intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

5 ok, amit érdemes az orvosoddal megbeszélni a szexuális életed

5 ok, amit érdemes az orvosoddal megbeszélni a szexuális életed

Persze, hogy nem akarod mindenkivel kibeszélni a szexuális életed, a szokásaid. Ez teljesen normális. Van azonban 5 olyan ok, amiért talán érdemes fontolóra venned, hogy elmondasz az orvosodnak ezt-azt.

Ugye nem ez az elsődleges téma, amikor valamilyen problémával nőgyógyászhoz fordulsz? Pedig a szexuális szokások, még sokszor egyes apróságok is közelebb vihetnek egy-egy diagnózishoz, vagy egy probléma megfejtéséhez.

Lássuk, miért jó, ha az orvosoddal megbeszéled a szexuális életed részleteit:

1. A szexuális vágy tükrözi az általános egészségi állapotod

A magas szintű szexuális aktivitás jó neked (akár partnerrel, akár egyedül gondoskodsz az örömszerzésről). Egyensúlyba kerülnek a hormonok, segít az anyagcsere szabályozásában. A jó szex enyhíti a stresszt, javítja az alvást, csökkenti a szívbetegség kockázatát, támogatja az önbecsülést, és erősíti az immunrendszert.

Míg a szexuális vágy fontos része az egészséges szexuális életnek, következtetni lehet a segítségével a jó egészségi állapotra, ennek az ellenkezője is igaz. Betegség esetén a libidó is csökken, az élvezetek háttérbe szorulnak, és a szex nem az élvezetről fog szólni.

A nemi vágy csökkenése vagy hiánya a háttérben megbújó egészségügyi problémákat jelezhet, amelyeket meg kell oldani. Mik lehetnek ezek?

 • fájdalmas közösülés,
 • merevedési zavar,
 • depresszió,
 • cukorbetegség,
 • pajzsmirigy problémák,
 • szív- és érrendszeri betegségek,
 • neurológiai problémák,
 • ízületi gyulladás,
 • daganatos megbetegedések,
 • krónikus fáradtság szindróma,
 • alvási rendellenességek (pl. álmatlanság és alvási apnoé)

2. A szexuális diszfunkció jelei kapcsolatban állnak a hormonjaiddal

A nemi hormonok segítenek szabályozni a szexuális vágyat, és ha a hormonok nem kiegyensúlyozottak, akkor az együtt járhat bizonyos betegségekkel:

 • policisztás ovárium szindróma (PCOS),
 • szülés utáni depresszió,
 • alacsony libidó
 • merevedési zavar.

Ezek visszavezethetők különböző, a környezetedben lévő vegyszerek hatásaira, például a növényvédő szerekére a biszfenol A-ra (BPA), a különböző műanyag-vegyületek hatásaira, és számos ipari szennyező anyagra. Ezek a mérgek átjárják a környezetedet, és átjárják a testedet is. Akár hormon-szerű tevékenységet is előidézhetnek, így megzavarják az anyagcserét, felborítják a tested belső, természetes egyensúlyát.

3. Az egészséges szexuális élet egészséges kapcsolatot jelent

Az intimitás, a szeretet, az egészséges érzelmi kapcsolat alapvető fontosságú a jó egészséged megőrzéséhez. Dr. Lissa Rankin, a  Whole Health Medicine Institute alapítója, orvos, író a magány jelenti az egyik legnagyobb veszélyt az egészségünkre. Ekkor hiányzik az intimitás is, a szeretet is és ez semmiképp sem egészséges.

Ha viszont van társ, de az intimitás nem része a mindennapoknak, mindenképpen foglalkozni kell a kapcsolaton belüli szexualitással vagy annak hiányával, mielőtt feltárul a valódi probléma, hiszen sok betegség lelki eredetű.

4. A szexuális vágy hiánya lehet valamilyen vényköteles gyógyszer mellékhatása is

Néhány vényköteles gyógyszer hatással lehet a szexuális vágyra. Ezek közé tartoznak az antihisztaminok, a triciklikus antidepresszánsok, a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k), egyes szorongás elleni gyógyszerek, az epilepszia elleni gyógyszerek, egyes vérnyomás-gyógyszerek, és még sok más. Ha az általad szedett pirulák zavarják az egészséges szexuális életed, az orvosod tud ajánlani hatékony alternatívát, ezért mindenképpen meg kell beszélni vele a problémát és a lehetőségeket.

5. A tudás hatalom

Más szóval, ha szexuálisan aktív vagy, fontos tudnod, hogy hogyan akadályozd meg a nemi úton terjedő fertőzéseket és a nem kívánt terhességet. A gyakori szexuális úton terjedő betegségek közé tartozik a chlamydia, a gonorrhoea (tripper), trichomoniasis, herpesz, hepatitis B, a HIV és az AIDS, a humán papilloma vírus (HPV), ami növeli a nyaki, anális és a szájüregi daganatos megbetegedések előfordulási esélyét.

Az orvosoddal ezekről is beszélhetsz, sőt kell is! A beszélgetés és a rendszeres ellenőrzés a védelem és a megelőzés része. Természetesen a személyre szabott fogamzásgátló módszert is meg tudod beszélni az orvosoddal.


Kovács-Hain Zsuzsa


5 tipp - Így készülj a Szilveszterre, ha kettesben lesztek
5 tipp - Így készülj a Szilveszterre, ha kettesben lesztek
Amikor a nő az idősebb
Amikor a nő az idősebb
Ezeket soha ne tedd szerelmesen!
Ezeket soha ne tedd szerelmesen!
10 dolog, amit imádok benned
10 dolog, amit imádok benned
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.