intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ne félj, inkább légy tudatos!

Ne félj, inkább légy tudatos!

Előfordul, hogy oldalunkon vissza-visszatér egy-egy téma, amelynek valami miatt nagy a jelentősége. Ilyen a fogamzásgátlás is, amiről nem lehet eleget beszélni, vagy a hormonokkal kapcsolatos tévhitek, amelyek befolyásolhatják a fogamzásgátlással kapcsolatos döntésed.

Ne félj, inkább légy tudatos!

A hormonális fogamzásgátló tabletta az 1960-as években tört be a köztudatba, és kezdte meg hódító útját. A nők kedvelték, mert egyszerű volt a használata, és segített megakadályozni a nem kívánt terhességet. Azonban az akkor forgalomba került piruláknak magasabb volt a hormontartalma, a napjainkban forgalomban lévő készítményekéhez képest. A magas hormontartalommal összefüggő közel hatvan éves félelmek sokszor még ma is meghatározzák a fogamzásgátló tablettákhoz való hozzáállást.

Pedig…

Ma már a fogamzásgátló tabletta szedése inkább a tudatos fogamzásgátlás ismérve. Fontos, hogy amikor ellátogatsz a nőgyógyászodhoz, hogy felírasd az első fogamzásgátlódat, ne a negatív véleményekre alapozz, amelyeket a neten olvastál, hanem őszintén kérdezz az orvosodtól, hiszen ő az, aki mindenben a segítségedre lesz a számodra megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásában.

Segítünk

Összegyűjtöttünk most sok-sok fontos tudnivalót a hormonális fogamzásgátló tablettáról, hogy magabiztos lehess a témában, és valóban felelősségteljes döntést hozhass.

Minden nőben lehetnek kételyek a hormonokkal kapcsolatban. Ezek – mint fent is említettük – a régi tévhitekből és a régvolt fogamzásgátlók tapasztalataiból táplálkoznak.

Ne félj, inkább légy tudatos!

Mitől tarthatsz? – A 3 leggyakoribb tévhit a fogamzásgátlókkal kapcsolatban

  • Az első, és talán legelterjedtebb félelem az, hogy a fogamzásgátlótól el lehet hízni. Ez az egyik legnagyobb tévhit a tablettákkal kapcsolatban. Nem a tabletta hizlal, esetleges a folyadék-visszatartás miatt jelentkezhet némi súlytöbblet.
  • A második leggyakoribb visszatartó erő az, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletta szedése meddőséget okozhat. Ez szintén egy tévhit. A tabletta nem okoz meddőséget, sőt nem is csökkenti a teherbeesés esélyét.
  • Harmadik félelemforrás: a fogamzásgátló vérrögöket okozhat. A ma forgalomban lévő, alacsony hormontartalmú készítmények az arra hajlamos nőknél nagyon csekély mértékben járulhatnak hozzá vérrög kialakulásához. A dohányzás és a túlsúly például sokkal nagyobb kockázatot jelent ezen a téren.

Amiről feltétlenül tudnod kell – mielőtt döntesz, mérlegelj!

A fogamzásgátló tabletták ma már épp csak annyi hormont juttatnak a szervezetbe, amennyire szükség van ahhoz, hogy megakadályozzák a nem kívánt terhességet. Nincs szükség arra, hogy ha kisbabát szeretnél, akkor már hosszú hónapokkal a tervezett fogamzás előtt abbahagyd a tabletta szedését. Ha ez így lenne, akkor nem okozna gondot egy elfelejtett tabletta, nem igaz?

A tabletta segít beállítani a ciklusod, kiszámíthatóvá és rendszeressé teszi azt. Bizonyítottan csökkenti egyes rákfajták kockázatát. Ilyen a petefészekrák és a méh daganatos betegségei is. Segít a kismedencei gyulladások mérséklésében és a petefészek-ciszták kialakulásának esélyét is csökkenti. A manapság igen gyakori PCOS tüneteit mérsékli, valamint az endometriózissal együtt járó kellemetlenségeket is enyhíti.

Ne félj tehát, ha meghallod azt a szót, hogy hormon vagy hormonális. A ma kapható fogamzásgátlók már mindenki számára kényelmes és biztonságos megoldást nyújtanak. Mivel nagyon sokféle létezik, érdemes a nőgyógyászod tanácsát kérni, hogy mit ajánl, neked mi lenne a legmegfelelőbb választás.

Kovács-Hain Zsuzsa


Mozgással a jobb szexért
Mozgással a jobb szexért
Így csavard az ujjad köré a pasidat
Így csavard az ujjad köré a pasidat
7 ok, amiért szexelj ezen a héten
7 ok, amiért szexelj ezen a héten
12 piros pont a szexnek
12 piros pont a szexnek
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.