intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Higiénia együttlét után – kérdések és válaszok

Higiénia együttlét után – kérdések és válaszok

Szex után az az első gondolatod, hogy rohanj a fürdőszobába zuhanyozni, és rendbe tedd az ágyat is? A csókolózás, a verejtékezés és az egyéb testnedvek bizony nyomot hagynak az ágyneműn, a fehérneműn, és a bőrödön is – hiába, a szex igencsak rendetlen dolog.

Jó, ha tudod, nincs olyan orvosi ok, amiért szükséged lenne a szex után azonnal bármilyen higiéniai rutinra.  Természetesen ez attól is függ, hogy mi történik az együttlét közben (pl. fennáll-e valamilyen fertőzésveszély). Tehát, bár nyilvánvalóan nincs sürgető orvosi okod arra, hogy a szex után szaladj a zuhany alá, még mindig jobb, ha figyelsz a részletekre.

Kérdései vannak az együttlét utáni higiéniával kapcsolatban? Íme, néhány válasz:

1.   Hogyan tisztítsam a hüvelyem szex után?

Ez tényleg fontos kérdés, és sokszor fel is teszik a nők. Igazából nincs teendőd, a hüvely tökéletesen képes tisztítani önmagát a szex után - még akkor is, ha benne van a sperma. Ha a dolgokat a saját kezedbe veszed, valójában több kárt okozhatsz, mint hasznot.

Jobban teszed, ha soha nem használsz olyan termékeket, amelyek azt ígérik, hogy megtisztítják a hüvelyt vagy a vulvát, különösképpen igaz ez az irrigálókra, hüvelyzuhanyokra. A hüvely egy csodás gyönyörű biológiai gépezet, és nincs semmi szükség arra, hogy a természetes folyamatokat, és a hüvelyben lévő kényes egyensúlyt szappanokkal, permetekkel vagy más termékekkel megzavard.

Ha mindenképp ragaszkodsz a szex utáni mosakodáshoz, akkor elegendő csak óvatosan, meleg vízzel megmosni kívül a vulvád területét, hagyd, hogy a hüvelyed maga „kezelje” a helyzetet.

Ha hajlamos vagy húgyúti fertőzésekre, irritációra, akkor jó, ha egy kis meleg vízzel lemosod magad szex után, de ekkor sem szükséges belül irrigálni.

2.   Szükséges szex után azonnal pisilni?

Nem szükséges, csak, ha amúgy is kell. Esetleg, ha fertőzésekre vagy hajlamos, és a zuhanyzás túlságosan megerőltető munkának tűnik (ami egy jó szex után teljesen elképzelhető), egy gyors pisilés megoldás lehet a hüvelyi- vagy húgyúti fertőzések esélyeinek csökkentésére.

Sokan ezt a taktikát követik annak ellenére, hogy a módszerrel kapcsolatos kutatások még nem olyan kiterjedtek. Az elmélet az, hogy mivel a szervezet folyadékot ürít, azok a baktériumok, amelyek szex alatt bejuthattak a húgycsőbe, így távoznak. Azért persze nem kell versenyezned a fürdőszobáért, tökéletes, ha csak a párod után mész el pisilni. Az elmélet szerint 30 perces várakozás még belefér.

3.   Mi történjen anális szex után?

Az anális szex mikroszkopikus cseppeket hoz létre a záróizmod körül. Ha az ánuszból származó baktériumok (beleértve a székletet is) belekeverednek ezekbe a cseppekbe, az fertőzést okozhat.

Anális szex után mindenképp javasolt zuhanyozni. Öblítsd le a vulva és az ánusz területét is, hogy megszabadulj a baktériumoktól. A nagyajkak belső részét is mosd meg tiszta, meleg vízzel. Ne

A pénisz fityma részét vissza kell húzni, és a teljes makkot meg kell tisztítani. Előfordulhat ugyanis, hogy a sperma a bőr alatt megszárad, és ez kedvező terep a baktériumoknak.

4.   Hogyan tisztítsam a szexuális játékokat?

Nincs is jobb, mint valami pikáns fantáziát eljátszani. Ha a partnereddel szexuális segédeszközt használtok hancúr közben, mindenképp el kell mosni használat után. Csak így lehetsz biztos abban, hogy a következő használatkor nem kapsz el semmilyen fertőzést.

Így tisztítsd meg őket:

Minden egyes szexuális játéknak külön használati utasítása van, ebben biztos, hogy a tisztítására vonatkozóan is találsz instrukciókat. Fontos szempont az eszköz anyaga, illetve az is, hogy akkumulátorral működik-e vagy anélkül, és még sok más szempontot is figyelembe kell venni. Vannak olyan játékok, amelyeken a „100 százalékosan vízálló” címkét találod, ezek akár antibakteriális szappannal is elmoshatók, meleg vízzel

Olyan termékeket, amelyeknek nincsenek a leírásában külön a tisztításra vonatkozó utasítások, csak azt a részét mosd el, amely érintkezett valamelyikőtök bőrével.  Használj meleg vizet és antibakteriális szappant.

Tartsd kéznél a megfelelő eszközöket

Ha zavar, hogy szex után mindenféle nedvekkel találkozol az ágyadon, vagy máshol, akkor készülj fel előre, hogy ne az együttlét utáni pillanatokat öld meg. Tartsd ezeket a hálószobádban, hogy egyszerűbb és élvezetesebb lehessen a szex:  

  • Baba popsitörlő kendő vagy nedves törlőkendő

Segít szex után megszabadulni minden szennyeződéstől.

  • Matracvédő

Ha aggodalmaskodsz, hogy a verejték vagy egyéb folyadékok átszivárognak  a lepedőn, és beszennyezik a matracodat, akkor ez megoldás erre.

  • Dezodor vagy testpermet

Ha aggódsz a verejtékezés miatt, a dezodor vagy a testpermet segíthet kiküszöbölni a számodra kellemetlen illatokat. A nemi szervedre ne fújd ezeket.

  • Egy pohár víz

A szex alatt megszomjazhatsz, és az esetleges fejfájás ellen is tökéletes.

Vissza az ágyba!

A szex utáni pillanatok nagyszerű alkalmat szolgáltatnak arra, hogy kicsit összebújjatok, megéljetek néhány igazán gyengéd, intim pillanatot. Ne vedd ezt el magatoktól azzal, hogy kiszaladgálsz mosogatni, mosakodni.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Cupido csak viccel, igaz?
Cupido csak viccel, igaz?
A szexuális önmegtartóztatás egészségtelen?
A szexuális önmegtartóztatás egészségtelen?
Szeretnéd feldobni a szexuális életed?
Szeretnéd feldobni a szexuális életed?
5 dolog, amit az anyukámtól tanultam a szerelemről
5 dolog, amit az anyukámtól tanultam a szerelemről
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.