel!
Te hogy mutatod ki az érzéseid? Próbáld érintéssel!
A tündérmesék léteznek?
A tündérmesék léteznek?
Érett vagy egy valódi kapcsolatra?
Érett vagy egy valódi kapcsolatra?
Miért múlik a szerelem, és hogyan érezheted újra?
Miért múlik a szerelem, és hogyan érezheted újra?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.