intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A mai lányok korábban érnek – Az a testmagasság, ami 30 éve átlagosnak számított, ma már betegség jele is lehet

A mai lányok korábban érnek – Az a testmagasság, ami 30 éve átlagosnak számított, ma már betegség jele is lehet

Állok az iskola előtt és várom a hetedikes lányomat, hogy sportorvoshoz indulhassunk. Még nem jön, de néhány évfolyamtársa már kiviharzott az iskola kapuján. Majdnem mind magasabbak, mint én, fejlettek, nőiesek. Tény, hogy a mai kislányok sokkal korábban érnek, mint akár a mi generációnk.

Azért említettem a lányomat, mert nemrég az iskolaorvos endokrinológiai kivizsgálást javasolt, mivel alacsonyabb a kortársainál. Hozzáteszem, én sem vagyok egy zsiráf, a magasságom csupán 155 cm. Csak ránk kell nézni, mindenki látja, hogy ez valószínűleg genetika. De hát, ki tudja, inkább szorgosan járunk a kontrollokra, ahol rendre nem találnak semmit. Az mondjuk tényleg szemet szúr, hogy az én lányom majdnem másfél fejjel alacsonyabb, mint az osztályában néhány kislány. Sokan már egy-másfél éve menstruálnak. A mi időnkben az én lányom magassága teljesen átlagosnak számított, ma azonban már átlag alatti, és ez akár valamilyen betegség jele is lehet.

A lányok és a pubertás

Sokszor csak úgy nézek, amikor a tinédzser gyermekeim arról beszélnek, hogy a 12-14 éves iskolatársaik már lefeküdtek valakivel. A nemi érés valóban korábbra tolódott, ezt azonban a legtöbb esetben nem kíséri a személyiség fejlettsége. Ez pedig aggodalomra ad okot a szülőknek.

A mai kislányok sokkal korábban érnek, mint az ezelőtti generációk. Ez rövid- és hosszú távon is megfigyelhető tendencia. A Covid-19pandémia óta sok lánynál jóval előbb indult be a nemi érés, a pubertás folyamata. Ennek azonban sajnos nem sok pozitívuma van. Azok a lányok, akik 8 éves kor előtt esnek át ezen, sajnos náluk nagyobb eséllyel alakulhatnak ki egyes betegségek. Ilyen például a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri betegségek széles skálája. A méhnyakrák kockázata is megnő, valamint pszichés problémák is felléphetnek. A kutatók már évtizedek óta látnak egy tendenciát abban, hogy a jelen generációban a lányok előbb érnek, mint édesanyjuk vagy nagymamájuk. Az évek során a nemi érés időpontja egyre előrébb és előrébb került.

A kis felnőttek

Nagyon furcsa látni szülőként, hogy az én gyermekemmel egykorú, 12 éves lányok sminkelik magukat, műkörmük van, és teljesen úgy viselkednek, mint egy felnőtt. Ha visszagondolok, én ebben az életkorban imádtam fára mászni, kutyát sétáltatni és csak úgy lógni a barátaimmal az erdőben, réteken. Szerencsére olyan helyen laktunk, ahol ezek elérhető közelségben voltak. Ma már ezek az időtöltések nem igazán jönnek szóba a tiniknél. Egészen más az érdeklődésük.

Tény, hogy a lányok mindig korábban értek, mint a fiúk – a pubertás átlagosan 8 és 12 éves kor között kezdődik a lányoknál, és 9 és 14 éves kor között a fiúknál.

A pubertás időtartama is változó – lányoknál a pubertás átlagosan csaknem 3 évig tart (bár a 2 és 6 év közötti időtartam még mindig normálisnak számít), míg fiúknál inkább 4 év a normális.

Dr. Marcia Herman-Giddens érdekes dologra hívta fel a figyelmet tanulmányában: 1860-ban a lányoknál a pubertás kezdetekor az átlagos életkor 16.6 év volt, 1920-ban 14.6 év, 1950-ben 13.1 év, 1980-ban 12.5 és 2010-ben már 10.5-re csökkent. Hasonló volt az eredmény a fiúk esetében is, bár körülbelül egy éves késéssel.

A kutatók egy ideig arra gyanakodtak, hogy ennek a tendenciának a testsúly változásaihoz és a BMI-hez (testtömeg-indexhez) van köze. Rájöttek azonban, hogy ez önmagában vakvágány, több tényezőt is figyelembe kell venni a pubertáskor vizsgálatánál.

Dr. Alexander Busch koppenhágai kutató szerint a pubertáskor kezdetét nem a menstruációhoz kell mérni, hiszen ez sokszor később kezdődik, mint más, a pubertásra utaló jelek megjelenése. A szakértők szerint a lányok esetében inkább a mirigyes mellszövet kialakulása a pubertás kezdetének fő jelzője. A kutatócsoport, amelynek Dr. Busch is a tagja volt, rávilágított arra, hogy az emlőállomány kialakulása évtizedenként 3 hónappal előbb kezdődik a lányoknál. Azt is leírták, hogy az egyes országokban változó ez az életkor. Európában például 9,8 és 10,8 éves koruk között indul meg a lányok mellszövetének fejlődése.

Mi okozhatja a korai érés tendenciáját?

Amint feljebb is említettem, az elhízásnak, a túlsúlynak, a magas BMI-nek köze van ahhoz, hogy a menstruáció előbb jelentkezik. Ezt többen is megfigyelték, leírták. Ennek hormonális okai vannak. Ám nem a túlsúly az egyetlen ok, amit figyelembe kell venni a korai pubertás vizsgálatánál. Sok kutató a táplálkozásban keresi a magyarázatot, mások szerint az életmód az, ami meghatározza a pubertás jelentkezését. A mozgás hiánya nagy valószínűséggel közrejátszik a korai érésben, a korábban jelentkező menstruációban. A stressznek is nagy szerep jut a korai érés kutatásakor. Bebizonyították ugyanis, hogy azoknál a gyerekeknél, akiket valamilyen trauma ért, hamarabb kezdtek menstruálni, hamarabb indult be náluk a nemi érés. Ugyanígy szerepet játszhatnak a korunkban gyakran használt vegyszerek, amelyek a gyermekek szervezetébe jutnak.

Mindent összevetve a kutatók mind a mai napig nem jutottak közelebb a dolog teljes feltárásához, az okokat még mindig nem tudták egészen a felszínre hozni. A részeredményekből lehet következtetéseket levonni.

 

Ligeti Anna

 

Forrás:

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=precocious-puberty-early-puberty-90-P01973

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/precocious-puberty/symptoms-causes/syc-20351811

https://www.theguardian.com/society/2020/feb/10/girls-puberty-year-earlier

 

Document ID: KEDP/DAE9SU, Lezárás dátuma: 2023.10.27.


Internetes szerelem
Internetes szerelem
Nem szexelsz? Ez történhet a testeddel…
Nem szexelsz? Ez történhet a testeddel…
Ő akarja, te nem – A szex nem mindig a közös nevező
Ő akarja, te nem – A szex nem mindig a közös nevező
Fesztiválozz okosan!
Fesztiválozz okosan!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.