intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A fürdőzés nyugalma hüvelyfertőzések nélkül – Tényleg lehetséges!

A fürdőzés nyugalma hüvelyfertőzések nélkül – Tényleg lehetséges!

Sok nő szenved – élete során akár többször is – olyan fertőzésektől, amelyek uszodában, fürdőkben leselkedik rájuk. Ezek komoly problémákat okozhatnak, kezelésük rendkívül nehézkes, hosszadalmas is lehet. A női egészség megőrzése kulcskérdés, de mit kell tudnunk a fürdőkben elkapható fertőzésekről és van-e valamilyen megoldás a kivédésükre? A kérdéseinkre Dr. Kovács Péter szülész-nőgyógyász főorvos, feltaláló válaszolt.

dr-kovacs-peter
    Dr. Kovács Péter szülész-nőgyógyász főorvos, feltaláló

Mit kell tudnunk a hüvelyflóráról? Mi a köze női egészségünk megőrzéséhez?

A hüvelyflóra felnőttekre jellemző összetétele – a női hormonális ciklus hatására – már serdülőkortól elkezd kialakulni. Általa a szervezet természetes úton gondoskodik az intim testrészek védelméről, úgynevezett savköpenyt állít elő, amelyhez a hüvelyben található Lactobacillus a hüvelyben lévő cukorból, vagyis laktózból tejsavat, azaz laktacidot és hidrogén-peroxidot termel. Ilyen módon természetes körülmények között a hüvely nyálkahártyája gondoskodik a hüvely állandó savas kémhatásának megőrzéséről. Ez a folyamat segít megakadályozni, hogy a hüvelyben a kórokozók elszaporodjanak, és ilyen módon hüvelyfertőzés, hüvelyfolyás vagy akár súlyos következményes betegség, akár meddőség alakuljon ki. A savköpeny épsége, a megfelelő pH biztosítása ezért alapvető fontosságú. Míg a testet kívülről védő bőr pH értéke 5,5, a hüvelyé – ideális esetben – 3,6 és 4,5 között van.

A hüvely ökológiai rendszere igen bonyolult. Kényes egyensúlya különböző baktériumok „társbérletén” alapszik, és nagyon könnyen felborulhat. Legtöbbször a nő számára kellemetlenségek jelzik, amikor valamelyik résztvevő túlzottan elszaporodik. Érdekesség, hogy panaszokat okoz az is, amikor a lactobacillusok kerülnek túlsúlyba.

Számos olyan tényező létezik (pl. az uszodavíz magas klórtartalma, kórokozók elszaporodása), amely előidézheti a savköpeny károsodását, csökkentve az erejét a fertőzések elleni védekezésben.

Mi a tapasztalata a rendelésein, sokan érkeznek hüvelyfertőzéses panaszokkal?

A nőgyógyászati rendeléseket a legnagyobb számban olyan nők keresik fel, akik nemi szervük fertőződése következtében szenvednek valamilyen – enyhe vagy súlyosabb – betegségben.
Csak hüvelygyulladást – becslések szerint – a nők 6-10%-ánál állapítanak meg.
Igen gyakori panasz a hüvelyfolyás, ami számos fertőzés - gombás, bakteriális, stb. – tünete lehet, és sokaknál hosszabb ideje okoz kellemetlenségeket.
Az utóbbi években ugrásszerűen megszaporodott, nem szexuális úton szerzett hüvelyi fertőzések hátterében leginkább a nyilvános fürdőhelyek tömeges látogatottsága és a nem megfelelő egyéni higiénia állhat. A saját nőgyógyászati rendelésemen évti­ze­dek óta tapasztalom, hogy a nőknek mekkora szervi és pszichés bajokat okoz­nak a fürdők, uszodák vizében szerzett be­teg­sé­gek. A hüvely falát és a méhszáj felületét az emberi szervezet legérzékenyebb hámszövetei védik. Az odáig bejutó kórokozók viszonylag könnyen megtelepednek és szaporodni kezdenek. Ezek lehetnek gombák, baktériumok, élősködők különféle fajtái és vírusok is. Például a nők számára az egyik legveszélyesebb ráktípus, a méhnyakrák, ezt is egy vírus, a HPV okozza.

A hüvelynek van egy saját immunrendszere. Ez nem segít?

Igen, a hüvely rendelkezik ugyan önvédelmi mechanizmussal, különleges immunrendszerrel, de ez gyakran kevésnek bizonyul, amikor legyengül, vagy a kórokozók erősebbek nála. Nagyon fontos, hogy egy fertőzés esetén a kellemetlen tünetek első jelére forduljon az érintett hölgy orvoshoz. Csak így előzhető meg a probléma súlyosbodása, és így alakítható ki a kezelés menete.

Fürdőzés, úszás közben mitől kell tartanunk, hogyan fertőződhetünk meg?

Ilyenkor sok nőnek víz áramlik a hüvelyébe különböző mennyiségben, különösen azoknak a hölgyeknek, akik már szültek egy vagy több gyermeket.
A nyilvános helyeken számos kórokozó gyűlik össze, a nedves-vizes környezet kedvez a legtöbbjük szaporodásának. A látogatók számával növekszik a „beszerezhető” betegségek száma is. A szabad vizű strandok és tavak, folyók élő vizében nagy élet zajlik, amit jól ismerünk a mikroszkópból és laborvizsgálatok révén. Itt nagy mennyiségük győzheti le az – akár egészséges – hüvelyvédelmet.
A zárt, tisztán tartott nedves helyeken, vagyis uszodákban, wellness és SPA fürdőkben, szaunákban, fitnesz szalonokban, szoláriumokban általában nagy gondot fordítanak a víz, a környezet és az eszközök fertőtlenítésére – köszönhetően a szigorú állami szabályzásnak, ellenőrzéseknek és saját igényességüknek is. Esetükben azonban éppen a vegyszerek okoznak olykor bajt. Ártanak azoknak a jótékony és érzékeny baktériumoknak, amelyek a hüvelyt védelmező savas közeget alakítják ki. A legyengített védvonal könnyen veszíthet csatát az éppen ilyenkor támadó kórokozók ellen – bárhol, bármikor és bármitől a fürdés, úszás után is.

Mi lehet a megoldás? Ki lehet védeni, meg lehet előzni ezeket a fertőzéseket?

Megelőzésre a nők eddig sajnos különböző fertőtlenítő krémekkel, hüvelykúpokkal, tamponokkal és számos csodaszernek kikiáltott anyaggal lepték meg hüvelyflórájukat. Az ilyen védekezés eredményessége sok esetben csak a szerencsének köszönhető. Ugyanis a hüvely egészséges mikrovilágának egyensúlyát nem szerencsés megbolygatni. Hiába a támogató, védekező szándék, ezek az anyagok szinte minden esetben beavatkoznak a hüvely normális ökoszisztémájába. Találmányom egy egészségügyi tapasz. Egy olyan speciális orvostechnikai eszköz, amit bárki megvásárolhat. Ez a tapasz nem avatkozik bele a hüvely természetes működésébe. Kívülről gátolja meg, hogy víz jusson a hüvelybe. Sem vegyi, sem mechanikai hatást nem gyakorol a hüvelyre, mivel csak a külső bőrfelülettel érintkezik. Nem juttat be fertőtlenítőszert (mint egyes hüvelykúpok, krémek), és nem érintkezik a hüvelyfallal (mint a tamponok). Használata során nem változik meg a hüvely normál, ún. Döderlein flórája, amelynek egyensúlya a természetes védelem alapja. A tapasz hatékonyan távol tartja a kórokozókat és a vegyszereket egyaránt, megfelelő védelmet nyújtva a vízben és nedves helyeken. Védi a használója környezetében lévőket is a fertőződéstől hüvelyfolyás, menstruáció idején.

 

https://shop.pekobelt.hu/

 

Ligeti Anna


A szexet nem lehet elvárni!
A szexet nem lehet elvárni!
Szerinted kell az intimitás egy kapcsolatban? – 6 fiatal válaszolt
Szerinted kell az intimitás egy kapcsolatban? – 6 fiatal válaszolt
Szexuális étvágy
Szexuális étvágy
Szex csak azért, hogy a férfi elégedett legyen…
Szex csak azért, hogy a férfi elégedett legyen…
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.