intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Szexfüggő vagy?

Szexfüggő vagy?

A szexuális függőség, ahogy más szenvedélybetegségek is, ciklikus jellegű. Soha nem lehet tudni egyértelműen, hogy mikor kezdődik, vagy végződik egy-egy szakasz, meglepetésszerűen tör az emberre. Általánosságban elmondható, hogy van hat különböző szakasza. Olvass tovább, tudd meg, hogy te valójában csak szereted a szexet vagy már igazán a rabja vagy-e.

Szexfüggő vagy?

A szexuális függőségről, avagy öntsünk tiszta vizet a pohárba

Mi is az a szexfüggőség? – teszed fel a kérdést valószínűleg. Ennek a betegségnek a fogalmai nem egészen világosak sokak előtt. A szexfüggőség körébe a folyamatos maszturbáció is beletartozik, olyan csillapíthatatlan nemi vágyat értünk alatta, amely komoly viselkedészavarnak minősül, kontrollvesztett reakciókhoz vezethet. Aki ebben a szenvedélybetegségben szenved, olyan mértékben keresi a kielégülést, hogy az a teljes életét befolyásolja. A szexfüggőség ugyanakkor mentális zavarokat is takarhat, valamilyen érzelmi kötődési probléma áll a hátterében, ezt hivatott helyettesíteni a szex. Egészen fiatal korban is kialakulhat, de ekkor még többnyire csak a maszturbációra koncentrálódik. Miután a fiatalok rájönnek, hogy az orgazmus a kielégülés mellett komoly feszültségoldó hatással rendelkezik, a tevékenység hamar kényszeressé válhat.

A szexfüggőség 6 szakasza:

1. A kezdet, azaz a katalizátor

A szexuális függőséget sok minden kiválthatja. A megnőtt nemi vágyat okozhatja fizikai katalizátor, például egy kép, ami elindítja a szexuális vonzódást, egy parfüm, ami egy múltbeli szexuális partnerre emlékeztet. A szexuális függőség azonban eredményezhet is kellemetlen betegségeket vagy tüneteket. Ilyen például a depresszió, a szorongás, a magány, az unalom, a stressz, a szégyen, a harag, és még sok más kellemetlen érzés, ami arra irányul, hogy elkerüld a kényszeres szexuális viselkedést.

2. Szexuális fantáziálás

Ha már beindult a katalizátor, szinte automatikusan csúszik az egész egy szexuális fantáziálásba, és másra sem tudsz gondolni, csak arra, hogy milyen jó lenne egy szexuális együttlét akár most, akár a közeli jövőben. Innen már csak egy hajszál választ el a megszállottságtól, amikor mindenkire úgy tekintesz, mint a szexuális vágyad kielégítőjére.

3. Ritualizáció

Ritualizáció az, amikor a fantázia irányába mozog a valóság. A szexfüggők bejelentkeznek a számítógépre, és azonnal a kedvenc pornóoldalukat látogatják meg, esetleg egyből autóba ugranak, és olyan helyre mennek, ahol pénzért vehetnek szexet. Ezt a szakaszt buboréknak is nevezik, mert a függők "elveszítik önmagukat" benne. Lényegében, amikor a szexfüggők a buborékban vannak, akkor a valós kérdések és aggályok (átmenetileg) eltűnnek.

Ebben a szakaszban a szex az a kikapcsolódás, amit keres a függő. Jellemzően alkalmi szex, pornófilmek, webkamerás szex teszi ki az ideje nagy részét.

4. Elodázás

A legtöbben úgy gondolják, hogy ebben a szakaszban nyilvánul meg a szexuális függőség végső célja, mert ez az, ahol a tényleges szex és az orgazmus zajlik (akár egyedül, vagy egy másik személlyel vagy személyekkel). Azonban a fantáziákba való menekülés, a buborékban való lét az igazi cél. Emiatt a legtöbb szexfüggő halogatni próbálja a tényleges szexet és az orgazmust, amíg csak teheti.

5. Magyarázkodás, önámítás

A szexfüggők folyamatosan kísérletet tesznek arra, hogy elhatárolják magukat érzelmileg. Állandóan megpróbálják maguknak is megindokolni a viselkedésüket. Azzal áltatják magukat, hogy senki sem tudja, hogy csak hat órát töltött filmekkel, maszturbálással, senki sem sérült meg, így semmi sem történt valójában. Racionalizálják a viselkedésüket. Szerintük, ha összejönnek valakivel az interneten egy kölcsönös maszturbációra, az nem igazán megcsalás, mert nem is érintik meg a másikat közben.

6. Kétségbeesés

Végül eloszlik a köd, véget ér az önámítás, és a szexfüggő szégyent érez, bűntudata lesz, idegesnek, tehetetlennek és depressziósnak érzi magát. Sajnos, ezek ugyanolyan érzések, amelyek előidézték a függőséget. Ez a hatodik szakasz forgatja vissza az egészet, mint egy öngerjesztő hurok, az első szakaszba.

Szerencsére a szexuális függőség ciklusait lehet azonosítani, és amikor a szenvedélybetegek megtanulják felismerni, hol tartanak a ciklusban, akkor könnyebb beavatkozni, megállítani a függőséget és a további következményeket. A legegyszerűbb az első és a hatodik szakaszban megállítani a lavinát.

Amikor a szexfüggők megtanulják felismerni az érzelmi diszkomfortérzést (és az egyéb kiváltó okokat), ők maguk is tehetnek ellentétes intézkedéseket, mielőtt eszkalálódik a ritualizáció és az elodázás szakasza.

Sokat segít egy teraputa és a meditáció is.

Ha kérdésed van a témában, kattints ide!


Tanuld meg újra érezni a szerelmet!
Tanuld meg újra érezni a szerelmet!
A női szexualitás múltja és jelene – 2. rész
A női szexualitás múltja és jelene – 2. rész
Mitől érzünk valaki iránt szerelmet?
Mitől érzünk valaki iránt szerelmet?
Izgalmasabb szexre vágyunk, de mégis rutint követünk
Izgalmasabb szexre vágyunk, de mégis rutint követünk
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.