intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Bakteriális hüvelyfertőzés – Óvszer nélküli szex után is előfordulhat

Bakteriális hüvelyfertőzés – Óvszer nélküli szex után is előfordulhat

Az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés a bakteriális vaginózis. Annak ellenére, hogy ilyen gyakori, még mindig vannak tévhitek a köztudatban ezzel a betegséggel kapcsolatban.

Mi is pontosan a bakteriális vaginózis?

Amikor valamilyen külső vagy belső hatás miatt a hüvely kényes egyensúlya felborul, akkor a savas pH-ja lúgos irányba tolódik el. Mivel ilyenkor az ún. Lactobacillusok száma csökken, a kórokozók könnyen elszaporodhatnak és gyulladást okoznak. A hüvelyváladék is megváltozik, fehérré vagy szürkéssé válik és mennyisége is megnő. A szaga is megváltozik, kellemetlenné válik.

Ekkor változhat meg a hüvelyflóra egyensúlya:

    ·   antibiotikumok szedése után (az antibiotikumok a jó baktériumokat is pusztítják)

    ·   nem megfelelő intimhigiénia miatt (pl. a gyakori intimzuhany nem tesz jót, ahogy az illatosított intim mosakodók sem)

    ·   helytelen WC-használat

 Sokan még mindig úgy gondolják, hogy…

…a bakteriális hüvelyfertőzést nem lehet kezelni

Sajnos általában többféle baktérium okozza a fertőzést, ezért mindenképp antibiotikummal kell próbálkozni. Nagyon jól kezelhető betegségről van szó, de elengedhetetlen, hogy az orvos utasításait betartva használd a készítményeket. Ahhoz, hogy a fertőzés ne térhessen vissza, az antibiotikum mellett probiotikumra is szükség lesz. A hüvelyflórát regenerálni kell, mert a Lactobacillusok száma igencsak lecsökkent.

…a WC-használatnak semmi köze a fertőzéshez

A toalett használata nem olyan egyszerű dolog egy nő számára. Érdemes előtte és utána is kezet mosni, a törlés elölről hátrafelé történjen, hogy elkerüld a fertőzést.

…nincs rá hatással a gyakori partnercsere

A hüvelyflóra nagyon érzékeny, a gyakori szexuális aktivitás hatására ez az egyensúly felborulhat, és megváltozhat a baktérium-összetétel. Minden új partner szintén veszélyt jelenthet, ezért a kapcsolat elején mindenképpen használjatok óvszert. Fontos, hogy tudd, a bakteriális hüvelyfertőzés nem szexuális úton terjed.

…nem fordulhat elő, amíg menstruálsz

A menzesz alatt a hüvely savas pH-ja lúgos irányba tolódik el, ez kedvez a fertőzéseknek, mivel a baktériumok könnyebben szaporodnak el.

…nincs köze az óvszernek a fertőzéshez

A hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a pH-t és a baktérium-összetételt is, így könnyebben kialakulhat a fertőzés. Ha óvszert használtok, akkor ez megelőzhető.

…össze lehet szedni „csak úgy, valahol”

Vannak rá hajlamosító tényezők, mint például a stressz, a túlzásba vitt intimhigiénia, a gyakori alkoholfogyasztás, uszoda- vagy szaunahasználat. Megboríthatják a hüvelyflóra egyensúlyát, így a kórokozók elszaporodhatnak.

Fontos, hogy minden olyan esetben, amikor tapasztalod a fertőzés kellemetlen tüneteit, ne várj! Fordulj azonnal orvoshoz, hogy a kezelést mielőbb el lehessen kezdeni.

 

Tarjáni Rita


5 dolog, amit ne tegyél az ágyban
5 dolog, amit ne tegyél az ágyban
A beteljesült szerelem az igazi tündérmese
A beteljesült szerelem az igazi tündérmese
A sok szex önigazolást ad?
A sok szex önigazolást ad?
Ki akarom próbálni a mellékutcát
Ki akarom próbálni a mellékutcát
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.