intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A mellrákról mindig beszélni kell!

A mellrákról mindig beszélni kell!

Bizonyára te is ismersz olyan nőt, aki átesett emlőrákon, vagy pont most harcol ezzel a betegséggel. Akár az is lehet, hogy a családodban, egészen közelről találkoztál a rák ezen fajtájával. 2019-et írunk, és még mindig nagyon sok nő belehal ebbe a betegségbe, ami korai szakaszában felismerve, gyógyítható. Mégis, kevesen járnak szűrésre, pedig a kulcs az, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjék. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, de nagyon fontos, hogy ne csak ekkor legyen középpontban.

Hazánkban minden évben 5-6000 új emlőrákos beteget regisztrálnak, és megközelítőleg 2000 nő belehal a betegségbe. Ez a daganatfajta ezzel a magyar nőknél leggyakrabban előforduló típus. A mellrák az 50-65 éves nők körében a leggyakoribb, de sajnos ma már gyakran érint fiatalabbakat is. 100 esetből általában 5-nél örökletes a megbetegedés. Az emlőrák kezelésének a kulcsa az, hogy minél előbb felfedezzék a betegséget. A korán diagnosztizált emlődaganatok esetében 80%-os az 5 éves túlélés, ez pedig azt jelenti, hogy a betegség – feltéve, ha korai szakaszban felismerik – gyógyítható.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az emlőrák időben történő felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat. 

Amennyiben valamilyen rendellenességet veszel észre magadon, azonnal fordulj orvoshoz! Fontos tudni, hogy az emlőrák általában nem fáj, és minél jobban fáj a csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó. Sajnos a magyar nők csekély százaléka jár minden évben nőgyógyászati kontrollra, a mammográfiás vizsgálatra talán még kevesebben mennek el.

Mammográfia

A vizsgálatot Magyarországon 2002 óta ingyenesen veheti igénybe minden nő. A 45 és 60 közötti korosztálynak kétévente javasolják. 

A mellrákról mindig beszélni kell!

A mammográfia egy speciális röntgenvizsgálat, amellyel időben felfedezhetők a rosszindulatú elváltozások. Még a 3 mm-es elváltozásokat is könnyen észreveszik a felvételen. A legjobb felvételt a menstruáció után egy héttel tudják elkészíteni, mert ekkor a leglágyabb a mell szövete. 

Hogy csinálják?

Mindkét mellről két irányból két-két felvételt készítenek, egyet felülről lefelé és egyet ferdén. Az expozíciós idő csupán másodpercnyi nagyságrendű, ezért mozdulatlannak kell maradnod, hogy a felvételek jól sikerüljenek. Ezt segítik elő azzal, hogy a mellet két plexilap között a lehető leglaposabbra préselik. Ennek köszönhető, hogy a vizsgálathoz kisebb sugárdózis is elegendő. Ez a préselés kellemetlen, sőt kissé fájdalmas is lehet, ám a vizsgálat nagyon rövid ideig tart. 

35 éves életkor előtt általában nem mammográfiás vizsgálattal, hanem ultrahangos eljárással vizsgálják a melleket. Azért van ez így, mert fiatalon a mellszövet még nagyon sűrű, és emiatt a mammográfiás felvétel kevésbé értékelhető.

Mit tehetsz?

A megelőzés a legfontosabb. Válts egészséges életmódra, mozogj többet, ne dohányozz, és ne fogyassz sok alkoholt. Minden hónapban végezz önvizsgálatot. Ne hagyd ki a nőgyógyászati szűréseket, mert ezek alkalmával az orvos tapintásos vizsgálattal ellenőrzi az emlőket. Ha bármi probléma van, ő biztosan észreveszi, és elküld a megfelelő vizsgálatokra.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, keresd szakértőinket online rendelésünkön!


Kovács-Hain Zsuzsa

 


7 dolog, amit talán nem tudtál a férfiakról és a szexről
7 dolog, amit talán nem tudtál a férfiakról és a szexről
Ez történik a pasiddal, ha bókolsz neki
Ez történik a pasiddal, ha bókolsz neki
Ahogy eszik, úgy szexel
Ahogy eszik, úgy szexel
Tedd jobbá a szexuális életed!
Tedd jobbá a szexuális életed!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.