intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Veszélyes lehet az orális szex?

Veszélyes lehet az orális szex?

Az élvezetes szexuális élet része az orális szex is. Kiapadhatatlan tárháza az élvezeteknek, ugyanakkor sajnos komoly veszélyeket is rejthet magában. 

A fiatalok, a tizenévesek körében gyakori az orális szex mint a szexualitás szinte első lépcsőfoka. Sokan nem is tartják valódi szexnek, mivel nem történik behatolás, nincs közösülés. Ennek okán nem is tartják veszélyforrásnak, csupán tapasztalatszerzésnek szánják. A fiatal fiúk inkább az öröm miatt, míg a lányok a meglévő kapcsolat javítása érdekében vágnak bele gyakran. Az egészségügyi kockázatokról nem, vagy nagyon keveset tudnak.

Ugyanakkor nem mindenki vágyik ilyen jellegű szexualitásra – nemcsak tizenévesen, hanem még felnőtt korban sem. Egyeseket az ilyen jellegű együttléteknek még a gondolata is idegen, riasztó lehet. De mi okozhatja ezt a félelmet? Az orális szexszel kapcsolatos stressz egyik fő oka az, hogy az emberek aggódnak, vajon milyen visszajelzései lesznek a partnernek, és nekik milyen lesz teljesítményük. Vannak, akik higiéniai okokból tartanak az orális szextől, mások pedig túl feszülten állnak a dologhoz, és nem tudják elengedni magukat. Annak érdekében, hogy ne érezzék kellemetlenül magukat, inkább nem is próbálkoznak vele.

Valós, fizikai veszélyek

Azonban az orális szexszel kapcsolatban nemcsak lelki tényezőket kell figyelembe venni, amikor veszélyekről beszélünk. Sajnos a nem körültekintő szexualitásnak minden aspektusból megvannak a kockázatai.

A HPV-t azaz a humán papilloma vírust már jól ismerheted, sokat hallani róla. Ez a vírus emberről emberre terjed, szexuális úton, és rákot is okozhat. Már a 80-as, 90-es években kapcsolatot fedeztek fel az alattomos vírus, valamint a száj- és garatüregi rák között. Egy tanulmányban rávilágítottak arra, hogy ez a rákfajta gyakoribb azoknál, akik 6-nál több partnerrel folytattak orális szexet. Azelőtt a száj-garatüregi rák azok körében volt gyakoribb, akik hosszú időn át dohányoztak, vagy rendkívül sok alkoholt fogyasztottak. Az orális szex során férfiak és nők is megfertőződhetnek HPV-vel, így nagyon fontos felhívni a megelőzésre és a védőoltásra is a figyelmet.

Ahogy a HPV, úgy más szexuális úton terjedő betegségek is átadhatók orális szex közben. Ilyen a herpesz, a vírusos hepatitisz, de a HIV is. Ha megkérdeznénk 10 embert, hogy szerintük biztonságos-e az orális szex, 9-en válaszolnának egyértelmű igennel. Az emberek ugyanis nincsenek azzal tisztában, hogy ezek a betegségek orálisan is terjedhetnek. Védekezéssel csökkenthető a kockázat, de nagyon kevesen vannak olyanok, akik gumi óvszerrel akarnának orálisan örömöt szerezni partnerüknek.

A körültekintés és a figyelem nélkülözhetetlen, csakúgy, mint a hagyományos szexszel kapcsolatban. Fontos, hogy ne cserélgesd gyakran a partnereid, és járj gyakran szűrésekre.

 

Tarjáni Rita


Több tanulás, kevesebb szex – ezek a mai fiatalok
Több tanulás, kevesebb szex – ezek a mai fiatalok
Szexelj az egészségedért!
Szexelj az egészségedért!
Bombanő, kontra jó kedélyű dundi – Te kit választanál?
Bombanő, kontra jó kedélyű dundi – Te kit választanál?
Szerinted ciki, ha egy nő kezdeményez?
Szerinted ciki, ha egy nő kezdeményez?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.