intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Mi okozhatja, ha szex után szédülsz? Aggódnod kell?

Mi okozhatja, ha szex után szédülsz? Aggódnod kell?

A szexuális aktus utáni szédülés gyakoribb, mint gondolnád. Azonban emiatt általában nem kell aggódnod, sokszor a stressz, vagy a megváltoztatott pozitúra miatti hirtelen helyváltoztatás okozza. Azonban vannak ettől eltérő esetek is, amelyek szédülést okozhatnak. Ha a hirtelen szédülés valamilyen komolyabb betegség miatt következik be, akkor általában más tüneteket is tapasztalhatsz.

 Mi okozhatja, ha szex után szédülsz? Aggódnod kell?

Lássuk, melyek azok az esetek, amikor feltétlenül orvoshoz kell fordulnod:

Jóindulatú helyzeti szédülés

Vagyis tudományos nevén benignus paroxysmalis positionalis vertigo vagy rövidítve BPPV. Gyakori, mégis gyakran nehezen ismerhető fel. A statisztikák szerint, a szédüléssel orvoshoz fordulók közül minden ötödiknél ez a probléma áll a háttérben, így ez a leggyakoribb, szédülést okozó megbetegedés. Az egyensúlyérző szerv félkörös ívjáratai közül valamelyikbe apró részecskék kerülnek, ez okozza a szédülést, amelyet a fej, a test helyzetének megváltozása válthat ki, például, ha hirtelen lefekszel, vagy felfelé nézel. Ilyenkor hányinger, hányás kísérheti a rohamszerű szédülést. Ha a roham enyhe, akkor kisebb megingás, féloldalra húzó érzés formájában tapasztalod, súlyosabb esetben egyik pillanatról a másikra a teljes irányérzékelésed elveszhet, ha nem tudsz valamibe megkapaszkodni, el is eshetsz. Ezek az epizódok általában kevesebb mint egy percig tartanak.

Alacsony vérnyomás

A vérnyomásod egész nap ingadozhat. Ezt számos tényező befolyásolja, beleértve a stresszt, a testpozíciót, a napszakot és a légzést is.

Néha a szédülés az alacsony vérnyomás jele. Önmagában a szédülés nem jelent problémát, azonban, ha az alacsony vérnyomáshoz más tünet is társul, akkor érdemes orvoshoz menned.

Ezekre figyelj:

 • homályos látás
 • hányinger
 • koncentrációs nehézségek
 • ájulás
 • Mi okozhatja, ha szex után szédülsz? Aggódnod kell?

Alacsony vércukorszint

Az alacsony vércukorszint, más néven hipoglikémia a vércukorszint drasztikus csökkenését jelenti. Bár ez gyakoribb a cukorbetegeknél, bárkivel megtörténhet. Ezt nondiabetikus hipoglikémiának nevezzük.

Gyakran szédülhetsz, ha alacsony a vércukorszinted. Érezhetsz éhséget, remegést, lehetsz ideges, ingerlékeny, és a fejed is fájhat. Ez az állapot akár több órán keresztül is fennállhat evés, ivás vagy sok alkoholfogyasztás után. Ha a tüneteid súlyosak vagy tartósan fennállnak, fordulj orvoshoz.

Nyomásérzékenység

Az erőteljes szexuális aktivitás is kiválthat szédülést, ugyanis ilyenkor növekszik a mellkason belüli nyomás. Ez ugyanaz a fajta nyomás, amelyet a bélmozgás során fellépő feszültség vagy nyomás okoz. Számos olyan szédüléses esetről számoltak be, amikor a következmény ájulás volt, az ok pedig a bélmozgások során fellépő nyomásérzékenység, feszülés.

Ha azt gyanítod, hogy a nyomásérzékenység állhat a szex közben fellépő, vagy utána jelentkező szédülés hátterében, mindenképp fordulj orvoshoz.

Szorongás

A szorongás szívritmus-zavart okozhat, ez pedig megváltoztatja a légzést. Ez néha szédülést okozhat, esetleg jelentős légzésfokozódást.

A szorongás gyakori érzés, különösen szexuális problémák esetén.

Aggódhatsz:

 • egy új kapcsolat miatt
 • az első szexuális élmény miatt
 • kapcsolati problémák miatt
 • félhetsz a fájdalomtól vagy aggódhatsz egy korábbi traumatikus élmény miatt

A szorongás egyéb tünetei:

 • idegesség
 • verejtékezés
 • feszült izmok

Ha úgy érzed, nálad a szorongás a gond, beszélj a partnereddel az érzéseidről. Fordulj orvoshoz, hiszen a pontos diagnózis felállítása az ő feladata.

Orgazmus okozta fejfájás

Néha a szexuális aktivitás és az orgazmus fejfájást és szédülést okozhat.

A kutatók azt gyanítják, hogy a szívfrekvencia és a vérnyomás gyors növekedése indítja el. Bár az orgazmus okozta fejfájás bárkit érinthet, gyakoribb a férfiaknál.

Általában hirtelen jelentkező, robbanásszerű, lüktető fejfájást tapasztalhatsz, amely közvetlenül az orgazmus előtt vagy abban a pillanatban jelentkezik.

A fájdalom általában a fej hátsó részéből ered, és a koponya mindkét oldalán érezhető. Ez akár egy percről 72 óráig is tarthat.

A merevedési zavar kezelésére szolgáló gyógyszerek

Ezek a gyógyszerek növelik a vér nitrogén-monoxid szintjét. Bár ez a nitrogén-monoxid-növekedés növelheti a pénisz véráramlását, szédülést is okozhat.

Egyéb mellékhatások lehetnek:

 • fejfájás
 • izomfájdalom
 • gyomorégés
 • hasmenés

Ha ilyen tüneteket tapasztalsz és merevedési problémákra szedsz gyógyszert, feltétlenül fordulj orvoshoz. Lehet, hogy más gyógyszert ír fel, vagy olyan terápiát javasol, amely kevésbé valószínű, hogy mellékhatásokat okoz.

Mögöttes szívelégtelenség

Ha diagnosztizált szívbetegségben szenvedsz, különös figyelmet kell fordítanod a szédülésre vagy egyéb szokatlan tünetre. Ha szédülést tapasztalsz, menj orvoshoz mielőbb.

Ha nem diagnosztizáltak nálad szívelégtelenséget, de ilyen tüneteket tapasztalsz, haladéktalanul kivizsgálásra van szükséged:

 • légszomj
 • duzzanat a lábakban, bokákban
 • látásváltozások
 • mellkasi fájdalom
 • gyengeség
 • fáradtság

Íme, néhány dolog, amit tehetsz, hogy enyhítsd a szédülést, és megakadályozd, hogy újra megtörténjen:

 1. Maradj hidratált. A kiszáradás elkerülése érdekében igyál vizet a szex előtt és után. A kiszáradás az erek összehúzódását és vérnyomásváltozást okozhat.
 2. Vedd lassan és mélyen a levegőt. A hiperventiláció a szén-dioxid gyors csökkenését okozza. Ez szűkíti a véredényeket, amelyek az agyadba jutnak, így könnyen alakul ki fejfájás.
 3. Étkezz rendszeresen. Egy-egy kisétkezést vezess be a nap folyamán többször is, hogy normál szinten tartsd a vércukorszinted.

Kovács-Hain Zsuzsa


Szenvedély– Nálatok megvan?
Szenvedély– Nálatok megvan?
A nagy Ő, az Egyetlen, a lelki társ – honnan tudod, hogy ő van melletted?
A nagy Ő, az Egyetlen, a lelki társ – honnan tudod, hogy ő van melletted?
Ha meghódítottad, szeresd is!
Ha meghódítottad, szeresd is!
Miért múlik a szerelem, és hogyan érezheted újra?
Miért múlik a szerelem, és hogyan érezheted újra?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.