intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A szexuális önmegtartóztatás egészségtelen?

A szexuális önmegtartóztatás egészségtelen?

A szexuális önmegtartóztatás egészségtelen?

Mostanában több helyen is találkoztunk egy feltevéssel, ami szerint a szexmentes élet egészségtelen. Azaz megfordítva: a szex megalapozza az egészségünket. Furcsa okfejtés ez, így kutakodtunk egy kicsit a témában.

Az állítás szerint azoknál az embereknél, akik rendszeres szexuális életet élnek, kisebb a valószínűsége a magas vérnyomásnak, a szívinfarktusnak, valamint a nőknél javítja a medencefenéki izomzat működését, így kevésbé fordul elő inkontinencia vagy kismedencei süllyedés.

Stacy Tessler Lindau a chicagoi egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docense orvostanhallgatókat oktat. Minden új szemeszterben felteszi a kérdést hallgatóinak: mit választanál, odaadod a nem-domináns karod, vagy feladod a szexet a hátralévő életedre? A teremben lévők ilyenkor egy kicsit elhallgatnak, majd kitör a nevetés. A végén Lindau egyértelmű választ kap általában mindenkitől. 50-50%-ban oszlik meg a hallgatók sora, tehát a diákok fele inkább feladná a szexet, minthogy odaadja bármelyik karját is.

A szexet a legtöbb ember nem adja fel szívesen, hiszen az vitathatatlan, hogy az életet jobbá, élvezetesebbé és sok okból egészségesebbé is teszi.

Vajon ha szexmentességre kényszerülünk – bármilyen okból – az feltétlenül egészségtelen?
A kutatók és a szakértők, köztük Lindau is azt vallják, hogy élettanilag nem egészségtelen az, ha nem szexelünk rendszeresen. Nem vezet közvetlenül semmilyen fizikai megbetegedéshez. Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, amikor azt vizsgáljuk, hogy a szexnek mi a köze az egészséghez. Debra Herbenick az indianai University Bloomington School of Public Health professzora az életkort is vizsgálja. Szerinte a fiatalkorúak körében egyenesen hasznos az absztinencia, hiszen így nincs kockázata a nemi úton terjedő betegségeknek. De ez is csak egy szempont.

A szex nélküli élet egészségtelenné válhat – pszichésen. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha szeretnénk a szexet, de valamiért nem csináljuk, vagy nem csinálhatjuk. A rendszeres szexuális élet nemcsak a testre, a lélekre is befolyással van. A lélek szempontjából egyáltalán nem kedvező a szexmentes élet. A szexualitás önbizalmat ad, az énképünk jó irányba fordul, ha rendszeresen kívánatosnak tartanak, és sok az intimitás körülöttünk. Ennek hiánya, a beteljesületlen vágy, a szorongás stresszel párosul, s ez egy ördögi kört alakít ki az életünkben. A szorongás és a depresszió okozhat komoly egészségügyi problémákat. Mégis, Herbenick szerint nem kell aggódni, ha épp nincs szex az életünkben. Az egészségünkre más módon is figyelhetünk: egészséges táplálkozással, mozgással.

A szex egészségügyi előnyei
Az tény – és ezen nincs is, mit vitatkozni – oldja a stresszt, segít az alvászavarok orvoslásában. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres szexnek védő hatása van a szívre, valamint csökkentheti a szívinfarktus kockázatát férfiaknál. Segíti a vér áramlását a nemi szervekben.

Mindezek ellenére súlyos hiba lenne kijelenteni, hogy a szexuális életünk komoly befolyással van az egészségünkre. Inkább jól-létünkhöz, énképünk fejlesztéséhez, önbizalmunkhoz és pszichés egészségünkhöz segít hozzá a rendszeres szexuális élet.

Kovács-Hain Zsuzsa


A függőség nem szerelem
A függőség nem szerelem
Csak őszintén
Csak őszintén
Szerelmek a filmekben – 25 idézet, amellyel leveheted a lábáról a kedvesed
Szerelmek a filmekben – 25 idézet, amellyel leveheted a lábáról a kedvesed
4 ok, amiért soha ne színleld az orgazmust
4 ok, amiért soha ne színleld az orgazmust
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.