intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Itt tart ma a hormonális fogamzásgátlás – Folyamatos a fejlődés, de még mindig sok a tévhit

Itt tart ma a hormonális fogamzásgátlás – Folyamatos a fejlődés, de még mindig sok a tévhit

A hormonális fogamzásgátlás hatalmas fejlődésen ment keresztül az 1960-as évek óta, amikor az első hormonális fogamzásgátló tabletta megjelent. Arról, hogy ma épp hol tart ez a fejlődés, milyen alternatívái vannak a tablettának, és mit választanak szívesen a nők a nem kívánt terhesség ellen, Dr. Rencsi Márta nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk.

dr-rencsi-marta
    Dr. Rencsi Márta szülész-nőgyógyász szakorvos

Miben különböznek a ma elérhető hormonális fogamzásgátló módszerek a múltban kapható piruláktól?

A ma elérhető tabletták hatóanyag-összetételükben különböznek, hiszen más vegyületeket tartalmaznak, mint a régebbi tabletták. A hormontartalmuk is lényegesen alacsonyabb, illetve elérhető természetes ösztrogénnel megalkotott fogamzásgátló tabletta is. Ennek több előnye is van, de az egyik legérdekesebb, hogy ugyan bekerül a vizeinkbe, de remélhetőleg kevesebb negatív hatása van a környezetünkre.

A mai tabletták sokkal fejlettebbek múltbéli társaiknál, ugyanis már nemcsak a nem kívánt terhesség ellen írhatók fel, hanem más problémákra, például vérzészavarra, pattanásos bőrre is megoldást jelenthetnek. A hormonális eszközök tárháza ma már igen széles, hiszen nemcsak tabletta, hanem méhen belüli eszköz, hüvelygyűrű, tapasz és injekció is elérhető.

A tabletta alternatíváiként milyen lehetőségeket ajánl szívesen?

A ma elérhető hormonális módszerek tárháza igen széles. A méhen belüli hormonleadó rendszer népszerű alternatíva, ahogy a hormonális tapasz és a hüvelygyűrű is. Folyamatos védelmet nyújtanak, mivel folyamatosan érintkeznek a vérkeringéssel, így egyenletes hormonszintet biztosítanak. Pozitív a hatásuk endometriózis, mióma, PCOS, rendszertelen vérzés és pattanásos bőr esetén is.

Magyarországon a páciensek a tablettára voksolnak legszívesebben, azonban a tapasz megjelenése óta minden korosztály előszeretettel választja ezt a megoldást. Nyitottabbak rá, mint a méhen belüli eszközre vagy a hüvelygyűrűre.

Mire figyel leginkább a nőgyógyász, amikor hormonális fogamzásgátlót javasol egy páciensének?

Minden páciens más és más, ezért feltétlenül figyelembe kell venni, hogy vannak-e esetleg betegségei, olyan egészségügyi probléma, ami ellenjavalttá teszi a hormonális fogamzásgátló tabletta alkalmazását. Minden esetben felvesszük a páciens kórtörténetét, hiszen csak így lehet számára személyre szabott javaslatot tenni a fogamzásgátlással kapcsolatban. Fontos az is, hogy maga a páciens mit szeretne, mik az igényei, hogyan éli az életét. Mivel ma már nagyon sokféle fogamzásgátló eszköz és módszer közül lehet választani, mindenkinek a lehető leginkább testhezállót kell megtalálni.

itt-tart-ma-a-hormonalis-fogamzasgatlas-folyamatos-a-fejlodes-d_p46723

Mi a tapasztalata, a nők még mindig tartanak kissé a hormonális fogamzásgátlástól?

Igen, tartanak tőle, és ez minden korosztályra jellemző. A fiatalok leginkább az elhízástól félnek, a 20 és 40 év közöttiek már inkább attól, hogy a hormonális fogamzásgátlók hosszú távú alkalmazása terméketlenséghez vezet, az idősebb korosztály pedig a rákos megbetegedések kialakulásától tart a legjobban. Mindhárom félelem alaptalan, hiteltelen, fals információk befogadásán alapul, ami sajnos még ma is igen jellemző probléma. Elavult az ismeretanyag, ami a fogamzásgátlással kapcsolatban rendelkezésre áll. A mai hormonális módszerek nem hizlalnak, a régieknek volt egy vízvisszatartó tulajdonságuk, aminek köszönhetően néhány kilóval többet mutathatott a mérleg, de ez ma már csak egy részükre igaz. A kombinált hormonális módszerek a termékenységet nem befolyásolják, a méhnyakrák kialakulására sincsenek hatással, a méhtest- és petefészekrák kialakulásának esélyét pedig inkább csökkentik abban az esetben, ha legalább 5-10 évig alkalmazzák őket.

Mi a helyzet a fiatalokkal? Tájékozottak a témában, tudják, hogy milyen választási lehetőségeik vannak?

Igen és nem. Az a tapasztalatom, hogy egyre tájékozottabbak, ugyanakkor ez még mindig kevés. Azok a fiatalok, akik veszik a fáradtságot, és az első nőgyógyászati vizsgálatuk előtt utánanéznek a lehetőségeknek, sokkal jobban átlátják az egészet, felelősségteljesebb, határozottabb, tudatos döntést tudnak hozni a saját fogamzásgátlásukkal kapcsolatban. A 18 év alatti lányokat általában az édesanyjuk kíséri el a rendelésre, az ő döntésüket, tudásukat a témával kapcsolatban elég jelentősen befolyásolja az anya tudása. Sajnos sokszor ez nagyon hiányos, szükség van segítségre, információátadásra.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 


Ez izgatja fel a férfit
Ez izgatja fel a férfit
Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
5 furcsaság a szexről – és az igazság
5 furcsaság a szexről – és az igazság
Vágy, szerelem, testiség – Mi történik a testedben szex közben?
Vágy, szerelem, testiség – Mi történik a testedben szex közben?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.