intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Itt tart ma a hormonális fogamzásgátlás – Folyamatos a fejlődés, de még mindig sok a tévhit

Itt tart ma a hormonális fogamzásgátlás – Folyamatos a fejlődés, de még mindig sok a tévhit

A hormonális fogamzásgátlás hatalmas fejlődésen ment keresztül az 1960-as évek óta, amikor az első hormonális fogamzásgátló tabletta megjelent. Arról, hogy ma épp hol tart ez a fejlődés, milyen alternatívái vannak a tablettának, és mit választanak szívesen a nők a nem kívánt terhesség ellen, Dr. Rencsi Márta nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk.

dr-rencsi-marta
    Dr. Rencsi Márta szülész-nőgyógyász szakorvos

Miben különböznek a ma elérhető hormonális fogamzásgátló módszerek a múltban kapható piruláktól?

A ma elérhető tabletták hatóanyag-összetételükben különböznek, hiszen más vegyületeket tartalmaznak, mint a régebbi tabletták. A hormontartalmuk is lényegesen alacsonyabb, illetve elérhető természetes ösztrogénnel megalkotott fogamzásgátló tabletta is. Ennek több előnye is van, de az egyik legérdekesebb, hogy ugyan bekerül a vizeinkbe, de remélhetőleg kevesebb negatív hatása van a környezetünkre.

A mai tabletták sokkal fejlettebbek múltbéli társaiknál, ugyanis már nemcsak a nem kívánt terhesség ellen írhatók fel, hanem más problémákra, például vérzészavarra, pattanásos bőrre is megoldást jelenthetnek. A hormonális eszközök tárháza ma már igen széles, hiszen nemcsak tabletta, hanem méhen belüli eszköz, hüvelygyűrű, tapasz és injekció is elérhető.

A tabletta alternatíváiként milyen lehetőségeket ajánl szívesen?

A ma elérhető hormonális módszerek tárháza igen széles. A méhen belüli hormonleadó rendszer népszerű alternatíva, ahogy a hormonális tapasz és a hüvelygyűrű is. Folyamatos védelmet nyújtanak, mivel folyamatosan érintkeznek a vérkeringéssel, így egyenletes hormonszintet biztosítanak. Pozitív a hatásuk endometriózis, mióma, PCOS, rendszertelen vérzés és pattanásos bőr esetén is.

Magyarországon a páciensek a tablettára voksolnak legszívesebben, azonban a tapasz megjelenése óta minden korosztály előszeretettel választja ezt a megoldást. Nyitottabbak rá, mint a méhen belüli eszközre vagy a hüvelygyűrűre.

Mire figyel leginkább a nőgyógyász, amikor hormonális fogamzásgátlót javasol egy páciensének?

Minden páciens más és más, ezért feltétlenül figyelembe kell venni, hogy vannak-e esetleg betegségei, olyan egészségügyi probléma, ami ellenjavalttá teszi a hormonális fogamzásgátló tabletta alkalmazását. Minden esetben felvesszük a páciens kórtörténetét, hiszen csak így lehet számára személyre szabott javaslatot tenni a fogamzásgátlással kapcsolatban. Fontos az is, hogy maga a páciens mit szeretne, mik az igényei, hogyan éli az életét. Mivel ma már nagyon sokféle fogamzásgátló eszköz és módszer közül lehet választani, mindenkinek a lehető leginkább testhezállót kell megtalálni.

itt-tart-ma-a-hormonalis-fogamzasgatlas-folyamatos-a-fejlodes-d_p46723

Mi a tapasztalata, a nők még mindig tartanak kissé a hormonális fogamzásgátlástól?

Igen, tartanak tőle, és ez minden korosztályra jellemző. A fiatalok leginkább az elhízástól félnek, a 20 és 40 év közöttiek már inkább attól, hogy a hormonális fogamzásgátlók hosszú távú alkalmazása terméketlenséghez vezet, az idősebb korosztály pedig a rákos megbetegedések kialakulásától tart a legjobban. Mindhárom félelem alaptalan, hiteltelen, fals információk befogadásán alapul, ami sajnos még ma is igen jellemző probléma. Elavult az ismeretanyag, ami a fogamzásgátlással kapcsolatban rendelkezésre áll. A mai hormonális módszerek nem hizlalnak, a régieknek volt egy vízvisszatartó tulajdonságuk, aminek köszönhetően néhány kilóval többet mutathatott a mérleg, de ez ma már csak egy részükre igaz. A kombinált hormonális módszerek a termékenységet nem befolyásolják, a méhnyakrák kialakulására sincsenek hatással, a méhtest- és petefészekrák kialakulásának esélyét pedig inkább csökkentik abban az esetben, ha legalább 5-10 évig alkalmazzák őket.

Mi a helyzet a fiatalokkal? Tájékozottak a témában, tudják, hogy milyen választási lehetőségeik vannak?

Igen és nem. Az a tapasztalatom, hogy egyre tájékozottabbak, ugyanakkor ez még mindig kevés. Azok a fiatalok, akik veszik a fáradtságot, és az első nőgyógyászati vizsgálatuk előtt utánanéznek a lehetőségeknek, sokkal jobban átlátják az egészet, felelősségteljesebb, határozottabb, tudatos döntést tudnak hozni a saját fogamzásgátlásukkal kapcsolatban. A 18 év alatti lányokat általában az édesanyjuk kíséri el a rendelésre, az ő döntésüket, tudásukat a témával kapcsolatban elég jelentősen befolyásolja az anya tudása. Sajnos sokszor ez nagyon hiányos, szükség van segítségre, információátadásra.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 


Te hazudtál már a szerelmednek?
Te hazudtál már a szerelmednek?
Nők az ágyban – te milyen típus vagy?
Nők az ágyban – te milyen típus vagy?
5 tipp a hosszantartó gyönyörért
5 tipp a hosszantartó gyönyörért
Mi a boldogság? – 4 szempont a férfi szemszögéből
Mi a boldogság? – 4 szempont a férfi szemszögéből
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.