intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A pecsételő vérzés okai

A pecsételő vérzés okai

Két menstruáció között bármikor előfordulhat pecsételő vérzés. Ennek több oka lehet, és általában nem is kell semmi rosszra gondolni. Ám mégis, ha ilyet látunk, izgalommal vegyes félelem tölt el. Lássuk, milyen okai lehetnek a pecsételő vérzésnek.

Legtöbbször az ok semmi komoly, esetleg ingadozik a hormonháztartás – ez főleg a menstruáció kezdetekor, pubertás korban fordul elő, vagy a menopauza idejéhez közeli életkorban. Egy dolog biztos: a pecsételő vérzés soha nem normális. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy valami nincs rendben veled, de mindenképpen keress fel egy nőgyógyász szakorvost, hogy a kérdőjelek helyére pontok kerülhessenek.

Amikor az okokat vizsgálják, feltérképezik a körülményeket. Megnézik a korod, azt, hogy esetleg várandós vagy-e, rákérdeznek, hogy szedsz-e fogamzásgátló tablettát és mióta.

A tabletta ugyanis adhat egy olyan löketet a hormonjaidnak, amelynek hatására esetleg így reagál a szervezeted.

  • Ha már régóta szedsz tablettát, és nemrég váltottál, akkor is előfordulhat pecsételő vérzés, sőt akkor is, ha elfelejtettél bevenni egy tablettát.
  • A termékenységi ciklus kezdetekor a pecsételő vérzés több különböző dolgot is takarhat. A menzesz kezdetekor a vérzés még meglehetősen szabálytalan, akár több hónapig is. Extrémebb esetben akár évekig nem áll be a ciklus. Ez azért van, mert az agy, a petefészkek és a méh még nem dolgozik szinkronban. Ennek hormonális okai vannak.
  • A szexuálisan aktív fiatalkorban közösülés után is előfordulhat pecsételés. Ez különösen jellemző a szexuális élet kezdetén, vagy ha védekezés nélkül vagytok együtt.
  • A vérzés jelezhet valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést is, mint a chlamydia vagy a gonorrhea. Ezeket a betegségeket azonnal kezelni kell.
  • A pecsételést okozhatja a méhszájon lévő apró seb is, amit szintén szakorvosnak kell ellátnia.
  • Nagyon ritkán a szex utáni pecsételő vérzés méhnyakrák előjele is lehet, ezért ha ilyet tapasztalsz, feltétlenül fordulj orvoshoz. A nőgyógyász ilyenkor – akár soron kívül – kenetet vesz, amelyet ellenőrzésre küld.
  • Sajnos a ciklus közepén jelentkező pecsételő vérzés jelezhet vetélést, méhen kívüli terhességet (ebben az állapotban a terhesség nem a méhben, hanem azon kívül, pl. a petevezetőben fejlődik, növekszik, feszítve környezetét, vérzést okozva).
  • Bármilyen apró sérülés a hüvely falán szintén okozhat vérzést, ugyanis itt sok-sok ér húzódik, így a terület könnyen vérezhet, ha megkarcolod, megsérted valamivel.

Ha pecsételő vérzést tapasztalsz, akár hosszabb időn át fennáll ez az állapot, fordulj nőgyógyászhoz, mert komolyabb betegség előjele is lehet a vérzés.

Ha kérdésed van a témában, keresd fel online rendelésünket, és oszd meg a problémád akár anonim módon felkészül szakembereinkkel, Online Nőgyógyászati Rendelésünkön!

A pecsételő vérzés okai

Kovács-Hain Zsuzsa


Jelek, hogy szétcsúszik a párkapcsolatod
Jelek, hogy szétcsúszik a párkapcsolatod
16 meglepő tény a szexről, amit még biztosan nem tudtál
16 meglepő tény a szexről, amit még biztosan nem tudtál
Vigyázz! A cukor csökkenti a nemi vágyat
Vigyázz! A cukor csökkenti a nemi vágyat
Az első szeretkezés: útmutató férfiaknak
Az első szeretkezés: útmutató férfiaknak
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.