intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Neked milyen hosszú a ciklusod? – Ezt kell tudnod róla

Neked milyen hosszú a ciklusod? – Ezt kell tudnod róla

Minden nőnek egyéniek az adottságai, egyéni a növekedésünk, egyéni az, hogy mekkorák a melleink, milyen a hajunk, és az is, hogy milyen hosszú ideig tart a menstruációs ciklusunk. Pont ez az, amiért nem könnyű meghatározni, mit nevezhetünk normális menstruációs ciklusnak.

A ciklus hossza

A szakirodalom azt mondja, hogy a menstruációs ciklus általában 21-35 napos. A ciklus első napja megegyezik a menstruációs vérzés első napjával. Ettől számítva úgy a 12-14. nap környékén lökődik ki a petesejt a petefészekből. Ez az ovuláció. A petesejt kilökődése és a vérzés megindulása között körülbelül 10-16 nap telik el. Maga a menstruáció 4-7 napig tart általában. Az első egy-két napban gyengébb vérzést és enyhe görcsöket tapasztalhatsz, majd a vérzés erősebb lesz, ahogy a fájdalom is erősödhet, az utolsó két napban általában megint kevesebb a menstruációs vér mennyisége. A fájdalom nagyon egyedi, minden nő másképp tapasztalja menstruáció közben. A nagyon erős görcsök viszont nem jeleznek jót, érdemes vele orvoshoz fordulni.

Ha a fenti számoktól komoly eltérést tapasztalsz pozitív vagy negatív irányba, vagyis a ciklusod 21 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb, előfordulhat, hogy valami nem jól működik. Természetesen a kamaszkor kivételt jelent, hiszen akkor még nagyon rendszertelen a női ciklus.

Ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron

Az elsődleges női nemi hormon az ösztrogén. Nagyon fontos feladatai vannak, többek között a női szaporító szervrendszert működteti. Amikor a ciklusod közepén tartasz, az ösztrogén szintje ekkor van a csúcson a szervezetedben. Pár nap elteltével egy másik nagyon fontos hormon, a progeszteron szintje emelkedik meg, és az ösztrogén csökken. Ennek a csökkenésnek vannak olyan hatásai, amelyek nem túl kellemesek. Ingerlékeny lehetsz, álmatlanságot és hangulatingadozást tapasztalhatsz. A progeszteron emelkedése viszont vízvisszatartást eredményez, ami székrekedéshez, puffadáshoz vezethet.

Érdekesség, hogy a női szervezetben is jelen van a férfiak elsőszámú nemi hormonja, a tesztoszteron. Nem elhanyagolható, hiszen komoly szerepet játszik a női ciklus vezénylésében, és a szexuális vágy is ettől a hormontól függ. Ahogy telnek az évek, múlik az idő, a tesztoszteron szintje folyamatosan csökken. Ez pedig sajnálatos módon sok negatívummal jár együtt. Többek között a tesztoszteron csökkenése az izomtömeg csökkenésével jár együtt, de a csontok egészségét is befolyásolja, és ami a legrosszabb, még a csikló és a hüvely érzékenységére is hatással van, mégpedig csökkenti. Ha a tesztoszteron szintje magas, megfigyelhető, hogy gyakrabban alakul ki PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Abban az esetben, ha a ciklusod eltér a 21-35 napos intervallumtól, vagy akkor, ha a ciklusod közben vérzést, szokatlan görcsöket, fájdalmat tapasztalsz. Fogadd el, hogy a szervezeted teljesen egyedi, egyedi jelzéseket ad neked, nem biztos, hogy ugyanúgy reagálsz, mint a barátnőd vagy az anyukád. Sőt, még két egymást követő ciklusod is lehet eltérő. Nem kell aggódnod, hiszen ez teljesen normális. Próbálj kiegyensúlyozott, stressztől mentes életet élni, egészségesen táplálkozni, sokat mozogni és persze pihenni. Ezek azok a sarkalatos pontok, amelyek befolyásolhatják a ciklusod alakulását. Érdemes figyelned a tested jelzéseire, és ha úgy érzed, fordulj a nőgyógyászodhoz.

 

Komáromi Csenge


Szexuális étvágy
Szexuális étvágy
Szeresd a  menstruációt!
Szeresd a menstruációt!
A szex nem az első randira való! - Biztos ez?
A szex nem az első randira való! - Biztos ez?
Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.