intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A mellrákról mindig beszélni kell!

A mellrákról mindig beszélni kell!

Mint minden betegségnél, az emlőrák esetében is kulcsfontosságú az, hogy időben diagnosztizálják. Pont ezért elengedhetetlen, hogy minél többet beszéljünk róla, és egyre több nő érezze fontosnak azt, hogy eljárjon szűrővizsgálatokra. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja…

Hazánkban minden évben 5-6000 új emlőrákos beteget regisztrálnak, és megközelítőleg 2000 nő belehal a betegségbe. Ez a daganatfajta ezzel a magyar nőknél leggyakrabban előforduló típus. A mellrák az 50-65 éves nők körében a leggyakoribb, de sajnos ma már gyakran érint fiatalabbakat is. 100 esetből általában 5-nél örökletes a megbetegedés. Az emlőrák kezelésének a kulcsa az, hogy minél előbb felfedezzék a betegséget. A korán diagnosztizált emlődaganatok esetében 80%-os az 5 éves túlélés, ez pedig azt jelenti, hogy a betegség – feltéve, ha korai szakaszban felismerik – gyógyítható.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az emlőrák időben történő felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat. 

Amennyiben valamilyen rendellenességet veszel észre magadon, azonnal fordulj orvoshoz! Fontos tudni, hogy az emlőrák általában nem fáj, és minél jobban fáj a csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó. Sajnos a magyar nők csekély százaléka jár minden évben nőgyógyászati kontrollra, a mammográfiás vizsgálatra talán még kevesebben mennek el.

Mammográfia

A vizsgálatot Magyarországon 2002 óta ingyenesen veheti igénybe minden nő. A 45 és 60 közötti korosztálynak kétévente javasolják. 

A mammográfia egy speciális röntgenvizsgálat, amellyel időben felfedezhetők a rosszindulatú elváltozások. Még a 3 mm-es elváltozásokat is könnyen észreveszik a felvételen. A legjobb felvételt a menstruáció után egy héttel tudják elkészíteni, mert ekkor a leglágyabb a mell szövete. 

Hogy csinálják?

Mindkét mellről két irányból két-két felvételt készítenek, egyet felülről lefelé és egyet ferdén. Az expozíciós idő csupán másodpercnyi nagyságrendű, ezért mozdulatlannak kell maradnod, hogy a felvételek jól sikerüljenek. Ezt segítik elő azzal, hogy a mellet két plexilap között a lehető leglaposabbra préselik. Ennek köszönhető, hogy a vizsgálathoz kisebb sugárdózis is elegendő. Ez a préselés kellemetlen, sőt kissé fájdalmas is lehet, ám a vizsgálat nagyon rövid ideig tart. 

35 éves életkor előtt általában nem mammográfiás vizsgálattal, hanem ultrahangos eljárással vizsgálják a melleket. Azért van ez így, mert fiatalon a mellszövet még nagyon sűrű, és emiatt a mammográfiás felvétel kevésbé értékelhető.

Mit tehetsz?

A megelőzés a legfontosabb. Válts egészséges életmódra, mozogj többet, ne dohányozz, és ne fogyassz sok alkoholt. Minden hónapban végezz önvizsgálatot. Ne hagyd ki a nőgyógyászati szűréseket, mert ezek alkalmával az orvos tapintásos vizsgálattal ellenőrzi az emlőket. Ha bármi probléma van, ő biztosan észreveszi, és elküld a megfelelő vizsgálatokra.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 


Az „egészséges párkapcsolat” ismérvei - 7 mítosz, amely tévútra is vihet
Az „egészséges párkapcsolat” ismérvei - 7 mítosz, amely tévútra is vihet
Szerelem mögé bújva
Szerelem mögé bújva
Légy őszinte a kapcsolatban! A kertelés nem tesz jót az érzékeny bizalomnak
Légy őszinte a kapcsolatban! A kertelés nem tesz jót az érzékeny bizalomnak
Szex és húgyúti fertőzés – Bizony van összefüggés
Szex és húgyúti fertőzés – Bizony van összefüggés
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.