intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Szexfüggő vagy?

Szexfüggő vagy?

A szexuális függőség, ahogy más szenvedélybetegségek is, ciklikus jellegű. Soha nem lehet tudni egyértelműen, hogy mikor kezdődik, vagy végződik egy-egy szakasz, meglepetésszerűen tör az emberre. Általánosságban elmondható, hogy van hat különböző szakasza. Olvass tovább, tudd meg, hogy te valójában csak szereted a szexet vagy már igazán a rabja vagy-e.

Szexfüggő vagy?

A szexuális függőségről, avagy öntsünk tiszta vizet a pohárba

Mi is az a szexfüggőség? – teszed fel a kérdést valószínűleg. Ennek a betegségnek a fogalmai nem egészen világosak sokak előtt. A szexfüggőség körébe a folyamatos maszturbáció is beletartozik, olyan csillapíthatatlan nemi vágyat értünk alatta, amely komoly viselkedészavarnak minősül, kontrollvesztett reakciókhoz vezethet. Aki ebben a szenvedélybetegségben szenved, olyan mértékben keresi a kielégülést, hogy az a teljes életét befolyásolja. A szexfüggőség ugyanakkor mentális zavarokat is takarhat, valamilyen érzelmi kötődési probléma áll a hátterében, ezt hivatott helyettesíteni a szex. Egészen fiatal korban is kialakulhat, de ekkor még többnyire csak a maszturbációra koncentrálódik. Miután a fiatalok rájönnek, hogy az orgazmus a kielégülés mellett komoly feszültségoldó hatással rendelkezik, a tevékenység hamar kényszeressé válhat.

A szexfüggőség 6 szakasza:

1. A kezdet, azaz a katalizátor

A szexuális függőséget sok minden kiválthatja. A megnőtt nemi vágyat okozhatja fizikai katalizátor, például egy kép, ami elindítja a szexuális vonzódást, egy parfüm, ami egy múltbeli szexuális partnerre emlékeztet. A szexuális függőség azonban eredményezhet is kellemetlen betegségeket vagy tüneteket. Ilyen például a depresszió, a szorongás, a magány, az unalom, a stressz, a szégyen, a harag, és még sok más kellemetlen érzés, ami arra irányul, hogy elkerüld a kényszeres szexuális viselkedést.

2. Szexuális fantáziálás

Ha már beindult a katalizátor, szinte automatikusan csúszik az egész egy szexuális fantáziálásba, és másra sem tudsz gondolni, csak arra, hogy milyen jó lenne egy szexuális együttlét akár most, akár a közeli jövőben. Innen már csak egy hajszál választ el a megszállottságtól, amikor mindenkire úgy tekintesz, mint a szexuális vágyad kielégítőjére.

3. Ritualizáció

Ritualizáció az, amikor a fantázia irányába mozog a valóság. A szexfüggők bejelentkeznek a számítógépre, és azonnal a kedvenc pornóoldalukat látogatják meg, esetleg egyből autóba ugranak, és olyan helyre mennek, ahol pénzért vehetnek szexet. Ezt a szakaszt buboréknak is nevezik, mert a függők "elveszítik önmagukat" benne. Lényegében, amikor a szexfüggők a buborékban vannak, akkor a valós kérdések és aggályok (átmenetileg) eltűnnek.

Ebben a szakaszban a szex az a kikapcsolódás, amit keres a függő. Jellemzően alkalmi szex, pornófilmek, webkamerás szex teszi ki az ideje nagy részét.

4. Elodázás

A legtöbben úgy gondolják, hogy ebben a szakaszban nyilvánul meg a szexuális függőség végső célja, mert ez az, ahol a tényleges szex és az orgazmus zajlik (akár egyedül, vagy egy másik személlyel vagy személyekkel). Azonban a fantáziákba való menekülés, a buborékban való lét az igazi cél. Emiatt a legtöbb szexfüggő halogatni próbálja a tényleges szexet és az orgazmust, amíg csak teheti.

5. Magyarázkodás, önámítás

A szexfüggők folyamatosan kísérletet tesznek arra, hogy elhatárolják magukat érzelmileg. Állandóan megpróbálják maguknak is megindokolni a viselkedésüket. Azzal áltatják magukat, hogy senki sem tudja, hogy csak hat órát töltött filmekkel, maszturbálással, senki sem sérült meg, így semmi sem történt valójában. Racionalizálják a viselkedésüket. Szerintük, ha összejönnek valakivel az interneten egy kölcsönös maszturbációra, az nem igazán megcsalás, mert nem is érintik meg a másikat közben.

6. Kétségbeesés

Végül eloszlik a köd, véget ér az önámítás, és a szexfüggő szégyent érez, bűntudata lesz, idegesnek, tehetetlennek és depressziósnak érzi magát. Sajnos, ezek ugyanolyan érzések, amelyek előidézték a függőséget. Ez a hatodik szakasz forgatja vissza az egészet, mint egy öngerjesztő hurok, az első szakaszba.

Szerencsére a szexuális függőség ciklusait lehet azonosítani, és amikor a szenvedélybetegek megtanulják felismerni, hol tartanak a ciklusban, akkor könnyebb beavatkozni, megállítani a függőséget és a további következményeket. A legegyszerűbb az első és a hatodik szakaszban megállítani a lavinát.

Amikor a szexfüggők megtanulják felismerni az érzelmi diszkomfortérzést (és az egyéb kiváltó okokat), ők maguk is tehetnek ellentétes intézkedéseket, mielőtt eszkalálódik a ritualizáció és az elodázás szakasza.

Sokat segít egy teraputa és a meditáció is.

Ha kérdésed van a témában, kattints ide!


Működő távkapcsolat – ez nem egy mese címe
Működő távkapcsolat – ez nem egy mese címe
„A szerelem mindent megér” - tiniszerelem
„A szerelem mindent megér” - tiniszerelem
Szexualitás – A szex jó időtöltés, vagy valódi elköteleződés?
Szexualitás – A szex jó időtöltés, vagy valódi elköteleződés?
A túl sok szex és a hólyaghurut
A túl sok szex és a hólyaghurut
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.