intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A 10 leggyakoribb tévhit a termékenységről

A 10 leggyakoribb tévhit a termékenységről

Elképesztő, hogy mennyi hamis információ, tévhit kering még mindig a termékenységgel kapcsolatban. A nőgyógyász szakorvosok sok ilyennel találkoznak rendeléseiken, és az interneten is belefuthatunk ezekbe. Ha kisbabát szeretnétek, érdemes inkább tájékozódni, és biztosra menni.

1. tévhit: Ha van már gyermeked, sokkal könnyebb lesz teherbe esned a következővel

Semmilyen tudományos adat, kutatás nem támasztja alá azt, hogy egy vagy több gyermek születése garancia lenne arra, hogy a következő (vagy az azt követő) terhesség sikeres lesz. Előfordulhat, hogy a pár valamelyik tagjánál meddőségi probléma merül fel. Ilyenkor másodlagos meddőségről beszélünk.

2. tévhit: A hormonális fogamzásgátlóktól meddő lehetsz

Nem véletlen, hogy a hormonális fogamzásgátló tablettákat fontos minden nap bevenni. Ha egyet is elfelejtesz, könnyen teherbe eshetsz, ha nem alkalmazol kiegészítő védekezést. A termékenység viszonylag hamar visszaáll, ha abbahagyod a fogamzásgátló tabletta szedését. Azonban, ha valamilyen egészségügyi oka volt annak, hogy fogamzásgátlót kezdtél szedni, például PCOS, akkor az esetleges meddőség ilyetén okait kell kivizsgálni, kezelni.

3. tévhit: A holdciklus alatti változások befolyásolják a menstruációdat

Újholdtól újholdig 29 és fél nap telik el. Ez egy holdciklus. Majdnem annyi idő, mint a 28 napos női ciklus. A természeti népek úgy gondolták és gondolják sokan ma is, hogy a Hold változásai befolyásolják a nők menstruációját. Ezt azonban semmi sem támasztja alá.

4. tévhit: Bizonyos szexpózok és aktus utáni pozitúrák növelik a teherbeesés esélyét

Sokan úgy hiszik, hogy egyes szexpózok könnyebbé teszik a spermiumok feljutását a méhnyakhoz. Ez azonban nem állja meg a helyét, semmilyen pozícióban nincs nagyobb vagy kisebb esély a teherbeesésre. Ez áll az aktus utáni gyertyaállásra, és egyéb pózokra is, amelyekről sokan azt hiszik, a spermiumok előrejutását segítik.

5. tévhit: Ha anyukád nehezen esett teherbe, neked is nehezen fog sikerülni

A genetikánk sok mindent hordoz magában, sok mindent örökölhetünk a szüleinktől, nagyszüleinktől. Ám az, hogy sikeresen tudunk-e teherbe esni, nem feltétlenül tartozik ezek közé. A meddőségnek sokféle oka lehet, sok formája van, amelyek nem a genetikához kapcsolódnak, sokkal inkább az életkorunk, az egészségi állapotunk függvényei. Természetesen vannak olyan tényezők, amelyek öröklődhetnek, és befolyásolják a termékenységet.

 

6. tévhit: A nemi hormonok egyensúlya feltétele a teherbe esésnek

Egy termékeny korban lévő nő hormonjainak (ösztrogén, progeszteron, LH és FSH) szintje gyakran változik. Akár óráról órára más értékeket mérhetnénk. Egyes tünetek, például rendszertelen ciklus vagy meddőség esetén fontos lehet hormonvizsgálatot végeztetni. Ilyenkor azonban az orvos az egyéni értékeket veszi figyelembe, amelyeket a tünetek fényében értékel ki, nem pedig egy bizonyos átlag egyensúlyhoz méri azokat.

7. tévhit: A stressz meddővé tesz

Közvetlenül biztosan nem okoz meddőséget a stressz, ám abban az esetben, ha a szervezet hosszasan és erős stressznek van kitéve, az hatással lehet a peteérésre. A stresszt mindenképp kezelni kell, oldani kell valahogy. Ha rendszertelenné válik a ciklusod, akkor mindenképp fordulj orvoshoz.

8. tévhit: Az orgazmus növeli a teherbeesés esélyét

Semmilyen tudományos adat nem támasztja alá azt az elgondolást, miszerint az orgazmus által generált méhösszehúzódások segítik a spermiumok útját át a méhnyakon. Élvezd a szexet, de ne az orgazmustól várd a megtermékenyülést.

9. tévhit: A spermiumok száma függ a férfi alsóneműjétől

A herékben van egy reflex, amely segít a túlmelegedett izmok ellazításában, így szabályozható a herezacskó hőmérséklete. Ha szűk a férfi fehérneműje, az izmokat nehezebb ellazítani, így a herék túlmelegedhetnek. Ez befolyásolhatja a spermiumkoncentrációt. A spermiumok számára hosszú távon azonban nincs hatással.

10. tévhit: A HPV oltás szorosan összefügg a petefészek-kimerüléssel

Készült néhány olyan tanulmány, amely a HPV oltás és a petefészek-kimerülés közti szoros összefüggést boncolgatta. Ezek azonban nem tudományos adatokon, méréseken alapultak. Egy reprezentatív felmérésből készült tanulmány azonban – amelyben közel 200 ezer nő vett részt – azt találta, hogy nincs összefüggés az oltás és a petefészek kimerülése közt.

Ha gyermeket szeretnél, de bizonytalan vagy valamiben, esetleg téves információid vannak, fordulj mielőbb nőgyógyászhoz, hogy a fogantatás esélye a lehető legnagyobb lehessen.

 

Ligeti Anna


3+1 tipp, hogy soha ne legyen még egy rossz randid
3+1 tipp, hogy soha ne legyen még egy rossz randid
Ha sosem volt még orgazmusod, így lehet
Ha sosem volt még orgazmusod, így lehet
Kérdések a szexről - Íme, a top 10
Kérdések a szexről - Íme, a top 10
Nem szexelsz? Ez történhet a testeddel…
Nem szexelsz? Ez történhet a testeddel…
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.