intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ne félj, inkább légy tudatos!

Ne félj, inkább légy tudatos!

Előfordul, hogy oldalunkon vissza-visszatér egy-egy téma, amelynek valami miatt nagy a jelentősége. Ilyen a fogamzásgátlás is, amiről nem lehet eleget beszélni, vagy a hormonokkal kapcsolatos tévhitek, amelyek befolyásolhatják a fogamzásgátlással kapcsolatos döntésed.

Ne félj, inkább légy tudatos!

A hormonális fogamzásgátló tabletta az 1960-as években tört be a köztudatba, és kezdte meg hódító útját. A nők kedvelték, mert egyszerű volt a használata, és segített megakadályozni a nem kívánt terhességet. Azonban az akkor forgalomba került piruláknak magasabb volt a hormontartalma, a napjainkban forgalomban lévő készítményekéhez képest. A magas hormontartalommal összefüggő közel hatvan éves félelmek sokszor még ma is meghatározzák a fogamzásgátló tablettákhoz való hozzáállást.

Pedig…

Ma már a fogamzásgátló tabletta szedése inkább a tudatos fogamzásgátlás ismérve. Fontos, hogy amikor ellátogatsz a nőgyógyászodhoz, hogy felírasd az első fogamzásgátlódat, ne a negatív véleményekre alapozz, amelyeket a neten olvastál, hanem őszintén kérdezz az orvosodtól, hiszen ő az, aki mindenben a segítségedre lesz a számodra megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásában.

Segítünk

Összegyűjtöttünk most sok-sok fontos tudnivalót a hormonális fogamzásgátló tablettáról, hogy magabiztos lehess a témában, és valóban felelősségteljes döntést hozhass.

Minden nőben lehetnek kételyek a hormonokkal kapcsolatban. Ezek – mint fent is említettük – a régi tévhitekből és a régvolt fogamzásgátlók tapasztalataiból táplálkoznak.

Ne félj, inkább légy tudatos!

Mitől tarthatsz? – A 3 leggyakoribb tévhit a fogamzásgátlókkal kapcsolatban

  • Az első, és talán legelterjedtebb félelem az, hogy a fogamzásgátlótól el lehet hízni. Ez az egyik legnagyobb tévhit a tablettákkal kapcsolatban. Nem a tabletta hizlal, esetleges a folyadék-visszatartás miatt jelentkezhet némi súlytöbblet.
  • A második leggyakoribb visszatartó erő az, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletta szedése meddőséget okozhat. Ez szintén egy tévhit. A tabletta nem okoz meddőséget, sőt nem is csökkenti a teherbeesés esélyét.
  • Harmadik félelemforrás: a fogamzásgátló vérrögöket okozhat. A ma forgalomban lévő, alacsony hormontartalmú készítmények az arra hajlamos nőknél nagyon csekély mértékben járulhatnak hozzá vérrög kialakulásához. A dohányzás és a túlsúly például sokkal nagyobb kockázatot jelent ezen a téren.

Amiről feltétlenül tudnod kell – mielőtt döntesz, mérlegelj!

A fogamzásgátló tabletták ma már épp csak annyi hormont juttatnak a szervezetbe, amennyire szükség van ahhoz, hogy megakadályozzák a nem kívánt terhességet. Nincs szükség arra, hogy ha kisbabát szeretnél, akkor már hosszú hónapokkal a tervezett fogamzás előtt abbahagyd a tabletta szedését. Ha ez így lenne, akkor nem okozna gondot egy elfelejtett tabletta, nem igaz?

A tabletta segít beállítani a ciklusod, kiszámíthatóvá és rendszeressé teszi azt. Bizonyítottan csökkenti egyes rákfajták kockázatát. Ilyen a petefészekrák és a méh daganatos betegségei is. Segít a kismedencei gyulladások mérséklésében és a petefészek-ciszták kialakulásának esélyét is csökkenti. A manapság igen gyakori PCOS tüneteit mérsékli, valamint az endometriózissal együtt járó kellemetlenségeket is enyhíti.

Ne félj tehát, ha meghallod azt a szót, hogy hormon vagy hormonális. A ma kapható fogamzásgátlók már mindenki számára kényelmes és biztonságos megoldást nyújtanak. Mivel nagyon sokféle létezik, érdemes a nőgyógyászod tanácsát kérni, hogy mit ajánl, neked mi lenne a legmegfelelőbb választás.

Kovács-Hain Zsuzsa


Bármit megtettem volna érte…
Bármit megtettem volna érte…
Tedd jobbá a szexuális életed!
Tedd jobbá a szexuális életed!
5 olyan szokás, ami tönkreteszi a kapcsolatod
5 olyan szokás, ami tönkreteszi a kapcsolatod
Szexuális étvágy
Szexuális étvágy
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.