intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A szexuális önmegtartóztatás egészségtelen?

A szexuális önmegtartóztatás egészségtelen?

A szexuális önmegtartóztatás egészségtelen?

Mostanában több helyen is találkoztunk egy feltevéssel, ami szerint a szexmentes élet egészségtelen. Azaz megfordítva: a szex megalapozza az egészségünket. Furcsa okfejtés ez, így kutakodtunk egy kicsit a témában.

Az állítás szerint azoknál az embereknél, akik rendszeres szexuális életet élnek, kisebb a valószínűsége a magas vérnyomásnak, a szívinfarktusnak, valamint a nőknél javítja a medencefenéki izomzat működését, így kevésbé fordul elő inkontinencia vagy kismedencei süllyedés.

Stacy Tessler Lindau a chicagoi egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docense orvostanhallgatókat oktat. Minden új szemeszterben felteszi a kérdést hallgatóinak: mit választanál, odaadod a nem-domináns karod, vagy feladod a szexet a hátralévő életedre? A teremben lévők ilyenkor egy kicsit elhallgatnak, majd kitör a nevetés. A végén Lindau egyértelmű választ kap általában mindenkitől. 50-50%-ban oszlik meg a hallgatók sora, tehát a diákok fele inkább feladná a szexet, minthogy odaadja bármelyik karját is.

A szexet a legtöbb ember nem adja fel szívesen, hiszen az vitathatatlan, hogy az életet jobbá, élvezetesebbé és sok okból egészségesebbé is teszi.

Vajon ha szexmentességre kényszerülünk – bármilyen okból – az feltétlenül egészségtelen?
A kutatók és a szakértők, köztük Lindau is azt vallják, hogy élettanilag nem egészségtelen az, ha nem szexelünk rendszeresen. Nem vezet közvetlenül semmilyen fizikai megbetegedéshez. Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, amikor azt vizsgáljuk, hogy a szexnek mi a köze az egészséghez. Debra Herbenick az indianai University Bloomington School of Public Health professzora az életkort is vizsgálja. Szerinte a fiatalkorúak körében egyenesen hasznos az absztinencia, hiszen így nincs kockázata a nemi úton terjedő betegségeknek. De ez is csak egy szempont.

A szex nélküli élet egészségtelenné válhat – pszichésen. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha szeretnénk a szexet, de valamiért nem csináljuk, vagy nem csinálhatjuk. A rendszeres szexuális élet nemcsak a testre, a lélekre is befolyással van. A lélek szempontjából egyáltalán nem kedvező a szexmentes élet. A szexualitás önbizalmat ad, az énképünk jó irányba fordul, ha rendszeresen kívánatosnak tartanak, és sok az intimitás körülöttünk. Ennek hiánya, a beteljesületlen vágy, a szorongás stresszel párosul, s ez egy ördögi kört alakít ki az életünkben. A szorongás és a depresszió okozhat komoly egészségügyi problémákat. Mégis, Herbenick szerint nem kell aggódni, ha épp nincs szex az életünkben. Az egészségünkre más módon is figyelhetünk: egészséges táplálkozással, mozgással.

A szex egészségügyi előnyei
Az tény – és ezen nincs is, mit vitatkozni – oldja a stresszt, segít az alvászavarok orvoslásában. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres szexnek védő hatása van a szívre, valamint csökkentheti a szívinfarktus kockázatát férfiaknál. Segíti a vér áramlását a nemi szervekben.

Mindezek ellenére súlyos hiba lenne kijelenteni, hogy a szexuális életünk komoly befolyással van az egészségünkre. Inkább jól-létünkhöz, énképünk fejlesztéséhez, önbizalmunkhoz és pszichés egészségünkhöz segít hozzá a rendszeres szexuális élet.

Kovács-Hain Zsuzsa


Harminc múltam, egyedül vagyok
Harminc múltam, egyedül vagyok
5 dolog, amit az anyukámtól tanultam a szerelemről
5 dolog, amit az anyukámtól tanultam a szerelemről
Te tudod, honnan ered a franciacsók? – 5 érdekesség a csókról, amit valószínűleg még nem tudtál
Te tudod, honnan ered a franciacsók? – 5 érdekesség a csókról, amit valószínűleg még nem tudtál
7 pontban a nagy Ő-ről
7 pontban a nagy Ő-ről
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.