intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Amikor a lányok a szexről beszélnek

Amikor a lányok a szexről beszélnek

Ha a csajok összeülnek,  rendszeresen egyszerre beszélnek. Általában egy csomó témát érintenek: az iskolában történtektől a legújabb Youtubereken át, a trendi cipőkig mindent, és természetesen a pasik is a repertoár részét képezik. Egyszerűen kényszert éreznek rá, hogy megosszák életeseményeiket másokkal, ezzel könnyítve a lelküket. Vajon kor függő a szexuális élmények kibeszélése? Fontos a hallgatóság? Frank Róbert pszichológussal keresem a választ a kérdésekre.

Amikor a lányok a szexről beszélnek

Többet beszélnek a lányok mint a fiúk?

Igen, a nők úgy általában többet beszélnek, ez tény. A nőnek kell, hogy kibeszélje magából az érzéseit, ettől megkönnyebbül. A nők olyan közösségben szeretnek beszélgetni, ahol megértik őket, és érzelmileg újra átélhetik az eseményt. A ventilláció szerves része a női lélek karbantartásának.

Mennyi idős kortól beszélnek a nők a szexről?

Nagyon korán szóba jön a szexualitás a fiatalok körében. Már jóval az aktus előtt, amikor a másodlagos nemi jellegek  fejlődésnek indulnak. Kezdetben főleg a kíváncsiság vezérli a lányokat, hogy ki hogyan éli meg a változásokat. Gondolok itt az emlő növekedésre, az első menzeszre, ami izgalommal tölti el a lányokat. Ebben a korban még lényegesen hajlamosabbak a trollkodásra a fiatalok, amikor anonim módon chat-elhetnek és túlzásokkal, poénokkal kísérve igyekeznek információhoz, véleményekhez jutni. Ez nem igazán jó, hiszen rengeteg tévhit kering a fiatalok körében – akár a nemi érés folyamatáról vagy a fogamzásgátlási módszerekről –, melyek hosszú időre tévutakra vihetik őket. Sokszor a kiskamaszok inkább felvágnak, ha szexualitásról van szó, és az elismerést keresik. A jelenlegi fiatal generáció identitáskeresése lényegesen meghatározóbb, mint a már felnőtt generációké, ezért kellenek nagyon erősen a visszajelzések, hogy jó úton járok e, helyesen cselekszem e.

Amikor a lányok a szexről beszélnek

A legjellemzőbben a mély és tartós barátságok a középiskolában alakulnak ki, és általában az első aktusra is ebben az időben kerül sor. Itt a fikciókból már realitás lesz. Azt gondolom, hogy a kamaszkorban a testiség és az érzelmek még nem egységes rendszerben működnek. Lényegesen többször téma maga az aktus fiatalkorban, mint az ezzel járó érzelmek taglalása. A testiség új az életükben, félelmekkel vannak teli, és a beszélgetésükben inkább ezeket a félelmeket, bizonytalanságot ventilálják. Ebben a korban már kell egy baráti társaság, vagy csak egy igazán jó barátnő, aki előtt nem kell szégyellni magam, nem nevet ki, ha butaságot kérdezek, és nem fog kibeszélni. Rettentően fontos a barátság egy kamasz életében, hiszen elfordul a felnőtt társadalomtól, és kell, aki meghallgassa, akinek a véleménye fontos. Vannak fiatalok, akik rettentően frusztráltak, félnek a megszégyenüléstől, és nem bíznak senkiben, ez a lányok esetében talán még károsabb, mint a fiúknál, mert a lányoknak kell a ventiláció, segít a feldolgozásban, ha ez elmarad, az súlyos lelki bántalmakat okozhat. Itt jön képbe a pszichológus. Az ősbizalmatlanságban élő fiatalok gyakrabban fordulnak szaksegítséghez, míg a nyitott barátkozó kamasz kibeszéli a problémát, és ezzel meg is könnyebbül.

Amikor a lányok a szexről beszélnek

Meg kell jegyeznem, hogy a legjobb tanácsadó, vagy meghallgató az anya lehetne. Ritkán ugyan, de van olyan kamasz-anya kapcsolat, amikor ez meg is valósul, és mint egy barátnővel, úgy tud a szexualitásról beszélni az édesanyjával. Ehhez az optimális viszonyhoz kell egy nyitott anya és egy kiválóan szocializálódott kamasz.

Ahogy telnek az évek, egyre inkább előtérbe kerülnek az érzelmek, a testiség csúnyán szólva szokványossá válik, de az érzelmi töltet sokat változik egy kapcsolaton belül is. A felnőtt kapcsolatok legnagyobb problémája az intimitás körül mozog, míg a fiatalok inkább a szeret vagy nem szeret témát boncolgatják. Minden korosztályban vannak kivételek, kamaszok, akik érettebbek és felnőttek, akik infantilisebbek a koruknál, de egy biztos, minden korosztályban a barát nagyon fontos.

Mi a barát szerepe?

Csak hallgatnia kell, ez a legjobb terápia ebben az esetben. Legtöbbször nem is akar mást a kibeszélő, csak meghallgatást. Feleslegesek a tanácsok, azt gondolom, az együttérzés és a megértő figyelem a lényeg. Ha mélyebb a probléma, vagy tartósan fennáll, sokszor a barátnők ajánlanak szakembert. Fontos, hogy legyenek barátai az embernek, igazán mindegy, hogy férfi vagy nő az illető. A nő beszélgetni akar a férfi meg bandázni, mindegyikhez kell társ.

Haris Éva


Vashiány is állhat a csökkent libidó hátterében
Vashiány is állhat a csökkent libidó hátterében
A prosztata mint férfi G-pont
A prosztata mint férfi G-pont
„Kívánlak!” – Csak egy szó, ami mindent megváltoztat
„Kívánlak!” – Csak egy szó, ami mindent megváltoztat
5+1 egészséges érv a szex mellett
5+1 egészséges érv a szex mellett
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.