intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Menstruáció – Nem jó, ha aggódsz miatta!

Menstruáció – Nem jó, ha aggódsz miatta!

Minden nő életében sarkalatos pont a menstruáció. Van, aki szenved közben, van, aki könnyen átvészeli. Egy azonban közös bennünk, nőkben: ha valami kicsit változik a ciklusunkban, egyből ezer kérdés merül fel bennünk, és rögtön a legrosszabbra gondolunk.

Milyen problémákkal nézhetsz szembe a ciklusod alatt?

A menstruáció mindenkinél más, és két ciklus sem feltétlenül ugyanolyan. Lehetnek apró változások, eltérések, amelyek aggodalmat szülnek, kérdésekhez vezetnek. Természetes, hogy előfordulnak változások, amelyek miatt nem kell azonnal az orvoshoz rohanni, de az is tény, hogy vannak olyan menstruációs zavarok, amelyek tényleg igénylik a szakorvosi kontrollt.

Lássuk, mik azok a problémák, amelyek előfordulhatnak a menstruációddal kapcsolatosan:

  • Csúszik a vérzésed

Egy-két nap csúszás miatt még nem kell aggódnod, ez bármikor előfordulhat. A menstruáció egy olyan folyamat, amit az aktuális élethelyzeted erősen befolyásol. Kihat rá a stressz, a fizikai és egészségügyi állapotod, valamint a szexuális életed is. Abban az esetben azonban fordulj orvoshoz, ha a csúszás vagy a menstruációd késése gyakori, esetleg minden hónapban előfordul.

  • Erős a vérzésed

Előfordulhat, hogy egyszer-egyszer a szokásosnál több a menstruációs vér mennyisége. Ez még nem feltétlenül jelent bajt, de az extrém mennyiség már orvosi kontrollt igényel. Amikor a szokásosnál sokkal több vér távozik, betétet vagy tampont sokkal gyakrabban kell cserélned, mint általában. Ez azt jelenti, hogy tampont például óránként. A túl erős menstruáció hosszú távon vérszegénységet okozhat, ami fáradtsághoz és gyengeséghez vezethet. Bő vérzés alakulhat ki a méhnyálkahártya-túltengés miatt, ami rosszindulatú elváltozáshoz is vezethet. Miómának, méh- vagy méhnyak-polipnak, PCOS-nek is lehet a tünete a túl erős vérzés.

  • Fájdalmas menstruáció

A fájdalom mindenkinek mást jelent. Az enyhe menstruációs görcsök teljesen normálisak, hiszen ilyenkor a méh „dolgozik”. Akkor kell aggódnod, ha a fájdalom a mindennapjaidat, a tevékenységeidet befolyásolja. Nem tudsz tanulni, dolgozni, gátol a sportban. Ebben az esetben mindenképp keresd fel az orvosod. Valószínűleg gyulladáscsökkentőt kapsz majd. A görcsök oka sokféle lehet. Sajnos meghúzódhat a háttérben olyan súlyos probléma is, mint az endometriózis.

m

  • Össze-vissza menstruálsz

A kisebb csúszás teljesen természetes, hogy már említettük. Viszont akkor, ha nem tudod egy hetes időintervallumra szűkíteni a menzeszed kezdő időpontját, akkor fontos, hogy orvoshoz fordulj. Ez a probléma akkor fordulhat elő, ha nagyon sok és erős a stressz az életedben, de természetesen lehetnek egészségügyi okai is. A pajzsmirigy rendellenes működése, a petefészek működésének zavara, mióma és PCOS is állhat a háttérben.

  • Egyáltalán nem jön meg a menstruációd

Ebben az esetben persze előfordulhat, hogy kisbabát vársz, és ennek első jeleként elmarad a menstruációd. A másik okozó a stressz lehet, ami miatt kimaradhat egy-egy esetben a vérzés. Akkor azonban, ha a vérzéskimaradás gyakori, fontos, hogy elmenj az orvosodhoz. A rendszertelen menstruáció hátterében állhat PCOS és ételallergia is. Ha három hónapnál hosszabb ideig nem jelentkezik a vérzésed, az biztosan nem tekinthető normálisnak.

  • Fejfájás a menstruációd alatt, előtte vagy utána

Természetes dolog, hogy a menzesz alatt fejfájás jelentkezhet. A migrénes fejfájás azonban leggyakrabban azoknál jelentkezik, akik amúgy is hajlamosak a migrénre. Ha te is az vagy, akkor készülj fel a nehéz napokra.

  • Két menstruáció közt vérzést tapasztalsz

Az ún. köztivérzés lehet teljesen normális bizonyos életszakaszokban. Komolyabb változások esetén például előfordulhat. Ha azonban nincs semmi ilyesmi épp az életedben, akkor okozhatja akár kismedencei gyulladás, bakteriális fertőzés is. Mindenképp fordulj orvoshoz, mert akár a méhnyak daganata is meghúzódhat a pöttyözgetések mögött.

Pánikolni nem javasolt!

A pánik sok negatív dolgot indít el a szervezetedben, ezért nem érdemes pánikba esned akkor, ha a ciklusodban valamilyen változás áll be. Ha aggódsz, menj el az orvosodhoz, hogy mielőbb sikerüljön megnyugodnod.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 

 


Hűség? Mi az?
Hűség? Mi az?
Hogyan kell szeretni? – Dóri története
Hogyan kell szeretni? – Dóri története
Egyéjszakás kaland
Egyéjszakás kaland
5 furcsaság a szexről – és az igazság
5 furcsaság a szexről – és az igazság
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.