intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ezek a leggyakoribb női ráktípusok – Így előzheted meg őket

Ezek a leggyakoribb női ráktípusok – Így előzheted meg őket

Sajnos évről-évre riasztó adatokat tudunk meg arról, hogy milyen sok nő esik áldozatul még mindig daganatos betegségeknek, amelyek jó eséllyel megelőzhetők lennének. Mivel a nőkre jellemző ráktípusok igen jól szűrhetők, fontos lenne hangsúlyt fektetni arra, hogy a vizsgálatok fontosságát kiemeljük.

A rákos megbetegedések száma sajnos emelkedik. Ennek egyrészt az az oka, hogy az orvostudomány, a rákkal kapcsolatos diagnosztika már olyan fejlett, hogy a betegséget már nagyon korán felismerik. Sok esetben a betegség kialakulása előtt felfedezik a problémát, ez tovább növeli az esélyt a gyógyulásra. Másrészt azért is több az esetszám, mert a nők ma már sokkal tudatosabbak, egészségesebb életmódot élnek, változatosan táplálkoznak és sportolnak is. Emellett többen és többször járnak szűrővizsgálatokra is. Vannak olyan ráktípusok, amelyek csak nőkre jellemzőek. Ezek – a jó szűrési lehetőségek miatt – jó eséllyel fedezhetők fel korai stádiumban, illetve könnyebben megelőzhetők.

Ezek a leggyakoribb női rákfajták – Így előzheted meg őket

Mellrák

A nőknél a világon mindenhol az emlőrák a leggyakoribb ráktípus. Az esetek száma emelkedik, ám a halálozások aránya már 2004 óta nem nőtt. Immár 18%-kal csökkent a mellrák miatti halálozás. Magyarországon évente mintegy tízezer új esetet fedeznek fel, és még mindig közel 2400-2500-an belehalnak a betegségbe. A mellrák nőknél sokkal gyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat (az esetek kb. 1%-ában).

A mellrák szűrése mammográfiás vizsgálattal történik. Minden 45 évnél idősebb, de 65 évnél fiatalabb nőt kétévente ingyenesen megvizsgálnak, hogy időben kiderüljön, ha probléma van. Azoknál a nőknél, akiknek a családjában előfordult már emlőrák, vagy valamilyen más okból veszélyeztetettebbek, gyakrabban vizsgálják.

Miért rendkívül fontos az önvizsgálat és a szűrés?

A mellrák a kezdeti stádiumban még tünetmentes, nem jár fájdalommal, szinte lehetetlen csak önvizsgálattal kiszűrni. Amikor már tünetei vannak, sokszor már kisebb az esély a gyógyulásra.

A tünetek: kisebb-nagyobb csomók az emlőkben, illetve a környező szövetekben (például a hónaljban), a mellbimbó behúzódhat, a bőr kipirosodhat és a mell váladékozhat is. Rizikófaktor lehet a dohányzás, a genetikai érintettség, és az is, ha valaki nem szült és nem szoptatott.

Méhnyakrák

Szintén igen gyakori ráktípus, évente sajnos ezer új méhnyakrákos esetet fedeznek fel, és mintegy négyszázan belehalnak a betegségbe. Ez azért riasztó, mert ez az a ráktípus, ami rendkívül jól szűrhető, és még a kialakulása előtt kimutatható.

A legtöbb esetben a HPV, vagyis a humán papilloma vírus áll a háttérben. Ez ellen azonban van védőoltás, ami jelentősen csökkenti a daganat kialakulásának esélyét. A méhnyakrákot egyszerű nőgyógyászati vizsgálat keretén belül, az ún. Pap-teszttel szűrik. Érdemes évente elvégeztetni annak, aki már betöltötte a 18. életévét, aktív szexuális életet él. Mivel ez a ráktípus szintén nem bővelkedik tünetekben, főleg a betegség elején, a szűrés elengedhetetlen, sőt életet menthet. A méhnyakráknak lehetnek tünetei a későbbi stádiumokban, de ezek nem igazán jellegzetesek, mivel más problémára is utalhatnak: alhasi fájdalom, köztivérzések, kóros hüvelyi folyás, fájdalmas közösülés.

Petefészekrák

Ez a rákfajta gyakrabban alakul ki 50 év felett, de akár egészen fiatalokat is érinthet. A kialakulását befolyásolhatja a genetikai hajlam, az, ha valaki még nem szült és nem szoptatott, nagyobb veszélyben lehet.

Szintén probléma e betegség esetében is, hogy a kezdetekkor nincsenek tünetei, később előfordulhat, hogy haspuffadásból, a has növekedéséből, fogyásból, medencetájéki fájdalomból és esetleges vérzészavarokból következtethetünk a jelenlétére. Ekkor azonban már többnyire a testben máshol lehetnek áttétek.

Konkrét szűrés nem létezik a betegség felismerésére, azonban az évenkénti nőgyógyászati vizsgálattal sokat lehet tenni a megjelenése ellen. Ultrahangos vizsgálattal könnyen felismerhető

Méhrák

Kialakulásának okai nem teljesen ismertek. Főleg 50 éves kor feletti nőket érint. Ezzel a ráktípussal is az a legnagyobb baj, hogy sokáig lehet tünetmentes. Későbbi stádiumban lehetnek tünetei, például a menopauza után jelentkező, menstruációszerű vérzés, köztivérzés jelentkezése. Nagyobb eséllyel alakul ki azoknál a nőknél, akik egészségtelen életmódot folytatnak, mozgásszegény az életük. Általában – korai felismerés esetén – műtéttel gyógyítható, ám abban az esetben, ha nem veszik észre időben, és esetleg áttéteket képez a testben, akkor nem elegendő az operáció, további kezelésekre is szükség van.

Mivel a méhrák esetében nincs kifejezett szűrővizsgálat, fontos a rendszeres nőgyógyászati kontroll.

 

Tarjáni Rita


Mi van, ha te nem akarod? – Hol kezdődik a szexuális zaklatás?
Mi van, ha te nem akarod? – Hol kezdődik a szexuális zaklatás?
Van, akinek kell, van, aki gondolni sem akar rá – Szex a menstruáció alatt
Van, akinek kell, van, aki gondolni sem akar rá – Szex a menstruáció alatt
Ilyen lenne az én álompasim
Ilyen lenne az én álompasim
Te hogy vitázol a szerelmeddel? – 3 nőt és 3 férfit kérdeztünk, van, aki a szex miatt szereti a veszekedést
Te hogy vitázol a szerelmeddel? – 3 nőt és 3 férfit kérdeztünk, van, aki a szex miatt szereti a veszekedést
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Vizer Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.