intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A soványság tényleg egyenlő a boldogsággal?

A soványság tényleg egyenlő a boldogsággal?

A soványság tényleg egyenlő a boldogsággal?

A fejlett országokban a túlsúly népbetegségnek számít. Egyes adatok szerint a férfiak több mint 60%-a, és a nők több mint fele túlsúlyos. Sokan étkezési zavarokban szenvednek, amelyek hátterében általában komoly érzelmi okok állnak. A fiatal lányok és nők 1%-a szenved anorexiában, 1-3%-uk pedig bulimiában. Ezeken kívül még más táplálkozási zavarok is léteznek, amelyeknél az evés nem a táplálkozásért van, hanem valami más pótlékaként.

Nemrégiben írtunk arról, milyen következményekkel járhat az, ha nem tudod elfogadni önmagad, a testedről alkotott képed negatív. Ebben a cikkben kitértünk az étkezési zavarokra is, most lássuk a három legsúlyosabbat, és a következményeiket kicsit bővebben.

Mi az étkezési zavar?

Ezek a zavarok többnyire valamilyen függőséget takarnak. Szenvedélybetegségek, amelyekre jellemző, hogy aki szenved tőlük, elutasít valamit a saját életéből, lehet, hogy több dolgot is. Ezen, vagy ezeken szeretne változtatni az evéssel vagy annak elutasításával.

anorexia

1. Anorexia

Tudományos nevén anorexia nervosa. Főleg nőket érint. Aki ebben a betegségben szenved, nagyon fél, hogy meghízik, ezért csak olyan keveset eszik, amennyire épp az életben maradáshoz szüksége van. Az evéssel kapcsolatos bűntudatának ellensúlyozására, hashajtót szed, a fogyás érdekében pedig rengeteget és extrém módon sportol. Az anorexiás beteget csak egyetlen dolog mozgatja, az, hogy ne hízzon el. A betegek 5-15%-a számára a folyamatos éhezés halállal végződik.


bulimia

2. Bulimia

Azaz bulimia nervosa. Az ebben a betegségben szenvedő emberek nem koplalnak, sokszor inkább túl sokat esznek. Az elfogyasztott ételt azonban étkezés után kihányják. Az anorexiásokkal ellentétben a bulimiában szenvedők nem éheznek. Ők is rettegnek az elhízástól, ugyanakkor az ételnek nem tudnak ellenállni. Sós vízzel vagy hashajtókkal, vízhajtókkal szabadulnak meg az ételtől, vagy egyszerűen ledugják az ujjukat a torkukba. A sok hányástól több olyan kellemetlen tünettel kell szembenézniük, amelyek nagyon károsak az egészségre: felmaródhat a nyelőcsövük, perforálódhat a gyomorfaluk. Szervezetükben alacsony a magnézium és a kálium szintje, vesekárosodásuk és szívritmuszavaraik lehetnek.


A soványság tényleg egyenlő a boldogsággal?

3. Ortorexia

Vagyis ortorexia nervosa. Akik ebben a betegségben szenvednek, kívülről inkább csak válogatósnak tűnnek. Minden ételt, amit magukhoz vesznek, nagyon gondosan megválogatnak. Vannak olyan ételek, amelyektől irtóznak, tartózkodnak. Az ortorexiások kényszeres megszállottsággal foglalkoznak a helyes vagy az általuk és a számukra fontos személyek által helyesnek vélt, egészséges táplálkozással. Ez a ragaszkodás már-már rögeszmévé fajul. Ők is félnek az elhízástól, de attól is, hogy valamilyen betegséget kapnak el, ha nem megfelelő a táplálkozásuk.

A fiatalok között a két leggyakoribb az anorexia és a bulimia. Az étkezési zavar folyamatosan alakul ki, lassan kúszik a beteg életébe, aki sokszor nem is érzékeli, hogy baj van. Semmit sem akar, csak szép, karcsú lenni, megfelelni annak a trendnek, amelyet a média sugall számára. Nem akar mást, csak szeretetet kapni. Általában az evészavarral küzdő fiatalok önértékelése nagyon alacsony, csúnyának, butának, kövérnek tartják magukat, amin csak úgy tudnak változtatni, ha nem esznek, vagy mindent megtesznek azért, hogy az elfogyasztott ételtől azonnal megszabaduljanak.

De vajon ez az áhított soványság maga a boldogság?

Ez az önsanyargatás valamilyen lelki problémát jelez. Az önelfogadási problémák mellett, súlyos depresszió kíséri. Az érzelmi problémák egyre súlyosabbak lesznek, ahogy a testi gondok, az esetleges betegségek előfordulása is egyre nő. Az evészavarok gyógyítása komoly vállalkozás, ugyanis a beteg többnyire nem is látja be, hogy ő beteg, így nagyon nehéz egyáltalán orvoshoz vinni. Sajnos minél tovább tart egy evészavar, a gyógyulás annál nehezebb. A megfelelő táplálkozás hiányában a szervezet önmagát kezdi felemészteni, károsodik a szív, a vese és a máj is. A nőknél igen gyakoriak a menstruációs ciklus zavarai is. A bőr ráncos és száraz lesz, a haj hullani kezd, a köröm elvékonyodik, a fogak szuvasodni kezdenek, majd kihullanak. A testhő lecsökken. A kóros, soványságra való törekvés legalább olyan káros az egészségre, mint az elhízás.

Mit lehet tenni azért, hogy visszatérjen az egyensúly?

Ha valamilyen evési zavarban szenvedsz, nagyon fontos, hogy időben felismerjék a bajt. Ugyanis, ha elhatalmasodik az evészavar, pánikbetegség is kialakulhat, a beteg nem tudja uralni a saját testét, hangulatingadozásai lesznek. Ezek leküzdésére pszichoterapeuta segítségét kell igénybe venni. Ezek a terápiás beszélgetések segítik a beteget abban, hogy a betegsége kiváltó okait, a lelki problémáit fel tudja dolgozni, és felismerje azt, hogy az étkezés mellőzése nem jelent megoldást. Bátornak kell lenned ahhoz, hogy felismerd a problémát, és megelőzd annak visszatérését.

Mit lehet tenni azért, hogy visszatérjen az egyensúly?

  • Egyél naponta ötször: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora.
  • Egyél rendszeresen.
  • Étkezés közben kevés folyadékot fogyassz, a sok folyadék laktat és elveszi a kedvet az evéstől.

A legfontosabb, hogy megpróbáld elfogadni önmagad. Ismerd fel, hogy a tested sanyargatásával nem éred el azt a célt, amit szeretnél, de súlyos betegségeket, életre szóló „sebeket” szerezhetsz. A soványság nem egyenlő a boldogsággal, nem jelent semmire megoldást. Az emberek a személyiséged miatt szeretnek, vagy nem szeretnek, fejleszd tehát önmagad, a személyiséged. Állj a tükör elé, és próbáld úgy nézni önmagad, mintha valaki más lennél, aki téged néz. Minden nap adj magadnak egy jó tulajdonságot, ami a külsődre vonatkozik. Egy hónap múlva már jó sok pozitív tulajdonság lesz a listádon. Ha akarod, olvasd fel magadnak ezeket hangosan.

Tarjáni Rita

Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz egy hosszú kapcsolat felé?
Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz egy hosszú kapcsolat felé?
Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
Így készítsd fel a tested a gyönyörre!
5 tipp - Így készülj a Szilveszterre, ha kettesben lesztek
5 tipp - Így készülj a Szilveszterre, ha kettesben lesztek
Milyen a vércsoportod? Megtudhatod, milyen vagy az ágyban!
Milyen a vércsoportod? Megtudhatod, milyen vagy az ágyban!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.