intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fájdalmas, késik, kimarad? Íme a menstruációs zavarok lehetséges okai!

Fájdalmas, késik, kimarad? Íme a menstruációs zavarok lehetséges okai!

A megszokottól teljesen eltérő a menzeszed? Túl sok, túl sokáig tart, esetleg teljesen kiszámíthatatlan? Rengeteg oka lehet annak, ha a normálisnak mondhatótól valahogy eltér a menzeszed.

Egészen tinikorodtól – amikor megjött az első menstruációd – nyomon követed, hogy mi történik a menstruációs ciklus alatt. Ez azért is nagyon fontos, mert a nőgyógyászati vizsgálatok alkalmával is megkérdezi az orvosod, hogy mikor menstruáltál utoljára, illetve téged sem ér meglepetésként a havi vérzésed.

Vannak, akik nagyon könnyen túlesnek minden hónapban ezen a pár napon, mások szenvednek, görcsök kínozzák őket. Ahogy egy nő idősebbé válik, úgy változik a menzesze is. Ha azonban a megváltozott ciklus nagyon szokatlan, nem kizárt, hogy valamilyen komolyabb probléma húzódik a háttérben.

Lássuk mi is az, ami eltér a megszokottól:

Rendszertelen menzesz

A menstruációs ciklus hossza igen változó lehet. Általában egy felnőtt nő ciklusa 21-35 nap közötti időintervallumra tehető. Vannak, akiknél ez soha nem rendszeres, általában kissé eltér ettől. Ám, ha a te menstruációd általában pontos volt, de egyszer csak elkezd rendszertelenné válni, kimaradozni, vagy akár hosszabb ideig is elmarad, feltétlen fordulj nőgyógyászhoz, ugyanis elképzelhető, hogy a háttérben valamilyen rendellenes folyamat áll. Például a rendszertelen vérzés egyik fő okozója a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma. A betegséget kizárólag szakorvos állapíthatja meg és csakis ő tudja megfelelően kezelni.

Nagyon erős vérzés

Előfordulhat, hogy a korábbihoz képest jóval több betét és tampon fogy. Ha ez több hónapig is így van, jól teszed, ha nőgyógyászhoz mész, és megvizsgáltatod magad. A túl erős menstruáció oka ugyanis lehet valamilyen polip vagy jóindulatú daganatos elváltozás is. Fontos, hogy mielőbb orvoshoz kerülj, hogy a lehető legszakszerűbb diagnózis után, a legjobb ellátást kaphasd. Így a panaszok belátható időn belül megszűnnek.

Nem jön meg a menzesz

Ha hosszabb ideig kimarad a menstruációd, akkor szinte természetes, hogy arra gondolsz elsőre, hogy kisbabát vársz (természetesen, ha volt aktus). Ám ez nem ennyire egyértelmű. Ha három hónapnál hosszabb ideje nem jött meg a menzeszed, akkor orvoshoz kell fordulnod. A PCOS ugyanis itt is fennállhat a 20-40 éves nők körében. Ha 40 év felett vagy, akkor általában a menopauza előtti állapotra gyanakszik először az orvos mint az elmaradt menstruáció oka. Nem mindegy, hogy milyen gyorsan mész orvoshoz, ugyanis minél gyorsabb a diagnózis, annál hamarabb javul az állapotod. Ha elmarad a menstruáció, annak oka lehet még a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása is.

Köztivérzések, azaz a menstruációk között jelentkező vérzések

Előfordulhat, hogy két menstruáció között jelentkezik vérzés. Ennek oka lehet például a megszokott fogamzásgátló abbahagyása, és egy másikra való áttérés. Tabletta esetében maximum 3 hónap alatt rendeződnie kell a menstruációs ciklusnak, méhen belüli fogamzásgátló eszközök alkalmazásakor ez az idő fél év is lehet. Fontos, hogy a köztivérzésekről mindig tájékoztasd a nőgyógyászod, mert sokféle oka lehet, amelyek közt igen komoly problémák is lehetnek.

Fontos, hogy a menstruációddal kapcsolatban minden kérdésedre megfelelő választ kapj. Ha nem akarsz, vagy nem tudsz beszélni erről senkivel, keresd online nőgyógyászati szaktanácsadásunkat, ahol mindenről teljes körű felvilágosítást kaphatsz akár anonim módon is.


Tarjáni Rita


A szex igazi játék
A szex igazi játék
Figyelem, bizonyított tény! A szextől okosabb leszel
Figyelem, bizonyított tény! A szextől okosabb leszel
Szex erős érzelmek nélkül
Szex erős érzelmek nélkül
A pasik is félnek az ágyban! Mitől is?
A pasik is félnek az ágyban! Mitől is?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.