intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ezek a leggyakoribb női ráktípusok – Így előzheted meg őket

Ezek a leggyakoribb női ráktípusok – Így előzheted meg őket

Sajnos évről-évre riasztó adatokat tudunk meg arról, hogy milyen sok nő esik áldozatul még mindig daganatos betegségeknek, amelyek jó eséllyel megelőzhetők lennének. Mivel a nőkre jellemző ráktípusok igen jól szűrhetők, fontos lenne hangsúlyt fektetni arra, hogy a vizsgálatok fontosságát kiemeljük.

A rákos megbetegedések száma sajnos emelkedik. Ennek egyrészt az az oka, hogy az orvostudomány, a rákkal kapcsolatos diagnosztika már olyan fejlett, hogy a betegséget már nagyon korán felismerik. Sok esetben a betegség kialakulása előtt felfedezik a problémát, ez tovább növeli az esélyt a gyógyulásra. Másrészt azért is több az esetszám, mert a nők ma már sokkal tudatosabbak, egészségesebb életmódot élnek, változatosan táplálkoznak és sportolnak is. Emellett többen és többször járnak szűrővizsgálatokra is. Vannak olyan ráktípusok, amelyek csak nőkre jellemzőek. Ezek – a jó szűrési lehetőségek miatt – jó eséllyel fedezhetők fel korai stádiumban, illetve könnyebben megelőzhetők.

Ezek a leggyakoribb női rákfajták – Így előzheted meg őket

Mellrák

A nőknél a világon mindenhol az emlőrák a leggyakoribb ráktípus. Az esetek száma emelkedik, ám a halálozások aránya már 2004 óta nem nőtt. Immár 18%-kal csökkent a mellrák miatti halálozás. Magyarországon évente mintegy tízezer új esetet fedeznek fel, és még mindig közel 2400-2500-an belehalnak a betegségbe. A mellrák nőknél sokkal gyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat (az esetek kb. 1%-ában).

A mellrák szűrése mammográfiás vizsgálattal történik. Minden 45 évnél idősebb, de 65 évnél fiatalabb nőt kétévente ingyenesen megvizsgálnak, hogy időben kiderüljön, ha probléma van. Azoknál a nőknél, akiknek a családjában előfordult már emlőrák, vagy valamilyen más okból veszélyeztetettebbek, gyakrabban vizsgálják.

Miért rendkívül fontos az önvizsgálat és a szűrés?

A mellrák a kezdeti stádiumban még tünetmentes, nem jár fájdalommal, szinte lehetetlen csak önvizsgálattal kiszűrni. Amikor már tünetei vannak, sokszor már kisebb az esély a gyógyulásra.

A tünetek: kisebb-nagyobb csomók az emlőkben, illetve a környező szövetekben (például a hónaljban), a mellbimbó behúzódhat, a bőr kipirosodhat és a mell váladékozhat is. Rizikófaktor lehet a dohányzás, a genetikai érintettség, és az is, ha valaki nem szült és nem szoptatott.

Méhnyakrák

Szintén igen gyakori ráktípus, évente sajnos ezer új méhnyakrákos esetet fedeznek fel, és mintegy négyszázan belehalnak a betegségbe. Ez azért riasztó, mert ez az a ráktípus, ami rendkívül jól szűrhető, és még a kialakulása előtt kimutatható.

A legtöbb esetben a HPV, vagyis a humán papilloma vírus áll a háttérben. Ez ellen azonban van védőoltás, ami jelentősen csökkenti a daganat kialakulásának esélyét. A méhnyakrákot egyszerű nőgyógyászati vizsgálat keretén belül, az ún. Pap-teszttel szűrik. Érdemes évente elvégeztetni annak, aki már betöltötte a 18. életévét, aktív szexuális életet él. Mivel ez a ráktípus szintén nem bővelkedik tünetekben, főleg a betegség elején, a szűrés elengedhetetlen, sőt életet menthet. A méhnyakráknak lehetnek tünetei a későbbi stádiumokban, de ezek nem igazán jellegzetesek, mivel más problémára is utalhatnak: alhasi fájdalom, köztivérzések, kóros hüvelyi folyás, fájdalmas közösülés.

Petefészekrák

Ez a rákfajta gyakrabban alakul ki 50 év felett, de akár egészen fiatalokat is érinthet. A kialakulását befolyásolhatja a genetikai hajlam, az, ha valaki még nem szült és nem szoptatott, nagyobb veszélyben lehet.

Szintén probléma e betegség esetében is, hogy a kezdetekkor nincsenek tünetei, később előfordulhat, hogy haspuffadásból, a has növekedéséből, fogyásból, medencetájéki fájdalomból és esetleges vérzészavarokból következtethetünk a jelenlétére. Ekkor azonban már többnyire a testben máshol lehetnek áttétek.

Konkrét szűrés nem létezik a betegség felismerésére, azonban az évenkénti nőgyógyászati vizsgálattal sokat lehet tenni a megjelenése ellen. Ultrahangos vizsgálattal könnyen felismerhető

Méhrák

Kialakulásának okai nem teljesen ismertek. Főleg 50 éves kor feletti nőket érint. Ezzel a ráktípussal is az a legnagyobb baj, hogy sokáig lehet tünetmentes. Későbbi stádiumban lehetnek tünetei, például a menopauza után jelentkező, menstruációszerű vérzés, köztivérzés jelentkezése. Nagyobb eséllyel alakul ki azoknál a nőknél, akik egészségtelen életmódot folytatnak, mozgásszegény az életük. Általában – korai felismerés esetén – műtéttel gyógyítható, ám abban az esetben, ha nem veszik észre időben, és esetleg áttéteket képez a testben, akkor nem elegendő az operáció, további kezelésekre is szükség van.

Mivel a méhrák esetében nincs kifejezett szűrővizsgálat, fontos a rendszeres nőgyógyászati kontroll.

 

Tarjáni Rita


5 lépés az orgazmus felé
5 lépés az orgazmus felé
10 szexuális probléma, amit komolyan kell venni
10 szexuális probléma, amit komolyan kell venni
A csók boldoggá tesz, csináld hát nagyon jól!
A csók boldoggá tesz, csináld hát nagyon jól!
Nyitott házasság – tényleg csak megegyezés kérdése?
Nyitott házasság – tényleg csak megegyezés kérdése?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.