intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A túl sok szex és a hólyaghurut

A túl sok szex és a hólyaghurut

A szex pozitív hatásairól rengeteget hallani. Kalóriát éget, jót tesz az immunrendszernek, depresszív tünetek ellen is kiváló, és még sorolhatnánk. Sajnos azonban a túlfűtött szexuális élet nemcsak pozitív hatásokkal, nemcsak kellemes percekkel ajándékozhat meg, hanem akár hólyaghurutot is okozhat.

A hólyaghurut, avagy a köznyelvben, felfázás a nők felét érinti életük folyamán legalább egyszer. Kellemetlen tünetekkel jár: sűrű vizelési inger, vizelés közben fájdalmat, égő, csípő érzést tapasztalhatsz. Sajnos mi, nők – anatómiai felépítésünk miatt – sokkal fogékonyabbak vagyunk a hólyaghurutra, mint a férfiak – 50-szer több nőt érint a betegség, mint férfit.

De mi köze a szexnek a felfázáshoz?

A felfázás kifejezés nem egészen helytálló, ugyanis a hólyaghurutot nem attól lehet megkapni, hogy valaki hideg helyen üldögél, és felfázik. Baktériumok, gombák és vírusok is okozhatják. Ezek alulról (a gát tájékáról, a végbél-nyílás környékéről vagy a hüvelyből) vagy a vérereken keresztül kerülhetnek a szervezetbe, hogy ott megfertőzzék a húgyhólyagot, a húgycsövet a húgyvezetéket vagy a veséket.

Mivel a hüvely felől is érkezhet a fertőzés, itt lép a képbe a szex. Régen (sőt még ma is) nászutas betegségnek is hívták a hólyaghurutot, ugyanis megfigyelhető volt, hogy fiatal nőknél jelentkezett, az első néhány, heves szexszel töltött nap után. A hüvelyflórát alkotó baktériumok bekerülnek a húgycsőbe, és a rövid szakaszon, hamar célhoz érve, megfertőzik a hólyagot. Ez gyorsan kialakítja a kellemetlen tüneteket, amelyek miatt a nászutas hölgy gyakran látogatja a mellékhelyiséget.

Amennyiben rövid idő alatt sok együttlét történik, annál jobban nő a betegség kialakulásának az esélye. A fertőzést a nő saját kórokozói váltják ki, tehát az a tévhit, miszerint a betegség azért alakul ki, mert a nő nem szokott még hozzá partnere baktériumflórájához, nem állja meg a helyét.

Hogyan lehet elkerülni?

Egy nászutat senki nem akar úgy eltölteni, hogy egyfolytában WC-re kell járnia, és nehezére esik a mozgás. Van néhány tippünk, hogyan kerülheted el a kellemetlen hólyaghurutot a nászút (vagy bármilyen, sok szexszel járó együttlét) során.

1.   Használjatok síkosítót

Ezzel elkerülhető, hogy a hüvely falán és a nemi szerv külső részén apró sérülések keletkezzenek. Ezek sajnos növelik a fertőzésveszélyt.

2.   Menj el pisilni aktus előtt és után

Ez megelőzi, hogy a baktériumok megtapadhassanak a húgycső, a húgyvezeték vagy a hólyag falán.

3.   Fordulj a természet patikájához

A tőzegáfonya kitűnő választás a húgyutak megóvására.

4.   Kérdezz az orvosodtól

Érdemes felkeresned urológust és nőgyógyászt is, ugyanis a hólyaghurut nőgyógyászati problémákkal is együtt járhat: folyás, kellemetlen alhasi fájdalom. Az orvos javasolhatja kis dózisú antibiotikum szedését a megelőzésre, így biztonságban indulhatsz neki az utazásnak.

 

Ligeti Anna


Internetes szerelem
Internetes szerelem
Cukorbeteg vagy? Íme, 7 tipp az egészséges szexuális életért
Cukorbeteg vagy? Íme, 7 tipp az egészséges szexuális életért
A szerelem rabszolgái vagyunk
A szerelem rabszolgái vagyunk
Játékosság a szexben
Játékosság a szexben
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.