intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Tények a menopauza utáni szexről

Tények a menopauza utáni szexről

A nőkben sok a bizonytalanság a nőgyógyászati műtétek, valamint a menopauza utáni szexuális élettel kapcsolatban. Sokan depresszióssá válnak, szorongnak. Dr. Demeter Attila Ph.D., osztályvezető főorvossal, aki az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának vezetőjével, megpróbáltuk megválaszolni a talán leggyakoribb kérdéseket, amelyek felmerülhetnek.

Mely nőgyógyászati beavatkozások nevezhetők nagyműtétnek?

A nőgyógyászati műtéttanban nagyműtétnek a has megnyitásával járó hasműtétek, hastükrözések és a hüvelyi úton történő méheltávolítások számítanak.

Milyen következményei vannak a nagyobb nőgyógyászati műtéteknek a női szervezetre nézve?

A következmények attól függnek, hogy milyen szervek kerülnek eltávolításra. A méh eltávolítása után terhesség kihordása nem lehetséges, a menstruáció is megszűnik, a petefészkek eltávolítása után nemcsak a terhesség válik lehetetlenné, hanem  -fiatal és középkorú, korábban még menstruáló nőknél- a női hormonok szintjének csökkenése miatt a változókori tünetek (pl. hőhullámok, hangulati ingadozás, hüvelyszárazság) jelentkezhetnek.

Bizonyára a testi változásokon kívül sok lelki tényező is befolyásolja a műtéten átesett nők szexuális életét. Mi a tapasztalat, a lelki oldal vagy a testi oldal az, ami inkább meghatározza ezt?

A műtétet követően a szexuális élet akkor változhat meg jelentősen, ha a páciens nem tudja, esetleg nem érti meg, hogy pontosan milyen beavatkozás történt és hogyan változott meg testének működése, esetleg szövődmény lépett fel.  Szövődménymentes műtétet követően a gyógyulási időszak után a fokozatosan elkezdett szexuális élet jelentősen nem romlik. Ha a párkapcsolat stabil és a férj a felesége mellett áll és támogatja, ebben az esetben a szexuális élet a műtét után is zavartalan lehet. 

Mi a tapasztalata, hogyan állnak a férfiak ahhoz, ha partnerük átesik egy ilyen meghatározó nőgyógyászati beavatkozáson? Segítő szándékúak, féltik partnerüket? Mennyire vannak tisztában azzal, hogy mit is jelent egy ilyen műtét?

A férfiak kisebb része részletes információt kér a kezelőorvostól a műtéttel kapcsolatban, nagyobb részük más úton próbál információhoz jutni. Abban az esetben, ha a párkapcsolatban a műtét előtt is komoly problémák voltak, sokkal gyakoribb a műtét utáni válás.  

Egy nő életében a menopauza egy igen fontos életszakasz. A nők ilyenkor olyan változásokon mennek keresztül, amelyek megnehezíthetik a szexuális életet. Milyen problémákkal kell szembenézni menopauza alatt?

A nők jelentős része nehezen éli meg a változókort, sokan az öregséggel azonosítják a menstruáció megszűnését és a változókori tünetek megjelenését. Sokan „kapuzárási pánikban” érzik magukat, félnek a szexuális élet folytatásától. A változókorral együtt járó tünetek egy része minden nőt érint, pl. megszűnik a menstruáció, gyakoriak a hőhullámok, más részük csak ritkán jelentkezik (pl. hüvelyszárazság, kognitív funkciók romlása). Fontos megértetni a változókorú nőkkel, hogy a szexuális életük a menopauzát követően is jó minőségű maradhat.

Milyen megoldások léteznek a menopauza alatti szexuális problémák enyhítésére?

A szexuális élet zavarainak az enyhítése céljából fontos lehet a kórképpel járó változások pontos ismerete, a részletes felvilágosítás, és tünetek esetén a gyógyszeres kezelés, az ún. hormonpótló kezelés is jelentős segítséget nyújthat. 

Hogyan éli meg egy férfi ezt, a nő számára nehéz időszakot? 

A férfiak jelentős része nehezen éli meg a feleségük változó korral együtt járó problémáit, számukra is fontos lehet a minél részletesebb és alaposabb információ gyűjtése.


Dr. Jármi Hilda


5 jel, hogy valószínűleg allergiás vagy a spermára
5 jel, hogy valószínűleg allergiás vagy a spermára
Ezért nem felejted el soha az első szerelmed
Ezért nem felejted el soha az első szerelmed
3 nyári szexveszély
3 nyári szexveszély
Drága, drága Szerelem, köszönöm, hogy vagy!
Drága, drága Szerelem, köszönöm, hogy vagy!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.