intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Amikor a lányok a szexről beszélnek

Amikor a lányok a szexről beszélnek

Ha a csajok összeülnek,  rendszeresen egyszerre beszélnek. Általában egy csomó témát érintenek: az iskolában történtektől a legújabb Youtubereken át, a trendi cipőkig mindent, és természetesen a pasik is a repertoár részét képezik. Egyszerűen kényszert éreznek rá, hogy megosszák életeseményeiket másokkal, ezzel könnyítve a lelküket. Vajon kor függő a szexuális élmények kibeszélése? Fontos a hallgatóság? Frank Róbert pszichológussal keresem a választ a kérdésekre.

Amikor a lányok a szexről beszélnek

Többet beszélnek a lányok mint a fiúk?

Igen, a nők úgy általában többet beszélnek, ez tény. A nőnek kell, hogy kibeszélje magából az érzéseit, ettől megkönnyebbül. A nők olyan közösségben szeretnek beszélgetni, ahol megértik őket, és érzelmileg újra átélhetik az eseményt. A ventilláció szerves része a női lélek karbantartásának.

Mennyi idős kortól beszélnek a nők a szexről?

Nagyon korán szóba jön a szexualitás a fiatalok körében. Már jóval az aktus előtt, amikor a másodlagos nemi jellegek  fejlődésnek indulnak. Kezdetben főleg a kíváncsiság vezérli a lányokat, hogy ki hogyan éli meg a változásokat. Gondolok itt az emlő növekedésre, az első menzeszre, ami izgalommal tölti el a lányokat. Ebben a korban még lényegesen hajlamosabbak a trollkodásra a fiatalok, amikor anonim módon chat-elhetnek és túlzásokkal, poénokkal kísérve igyekeznek információhoz, véleményekhez jutni. Ez nem igazán jó, hiszen rengeteg tévhit kering a fiatalok körében – akár a nemi érés folyamatáról vagy a fogamzásgátlási módszerekről –, melyek hosszú időre tévutakra vihetik őket. Sokszor a kiskamaszok inkább felvágnak, ha szexualitásról van szó, és az elismerést keresik. A jelenlegi fiatal generáció identitáskeresése lényegesen meghatározóbb, mint a már felnőtt generációké, ezért kellenek nagyon erősen a visszajelzések, hogy jó úton járok e, helyesen cselekszem e.

Amikor a lányok a szexről beszélnek

A legjellemzőbben a mély és tartós barátságok a középiskolában alakulnak ki, és általában az első aktusra is ebben az időben kerül sor. Itt a fikciókból már realitás lesz. Azt gondolom, hogy a kamaszkorban a testiség és az érzelmek még nem egységes rendszerben működnek. Lényegesen többször téma maga az aktus fiatalkorban, mint az ezzel járó érzelmek taglalása. A testiség új az életükben, félelmekkel vannak teli, és a beszélgetésükben inkább ezeket a félelmeket, bizonytalanságot ventilálják. Ebben a korban már kell egy baráti társaság, vagy csak egy igazán jó barátnő, aki előtt nem kell szégyellni magam, nem nevet ki, ha butaságot kérdezek, és nem fog kibeszélni. Rettentően fontos a barátság egy kamasz életében, hiszen elfordul a felnőtt társadalomtól, és kell, aki meghallgassa, akinek a véleménye fontos. Vannak fiatalok, akik rettentően frusztráltak, félnek a megszégyenüléstől, és nem bíznak senkiben, ez a lányok esetében talán még károsabb, mint a fiúknál, mert a lányoknak kell a ventiláció, segít a feldolgozásban, ha ez elmarad, az súlyos lelki bántalmakat okozhat. Itt jön képbe a pszichológus. Az ősbizalmatlanságban élő fiatalok gyakrabban fordulnak szaksegítséghez, míg a nyitott barátkozó kamasz kibeszéli a problémát, és ezzel meg is könnyebbül.

Amikor a lányok a szexről beszélnek

Meg kell jegyeznem, hogy a legjobb tanácsadó, vagy meghallgató az anya lehetne. Ritkán ugyan, de van olyan kamasz-anya kapcsolat, amikor ez meg is valósul, és mint egy barátnővel, úgy tud a szexualitásról beszélni az édesanyjával. Ehhez az optimális viszonyhoz kell egy nyitott anya és egy kiválóan szocializálódott kamasz.

Ahogy telnek az évek, egyre inkább előtérbe kerülnek az érzelmek, a testiség csúnyán szólva szokványossá válik, de az érzelmi töltet sokat változik egy kapcsolaton belül is. A felnőtt kapcsolatok legnagyobb problémája az intimitás körül mozog, míg a fiatalok inkább a szeret vagy nem szeret témát boncolgatják. Minden korosztályban vannak kivételek, kamaszok, akik érettebbek és felnőttek, akik infantilisebbek a koruknál, de egy biztos, minden korosztályban a barát nagyon fontos.

Mi a barát szerepe?

Csak hallgatnia kell, ez a legjobb terápia ebben az esetben. Legtöbbször nem is akar mást a kibeszélő, csak meghallgatást. Feleslegesek a tanácsok, azt gondolom, az együttérzés és a megértő figyelem a lényeg. Ha mélyebb a probléma, vagy tartósan fennáll, sokszor a barátnők ajánlanak szakembert. Fontos, hogy legyenek barátai az embernek, igazán mindegy, hogy férfi vagy nő az illető. A nő beszélgetni akar a férfi meg bandázni, mindegyikhez kell társ.

Haris Éva


Honnan tudhatod biztosan, hogy ez bizony szerelem?
Honnan tudhatod biztosan, hogy ez bizony szerelem?
A szüzesség elvesztése
A szüzesség elvesztése
Úgy beszélj, hogy meg is értselek!
Úgy beszélj, hogy meg is értselek!
5 jel, hogy valóban egészséges szexuális életet élsz
5 jel, hogy valóban egészséges szexuális életet élsz
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.