intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

21+7 vagy 24+4? - Neked milyen a fogamzásgátló tablettád?

21+7 vagy 24+4? - Neked milyen a fogamzásgátló tablettád?

21+7 vagy 24+4? - Neked milyen a fogamzásgátló tablettád?

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás legnépszerűbb formái. Az első fogamzásgátló tabletta 1960-ban jelent meg, azóta számos formája kapható a gyógyszerpiacon. A fogamzásgátló tabletták hormontartalma módosult az évek során, így egyre kevesebb mellékhatással és kiváló hatékonysággal rendelkeznek. A tablettákról Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal, szexuális medicina szakemberrel beszélgettünk.

A legtöbb fogamzásgátló tablettát 21 napig kell szedni, aztán 7 nap szünetet kell tartani. – mondja Dr. Gyovai Gabriella. A közelmúltban megjelentek olyan tabletták is, amelyeket  24 napig kell szedni, majd 4 nap szünetet kell tartani. Ezek hormontartamukat nézve nem különböznek a már megszokott adagolású fogamzásgátló tablettáktól.

21+7 vagy 24+4? - Neked milyen a fogamzásgátló tablettád?Miben mások, mint a rövidebb ideig szedett fogamzásgátlók?

Elsősorban a bővebb menstruációra panaszkodó nőknél választjuk ezt a megoldást. Náluk a nagy mennyiségű vérzés miatt gyakori a vérszegénység, a fáradékonyság.Ezzel a tablettával a méhnyálkahártya mindvégig vékony marad, és kevés lesz a megvonásos vérzés.

Egyeseknél hangulatzavarok, fejfájás nehezíti a tablettamentes napokat. A hosszabb szedési idő és a rövidebb szünet ezeket a tüneteket legtöbbször megszünteti, náluk is megoldás lehet a 24+4 napos tabletta.

A 24+4 tabletták javasolhatók az endometriosisban szenvedőknek is. Erre a betegségre az jellemző, hogy a méhnyálkahártya a méhűrön kívül is megtalálható. Gyakori formája a petefészek úgynevezett „csokoládé-cisztája”. Az endometriózisos cisztában a nyálkahártya pontosan úgy viselkedik, mint a normális méhnyálkahártya azaz menstruáció idején  leválik, tehát a vérzés és a szövettörmelék a cisztában marad, azt feszíti. Ez fájdalommal, összenövésekkel járhat, ami gyakran meddőséghez vezet. A hosszabb ideig szedett fogamzásgátlók, esetében a cisztákban kevesebb folyadék halmozódik fel, így javítja a betegség kimenetelét.

Haris Éva


Szex és szorongás
Szex és szorongás
5 tipp - Így készülj a Szilveszterre, ha kettesben lesztek
5 tipp - Így készülj a Szilveszterre, ha kettesben lesztek
Függőség, az egészségtelen párkapcsolat
Függőség, az egészségtelen párkapcsolat
„Hagyd már el!”
„Hagyd már el!”
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.