intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

5 ok, amit érdemes az orvosoddal megbeszélni a szexuális életed

5 ok, amit érdemes az orvosoddal megbeszélni a szexuális életed

Persze, hogy nem akarod mindenkivel kibeszélni a szexuális életed, a szokásaid. Ez teljesen normális. Van azonban 5 olyan ok, amiért talán érdemes fontolóra venned, hogy elmondasz az orvosodnak ezt-azt.

Ugye nem ez az elsődleges téma, amikor valamilyen problémával nőgyógyászhoz fordulsz? Pedig a szexuális szokások, még sokszor egyes apróságok is közelebb vihetnek egy-egy diagnózishoz, vagy egy probléma megfejtéséhez.

Lássuk, miért jó, ha az orvosoddal megbeszéled a szexuális életed részleteit:

1. A szexuális vágy tükrözi az általános egészségi állapotod

A magas szintű szexuális aktivitás jó neked (akár partnerrel, akár egyedül gondoskodsz az örömszerzésről). Egyensúlyba kerülnek a hormonok, segít az anyagcsere szabályozásában. A jó szex enyhíti a stresszt, javítja az alvást, csökkenti a szívbetegség kockázatát, támogatja az önbecsülést, és erősíti az immunrendszert.

Míg a szexuális vágy fontos része az egészséges szexuális életnek, következtetni lehet a segítségével a jó egészségi állapotra, ennek az ellenkezője is igaz. Betegség esetén a libidó is csökken, az élvezetek háttérbe szorulnak, és a szex nem az élvezetről fog szólni.

A nemi vágy csökkenése vagy hiánya a háttérben megbújó egészségügyi problémákat jelezhet, amelyeket meg kell oldani. Mik lehetnek ezek?

 • fájdalmas közösülés,
 • merevedési zavar,
 • depresszió,
 • cukorbetegség,
 • pajzsmirigy problémák,
 • szív- és érrendszeri betegségek,
 • neurológiai problémák,
 • ízületi gyulladás,
 • daganatos megbetegedések,
 • krónikus fáradtság szindróma,
 • alvási rendellenességek (pl. álmatlanság és alvási apnoé)

2. A szexuális diszfunkció jelei kapcsolatban állnak a hormonjaiddal

A nemi hormonok segítenek szabályozni a szexuális vágyat, és ha a hormonok nem kiegyensúlyozottak, akkor az együtt járhat bizonyos betegségekkel:

 • policisztás ovárium szindróma (PCOS),
 • szülés utáni depresszió,
 • alacsony libidó
 • merevedési zavar.

Ezek visszavezethetők különböző, a környezetedben lévő vegyszerek hatásaira, például a növényvédő szerekére a biszfenol A-ra (BPA), a különböző műanyag-vegyületek hatásaira, és számos ipari szennyező anyagra. Ezek a mérgek átjárják a környezetedet, és átjárják a testedet is. Akár hormon-szerű tevékenységet is előidézhetnek, így megzavarják az anyagcserét, felborítják a tested belső, természetes egyensúlyát.

3. Az egészséges szexuális élet egészséges kapcsolatot jelent

Az intimitás, a szeretet, az egészséges érzelmi kapcsolat alapvető fontosságú a jó egészséged megőrzéséhez. Dr. Lissa Rankin, a  Whole Health Medicine Institute alapítója, orvos, író a magány jelenti az egyik legnagyobb veszélyt az egészségünkre. Ekkor hiányzik az intimitás is, a szeretet is és ez semmiképp sem egészséges.

Ha viszont van társ, de az intimitás nem része a mindennapoknak, mindenképpen foglalkozni kell a kapcsolaton belüli szexualitással vagy annak hiányával, mielőtt feltárul a valódi probléma, hiszen sok betegség lelki eredetű.

4. A szexuális vágy hiánya lehet valamilyen vényköteles gyógyszer mellékhatása is

Néhány vényköteles gyógyszer hatással lehet a szexuális vágyra. Ezek közé tartoznak az antihisztaminok, a triciklikus antidepresszánsok, a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k), egyes szorongás elleni gyógyszerek, az epilepszia elleni gyógyszerek, egyes vérnyomás-gyógyszerek, és még sok más. Ha az általad szedett pirulák zavarják az egészséges szexuális életed, az orvosod tud ajánlani hatékony alternatívát, ezért mindenképpen meg kell beszélni vele a problémát és a lehetőségeket.

5. A tudás hatalom

Más szóval, ha szexuálisan aktív vagy, fontos tudnod, hogy hogyan akadályozd meg a nemi úton terjedő fertőzéseket és a nem kívánt terhességet. A gyakori szexuális úton terjedő betegségek közé tartozik a chlamydia, a gonorrhoea (tripper), trichomoniasis, herpesz, hepatitis B, a HIV és az AIDS, a humán papilloma vírus (HPV), ami növeli a nyaki, anális és a szájüregi daganatos megbetegedések előfordulási esélyét.

Az orvosoddal ezekről is beszélhetsz, sőt kell is! A beszélgetés és a rendszeres ellenőrzés a védelem és a megelőzés része. Természetesen a személyre szabott fogamzásgátló módszert is meg tudod beszélni az orvosoddal.


Kovács-Hain Zsuzsa


Minden, amit a pettingről tudni szeretnél
Minden, amit a pettingről tudni szeretnél
Nem KELL férjhez menni!
Nem KELL férjhez menni!
A szerelem örök
A szerelem örök
Gyermekkorunkban tanult kötődési mintánk hatással van a szexuális életünkre
Gyermekkorunkban tanult kötődési mintánk hatással van a szexuális életünkre
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.