intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A női szexualitás múltja és jelene – 2. rész

A női szexualitás múltja és jelene – 2. rész

A női szexualitást mindig is valamiféle titokzatosság lengte körül. Férfiak próbálták leírni, hogyan működik a nő, milyen az orgazmusa, hogyan éli azt meg. A mai nők számára ezek a következtetések sok esetben banálisak lehetnek, de sajnos nem egy köztük inkább bizarr, elborzasztó elmélet. Ennek köszönhetően a női szexualitás és maga a női nem is jó ideig háttérbe szorult.

Még mindig a sötét középkor

Cikksorozatunk első részében már szót ejtettünk a középkori gondolkodásról, az egyház befolyásáról, arról, hogy elítélték a maszturbálást, de némelyeknek engedélyezték egészségügyi okokból. Már ezt felsorolni is hihetetlen, de még mindig lehet tovább fokozni. A középkorban sok babona övezte a szexualitást, és persze ezek nem voltak pozitívak.

Az egyik legvitatottabb, és egyben legfelháborítóbb szokás az első éjszaka joga volt. Erről nem született írásos törvény, és valójában nem lehet biztosan tudni, hogy valóban létezett-e. A lényege az volt, hogy a földesúr rendelkezett a birtokán élő szűz jobbágyleányok szüzességével, vagyis ő vehette el azt a férjek előtt. Egyes kutatások szerint ez a szokás nem a középkorból ered, hanem jóval korábbról, a Gilgames-eposzig lehet visszakövetni. Irodalmi művek és a filmművészet is foglalkozott vele. A Gilgamesben, ami egy mitológiai történet, arról olvashatunk, hogy Kr.e. 2700 környékén Babilon királya, Gilgames minden újdonsült férjes asszonnyal együtt töltötte az első éjszakát. Az emberek fohásza az egekig szólt, hogy Gilgamest, a kényurat megfékezzék. Az istenek elküldték Enkidut, aki felszabadította az embereket.

Nem csak a Gilgames-eposzban, hanem más, korabeli írásokban is olvashatunk az első éjszaka jogáról. A görögöknél, az olaszoknál, Franciaországban és Angliában is születtek feljegyzések erről a hagyományról.

Hogy létezett-e valóban ez a szokás, sokan vitatják, ugyanakkor sok olyan utalást találni, amelyek viszont alátámasztják létezését. A nők a középkorban nem számítottak, valójában csak eszközként, tárgyként tekintettek rájuk, kiemelten szenvedtek ettől az alacsony rendűek és a jobbágyok. Az első éjszaka jogával élve a földesúr büntethette jobbágyait, kifejezhette, hogy uralkodik rajtuk, és terjeszthette a magját. Persze a jobbágyok erre megpróbáltak lépni valamit: titkos esküvőket szerveztek, és elhálták a nászéjszakát. Ellenérv az első éjszaka joga ellen viszont az, hogy a nemesek és a jobbágyok között óriási szakadék húzódott, és ott volt köztük az egyház hatalmas befolyása is.

A szüzességnek mindig hatalmas szerep jutott. A középkor után is még sokáig véres lepedő felmutatásával kellett igazolnia a friss arának, hogy a nászéjszakán veszítette el a szüzességét. Ha ez nem történt meg, megbélyegezték a nőt, és a házasságot is semmissé tehették.

Péniszirigység

Kissé mókásan hangzik, de korántsem vicc ez az elképzelés. Mára ugyan már kissé összemosódtak a nemek, nincsenek olyan éles határok, mint egykoron. A nők az élet minden területén bebizonyították, hogy ugyanúgy képesek helyt állni, mint a férfiak.

Sigmund Freud, a híres osztrák neurológus elmélete szerint a nők, amiatt, hogy nincsen péniszük, komplexusokkal vannak tele, és ez megnehezíti, meghatározza mindennapjaikat. A nők vagy fiút szülnek, így megadva saját maguknak a hiányzó testrészt, vagy férfiasan kezdenek viselkedni, hogy minél közelebb kerülhessenek a férfiléthez. Freud szerint a péniszirigység már egész fiatal korban, akár már 4 évesen megjelenik a kislányoknál. A pénisz hiányát veszteségként, büntetésként élik meg. Freud szerint ez a gondolat a tudatalatti részévé válik, és egy életen át elkíséri a nőket.

Freud után több gondolkodó is úgy vélte, hogy a nők a klitoriszuk izgatásában a péniszirigység miatt lelnek örömöt.

Mára a világ sokkal nyíltabbá vált, tudjuk, hogy Freud elmélete nemhogy nem igaz, de semmi valóságalapja sincs. Mégis elkeserítő, hogy mennyire nem tudunk a szexualitás témájában, a női testtel kapcsolatban megnyílni, és még mindig mennyire a szőnyeg alá söpörjük a felmerülő problémákat.

Tarts velünk cikksorozatunk következő részében is, amelyben újabb érdekességeket olvashatsz a női szexualitással kapcsolatban.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Hüvelyi fertőzésed van? – Nem a pasidtól kaptad el!
Hüvelyi fertőzésed van? – Nem a pasidtól kaptad el!
Vigyázz! A cukor csökkenti a nemi vágyat
Vigyázz! A cukor csökkenti a nemi vágyat
Íme 4 tévhit az orgazmusról
Íme 4 tévhit az orgazmusról
A szex élvezete nem csak a partneren múlik - Szakértőink véleménye a cikkben
A szex élvezete nem csak a partneren múlik - Szakértőink véleménye a cikkben
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.