intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátlás nyáron – Ezt ne vedd olyan lazán!

Fogamzásgátlás nyáron – Ezt ne vedd olyan lazán!

A nyár – bármilyen kánikula van is – mindig programokkal, elfoglaltságokkal tarkított. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk lazábban kezelni mindent, így a fogamzásgátló szedését is, amelyet viszont mindig is komolyan kell venni. Te vajon elég komolyan veszed?

„Nyáron hajlamos vagyok túllépni a fogamzásgátlás fontosságán. Tudom, hogy ez nem szerencsés, de mégis mindig ez van. Nyáron hajlamosabb vagyok elfelejteni dolgokat amúgy is. Volt már olyan, hogy egy-egy buli hevében megismerkedtem valakivel, és nem védekeztünk. Persze utána jött az izgulás, hogy ne legyek terhes. Mindig megfogadom, hogy erre sokkal jobban odafigyelek. Az év többi időszakában be is váltom. Nyáron viszont…” – mondja a 19 éves Marina.

Nyáron több az egyéjszakás kaland, mint máskor, ám ezek a kapcsolatok nem valami tartósak, nagyon ritka, hogy az a szenvedély, ami az ágyban két ismeretlen között van, továbbgyűrűzik a mindennapokba. Tudnod kell azonban, hogy a meggondolatlan, védekezés nélküli együttléteknek komoly következményei lehetnek.

A szakértő tapasztalata

Dr. Gyovai Gabriella
Dr. Gyovai Gabriella

„Nőgyógyászati rendeléseimen és iskolákban tartott úgy nevezett felvilágosító óraimon azt tapasztaltam, hogy nagyon széles skálán mozog a fiatalok hozzáállása a fogamzásgátláshoz” – mondja Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvos, szexuális medicina szakember, állandó szakértőnk. „Szerintem legtöbbször a szülői házból hozzák magukkal az értékrendet a kortárs tizenéves csoport értékeivel vegyítve. Meghatározza az is, hogy a fiatal tudnak-e, akarnak-e valami valamit elérni az életükben, vagy csak a pillanatnak élnek, esetleg ehhez élvezeti szert is fogyasztanak.”

Marina esete tehát nem egyedi. A fiataloknak általában kevés az információjuk a fogamzásgátlással kapcsolatos lehetőségeikről. A legrosszabb az, hogy kérdezni sem mernek, vagy nem akarnak. A tudás hiánya nyáron még nagyobb problémát okoz, amikor amúgy is mindent egy kicsit elengedünk. Ilyenkor többet buliznak, lazábban veszik a dolgokat, ami sokszor meggondolatlanságba fullad. Egyéjszakás kalandok, védekezés nélkül – és könnyen lehet belőle nem kívánt terhesség vagy szexuális úton terjedő betegség.

Merj kérdezni – a szüleidtől vagy a nőgyógyászodtól

Abban, hogy egy fiatal lány megtalálja-e a számára leginkább megfelelő fogamzásgátló módszert, a nőgyógyász szakorvos tud a legtöbbet segíteni javaslataival, ajánlásával. a szüleid viszont élettapasztalatukkal sokkal többet tudnak számodra nyújtani a szexualitásról fontos elsajátítandó tudásról, mint a kortársaid. Természetes, hogy a legjobb barátnőddel megbeszéled a számodra kényes dolgokat is, de ne ő legyen a leghitelesebb információforrásod.

„Fontos lenne, hogy a fiatalok eszébe véssük, milyen fontos, hogy előrelátóak legyenek” – mondja Eszter, a 17 éves Laura anyukája. „Én a lányomat elvittem nőgyógyászhoz, és el is mondtam neki mindent arról, miért olyan fontos, hogy még a legforróbb nyárban is tudjon hideg fejjel gondolkodni. Nem hiszek abban, hogy a szexualitásról nem kell beszélni a fiatalokkal, mert úgyis mindent tudnak, vagy, amit nem, azt a netről majd megtanulják. Ott sem lehet mindent hiteles forrásból megtudni. Egyre előrébb tolódik az első szexuális élmény megélése, és én azt szeretném, ha Laura már tudná, hogy mi történik, mit és hogyan tegyen, és, hogy mennyire fontos a védekezés, mert ha elmarad, annak bizony következményei lesznek.”

Légy tudatos! – 3 tipp

  • A fogamzásgátló tabletta nagyon biztonságos módszernek számít a nem kívánt terhesség elleni védekezésben. Nem véd azonban a szexuális úton terjedő betegségek ellen, ezért fontos, hogy légy észnél, és tudd, hogy az egyéjszakás kalandok esetén gumi óvszerrel kell kiegészítened a védekezést. Ez akkor is szükséges, ha gyakran váltogatod a partnereidet.
  • Ahhoz, hogy ne feledkezz meg a tabletta bevételéről még a leghevesebb buli közben sem, időzítsd be a telefonod, és vedd be a fogamzásgátló mindig ugyanakkor. Ha esetleg olyan útra mész, amely időzóna-változással ját, legyen nálad egy óra, amely az itthoni időt mutatja, így be tudod venni a tablettádat a szokott időben.
  • Tudnod kell, hogy, a tabletta hatékonyságát nem csökkenti az alkohol, de ha alkoholfogyasztás hatása fokozódhat azoknál, akik fogamzásgátló tablettát szednek. Ezért – de nem csak ezért – érdemes mértékkel fogyasztanod a szeszesitalokat.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Az élet túl rövid, ahhoz hogy megadd magad a "majdnemnek"
Az élet túl rövid, ahhoz hogy megadd magad a "majdnemnek"
Szex a menstruáció alatt – Terhes lehetsz, ha nem védekezel
Szex a menstruáció alatt – Terhes lehetsz, ha nem védekezel
Segítség! A pasimnak herpesze van!
Segítség! A pasimnak herpesze van!
Szex a szülés után
Szex a szülés után
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.