intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Intim szárazság – A probléma, amiről beszélni kell

Intim szárazság – A probléma, amiről beszélni kell

A hüvelyszárazság gyakori, a nők felének szembe kell néznie vele. Vannak, akik visszatérő intim szárazsággal küzdenek, mások csak alkalomszerűen tapasztalják ezt a kellemetlenséget. Rossz hír, hogy bármely életkorban előfordulhat.

Ezt kell tudnod a hüvelyszárazságról

A hüvelyben – amennyiben egészéges – váladék termelődik, ami a leváló hámsejtekből, a hüvelyben lévő baktériumokból képződik. Ez a váladék savas kémhatású és az egészséges hüvelyben kialakult flóra szerves része. Ez a flóra nagyon hamar kibillenhet az egyensúlyából. Ha ez megtörténik a hüvelyben kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, a kórokozók is hamarabb megtelepednek és elszaporodnak.

Hüvelyszárazságot okozhat a menopauza kapcsán megváltozott hormontermelés, ám az intim szárazság nem csak idősebb korban fordulhat elő. A hátterében nagyon sok ok húzódhat meg, amelyek közül néhánynak a hüvelyflórához is köze van. Ilyen a hüvelyben lévő tejsavbaktériumok mennyiségének csökkenése. Ám kialakulhat szülés után is, de helytelen életmód, drasztikus diéta, folyamatos feszültség is okozhat hüvelyszárazságot. Sajnos néhány gyógyszer mellékhatásaként is kialakulhat. Lelki és szexuális problémák is állhatnak a háttérben, így látható, hogy igazából bárki küzdhet vele.

Tünetek

Mint a hüvelyszárazságról általában, a tüneteiről is számos tévhit kering. A fájdalmas szex vagy az, ha a tampont nem tudod könnyedén kihúzni, nem feltétlenül függ össze az intim szárazsággal. A szúró, viszkető érzés, a feszülés, az irritáció azonban egyértelmű tünet. Gyanakodnod kell akkor is, ha gyakran szenvedsz húgyúti fertőzésektől.

Hogyan kezelhető?

Ahogyan a testünket mindenhol, a hüvely belső falát is hámszövet fedi. Ahogy a test többi részénél, úgy a hüvelynél is nagyon fontos a hidratálás, vagyis, ha sok folyadékot iszol, az hozzájárul ahhoz, hogy a hüvelyflóra egészséges maradjon, a hüvely pedig megfelelően hidratált legyen.

Fontos, hogy tisztálkodáskor kerüld a szintetikus tusfürdőket, szappanokat, mellőzd az irrigálást, ugyanis ez felboríthatja a hüvelyflóra kényes egyensúlyát, nem beszélve arról, hogy allergiás reakciót is kiválthat, irritációt okozhat.

Szex közben használjatok a partnereddel síkosítót, hiszen így biztos, hogy nem sérül meg a hüvely belső fala.

Nem kell elviselned a kellemetlenségeket, hiszen te magad is tehetsz ellenük. A lényeg az, hogy mielőbb visszaállítsd a hüvely normál nedvességtartalmát. Fogyassz tehát elegendő folyadékot, és figyelj a hüvely intim tisztítására.

 

Komáromi Csenge


Ki akarom próbálni a mellékutcát
Ki akarom próbálni a mellékutcát
Flörtök, kalandok: hol a határ?
Flörtök, kalandok: hol a határ?
Nyitott házasság – tényleg csak megegyezés kérdése?
Nyitott házasság – tényleg csak megegyezés kérdése?
„Azt mondta, az én hibám, hogy rossz a szex!”
„Azt mondta, az én hibám, hogy rossz a szex!”
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.