intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Minden nőnek más és más való - fogamzásgátlás egyénre szabottan

Minden nőnek más és más való - fogamzásgátlás egyénre szabottan

Szerencsére minden nő más és más. Más az ízlésünk, más a hajunk, a testalkatunk és más a férfiideálunk is. Mivel máshogy működünk, a fogamzásgátlás területén sem ugyanazokat a lehetőségeket választjuk.

A jelenleg elérhető fogamzásgátló módszerek közül az egyik legnépszerűbb a fogamzásgátló tabletta. Nagyon sokféle típus közül lehet választani, és épp ezért érdemes jól körüljárni a témát. 

Szerencséd van, nem a te feladatod tudni, hogy melyik a leginkább megfelelő tabletta a számodra. Az orvosodra bízhatod a választást. 

Az orvosod egy mindenre kiterjedő vizsgálattal fogja kezdeni. Laborvizsgálatot végez, megvizsgálja a ciklusod, a hormonjaid működését. Felméri a kockázati tényezőket, a rizikófaktorokat, például azt, hogy nem vagy-e cukorbeteg, nincs-e magas vérnyomásod, túlsúlyod, májproblémáid vagy vérképzési gondod. Fontos adat az orvos számára az is, hogy dohányzol-e. A dohányzás során nikotin jut a szervezetbe, ami károsítja a keringési rendszert, befolyásolja a hormontermelést, sőt, még az ösztrogénszint is csökken a hatására. Tudtad, hogy még a fogamzásgátlóban lévő ösztrogén hatását is csökkenti?

fogamzásgátló tabletták egyénre szabva

Ha nem dohányzol, és a vizsgálatok is rendben vannak, az orvosod a lehető legnagyobb körültekintéssel fog eljárni, amikor kiválasztja számodra a fogamzásgátló tablettát.

Kombinált tabletták

  • Ösztrogént és progesztint tartalmaznak.
  • Lehetnek egyfázisúak és többfázisúak.
  • 99%-os hatékonyságúak.
  • Hatásukra a menstruáció rendszeressé válik, kevésbé fájdalmas és a mennyisége is kevesebb.
  • Aknés tünetek enyhítésére is alkalmas lehet. 
  • Az orvos nem fogja javasolni, ha magas a vérnyomásod, vagy véralvadási zavaraid vannak, hajlamos vagy migrénre, esetleg szív-érrendszeri betegséged van.

Minipillek

  • Egykomponensű tabletták, azaz csak sárgatesthormont tartalmaznak, ösztrogént nem. 
  • Jó alternatíva, ha valamiért nem szedheted a kombinált tablettákat, például akkor, ha cukorbeteg vagy, visszereid vannak, szoptatsz, dohányzol, esetleg túlsúllyal küzdesz.

Fontos!
Antibiotikum szedésekor és utána kiegészítő védekezésre van szükség

Előfordulhat, hogy valamilyen fertőzés miatt antibiotikum szedése javasolt számodra. Az antibiotikumok csökkentik a bélbaktériumok számát. Ezen még semmi különös nincs. Ám a kevés megmaradt bélbaktérium nem elegendő ahhoz, hogy a fogamzásgátlóból megfelelő mennyiségű ösztrogén szívódhasson fel, és hasznosulhasson. Így viszont nem vagy védett, más fogamzásgátlásra is szükség lesz.


Kovács-hain Zsuzsa
 

Felhasznált irodalom:
Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011
Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015
S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017 
A. E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013

 


Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
Te mindent megbeszélsz a pasiddal?
Te mindent megbeszélsz a pasiddal?
Férfitípusok, akik nem visznek előre
Férfitípusok, akik nem visznek előre
Az egészséges szexualitásról
Az egészséges szexualitásról
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.