intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Férfi és nő lelki szövetsége a párkapcsolatban

Férfi és nő lelki szövetsége a párkapcsolatban

Az igazán hosszú, boldog párkapcsolatokban azt hiszem, jelen kell lennie valamiféle kompromisszumnak. A pár csak úgy lehet igazán boldog, ha mindketten hozzátesznek lelki értelemben is a kettejük szövetségéhez. Az, hogy az ellentétek vonzzák egymást, igaz, de hosszú távon nem működik.

Amikor egy kapcsolatban a felek közt alapvető különbségek vannak, sok mindenről gondolkodnak másként, az egy ideig eszméletlen izgalmas lehet. Sosem kiszámítható a kapcsolat. Azonban ez hosszú távon felőrli az intimitást, nem engedi, hogy a férfi és a nő otthon érezze magát, biztonságban legyen egymás társaságában.

A szerelem, a mindent elsöprő vágy és szenvedély nem tudja életben tartani két ember kötelékét. Ehhez kellenek a lelki aspektusok is. Akkor mondhatjuk, hogy két ember igazán összeillik, ha valamiképp hasonlóak. Hasonlóan gondolkodnak, hasonló céljaik vannak, vagy, ahogy mondani szokták: egy hajóban eveznek. Csak ebben az esetben élheti meg a pár azt a biztonságot, azt a kiegyensúlyozott kapcsolatot, amire mindenki vágyik. Csak egy ilyen társulás lehet mindkettejük számára olyan, ahol nem kell játszmázni, ahol önmaguk lehetnek, ahol nem tartanak az ítélkezéstől.

Lássuk, hogyan is tudunk fenntartani egy ilyen, minden szempontból ideális kapcsolatot!

Lelki feladataink vannak, amelyek nagyon fontosak, és foglalkozni kell velük mindaddig, míg tart a kapcsolat.

1. Válság- és konfliktuskezelés

Az élet nem fenékig tejfel, ez tény. Minden kapcsolatban vannak olyan időszakok, amelyek bővelkednek krízishelyzetekben. Egy érett, jól működő kapcsolatnak egyik fontos alapja, hogy ezeket oldani tudjuk. Ha nem sikerül, akkor az hosszú távon, szépen lassan olyan gátakat képez, amelyeket nem feltétlenül sikerül áttörni. Amikor azt mondjuk, kitartunk jóban, rosszban, az pont azt jelenti, hogy minden bajt együtt küzdünk le, az akadályokat együtt döntjük le. Az az igazi szeretet, amikor észrevesszük, hogy a másik bajban van, és olyankor nem a menekülést választjuk. Ugyanez vonatkozik az apróbb-nagyobb konfliktusokra is. Sosem lehet egyedül megoldani egy-egy felmerülő problémát, ahhoz mindkét fél szükségeltetik. Egy kapcsolat akkor fog jól működni, ha nem kerüljük folyamatosan a konfliktusokat, hanem kialakítunk egy szabályrendszert ezek kezelésére, megoldására. A vita jó, hiszen abból tanulni lehet. De csak akkor, ha felvállaljuk az érzéseinket, ki merjük mondani, ha valami nem jó, valami nem tetszik.

2. Leválás a szülőkről

Ha megszületik egy pár, akik összekötik az életüket, ezzel egyidőben megszületik egy új család is. Ez azt jelenti, hogy megváltozik a fontossági sorrend, és a szülők helyett a párkapcsolat lép az első helyre. Ezt mindkét félnek tudatosítania kell magában. Az érzelmi leválás talán kicsit nehezebb, mint fizikailag eltávolodni, de közös erővel át lehet hidalni ezt is. Minden szempontból jó dolog függetlenedni a szülőktől, beleértve az anyagiakat is, hiszen csak így lehet független egy párkapcsolat, és sok konfliktust lehet elkerülni.

3. Fontos a humor

Egy-egy veszekedés, vita könnyen lezárható akkor, ha kellő humorérzékkel tudunk viszonyulni hozzá. Azok az emberek, akik összeillenek, érzik, tudják és értékelik is egymás humorát. Ez elengedhetetlen egy hosszú távú párkapcsolatban. Könnyen lehet vízválasztó, ha a humor nyelvén nem beszélnek azonos nyelvet.

4. A szexualitás kincs, őrizni kell

Sokan még mindig azt hiszik, elegendő, ha jól működik a szex a kapcsolatban. Ez persze nem igaz, a szex nem tart össze két embert, esetleg rövid távon, amíg izgalmas a másik. Természetesen a szex fontos pillér, a párkapcsolatban őrizni, óvni kell, és nem szabad hagyni, hogy a mindennapok bekebelezzék a szexuális életünket. Tudomásul kell venni, hogy az idő múlásával a szex elmélyül, ugyanakkor meg is szelídül, kissé átalakul és nagyobb szerep jut benne az intimitásnak, a lelki közelségnek.

5. Férfi és nő – a gyermek születése után is

Szülőnek lenni csodálatos életfeladat. Kibővíti a párkapcsolatot, hiszen anya és apa lesz a nőből és férfiból. Ugyanakkor törekednünk kell arra, hogy a női és férfi mivoltunk megmaradjon, ne csak anya és apa legyünk. Természetes, hogy egy gyermek érkezése némileg átalakítja az addig megszokott, nyugodt életet, és kevesebb időt tudunk szentelni egymásra. Azonban az intimitást őrizni kell, hiszen a párkapcsolatnak ez az egyik legfontosabb pillére. Meg kell húzni a határt, és tudatosítani kell, hogy mi elsősorban ember, férfi és nő vagyunk, ezután következik a szülői szerepkör, amit persze teljes erőbedobással képviselünk életünk végéig. A gyermek pedig csak akkor lesz valóban egészséges lelkivilágú, kiegyensúlyozott, ha mi magunk is azok tudunk lenni, és a párkapcsolati szerepünket a helyén kezeljük.

6. A változás állandó, el kell fogadni

Mindannyian alakulunk, változunk az idők folyamán. Ugyanígy az emberi kapcsolataink is változnak, a párkapcsolatunk is. Ezt el kell fogadni, és fel kell ismeri egymásban azokat a pozitívumokat, amelyek vonzzanak a másikban. Csak ez segíti azt, hogy a kapcsolatban segíteni tudjuk egymást. Felfelé kell egymást húzni, nem pedig lenyomni, elnyomni. A jól működő kapcsolatnak előfeltétele az, hogy tisztában legyünk azzal, a rózsaszín köd nem marad meg életünk végéig, hanem a kapcsolat átalakul, változik és egy fejlődési folyamat részesei vagyunk.

 

Tarjáni Rita

 


A vibrátor az új gyógyászati segédeszköz? – Számtalan egészségügyi előnye van
A vibrátor az új gyógyászati segédeszköz? – Számtalan egészségügyi előnye van
Flörtök, kalandok: hol a határ?
Flörtök, kalandok: hol a határ?
Jó szex, jó kapcsolat, rossz szex, rossz kapcsolat – Tényleg?
Jó szex, jó kapcsolat, rossz szex, rossz kapcsolat – Tényleg?
„Azt mondta, az én hibám, hogy rossz a szex!”
„Azt mondta, az én hibám, hogy rossz a szex!”
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.