intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Szexpozitív szemléletmód – a felszabadító hozzáállás

Szexpozitív szemléletmód – a felszabadító hozzáállás

Hallottad már azt a kifejezést, hogy szexpozitív? Bizonytalanság övezi, hogy valójában mit is jelent, hiszen egyszerre alkalmazzák arra a jelenségre, ha valaki elutasítja a szexualitással kapcsolatos szégyenérzetet, és arra is, ha valaki szexi fotót posztol. Mivel zavar van a jelentésében, sokakban felmerül a kérdés, vajon a szexpozitív jelzőt minden olyasmire használjuk, ami a férfiak vizuális érzéke kielégítést nyerhet?

A felszabadító hozzáállás

A szexpozitivitás valójában egy szemléletmód, ami kihangsúlyozza, hogy a szexet élvezni kell, hiszen az nem valamiféle bűn vagy szégyen. A szex nem elnyomás, nem mocskos dolog, hanem olyan, amit teljes szívvel át kell élni. A szexben nincs olyan, hogy helyes vagy helytelen. A beleegyezés azonban, a kölcsönös és folyamatos akarat viszont elidegeníthetetlen része a szexualitásnak, ami igen változatos lehet. A szexualitás nem elítélendő dolog, még akkor sem, ha valaki máshogy vélekedik róla. El kell fogadnod, hogy vannak olyan dolgok a szexben, amelyek kívül esnek a te érdeklődéseden, olyanok, amelyeket nem találsz izgatónak, vagy hovatovább viszolyogsz tőlük. Ha szexpozitív a szemléletmódod, akkor elutasítod az általánosítást és a megbélyegzést is, ami a szexualitással kapcsolatos, és nem ítélkezel.

A szexpozitív szemléletmód a pozitív, szabad és megerősítő szexuális életet közvetíti mindenki felé, nemre, korra, identitásra, testi adottságokra való tekintet nélkül. Ez a hozzáállás senkinek nem akarja meghatározni, hogyan élje a szexuális életét, hogyan viselkedjen vagy ne viselkedjen szex közben.

Ami nem szexpozitív

Ahogy már említettük, a szexpozitív kifejezés jelentését illetően igen nagy a bizonytalanság. Sokan olyan fogalmakra, jelenségekre, gondolatokra is használják, amelyeknek semmi közük a szexpozitivitáshoz. Nem szexpozitív gondolat, hogy azok, akik nem vesznek részt bármilyen szexuális tevékenységben, elnyomják magukat vagy másokat. Az sem szexpozitív hozzáállás, ha azt gondolod, nincs jogunk ahhoz, hogy saját magunk szabjunk határokat a szexualitással kapcsolatban. Minden embernek joga van ahhoz, hogy ő maga határozza meg, mi a kényelmes számára a szexualitással kapcsolatban. Ehhez a szexszel kapcsolatos beszéd is hozzátartozik. Az, hogy mindenkinek a lehető legtöbbet kéne szexelnie, szintén nem szexpozitív gondolat. Ahogy az sem, hogy a szex nem lehet rossz élmény, nem lehet negatív és nem lehetnek vele kapcsolatban bonyolult érzéseink. A szexpozitivitás nem a férfiak vizuális igényeinek, vágyainak kielégítése.

Ha ellentétesen, hibásan használják…

Akkor fegyver is lehet. Sokszor előfordul, hogy valakinek a partnere manipulatív céllal beállítja a másikat prűdnek, azt mondja róla, hogy elnyomja a szexuális vágyait, negatívnak bélyegzi csak azért, mert nem akar valamilyen szexuális játékban, tevékenységben részt venni. Ezek azonban csak arra jók, hogy bűntudatot okozzanak.

Az, akinek szexpozitív a hozzáállása, az képes levetkőzni a berögződéseit, a bűntudatot, az esetleg belé nevelt szégyenérzetet. Képes az elfogadásra, képes pozitívan gondolkodni a szexről, és maga mögött hagyni a negatív hozzáállást.

 

Tarjáni Rita


Légy formabontó most karácsonykor!
Légy formabontó most karácsonykor!
„Hagyd már el!”
„Hagyd már el!”
3 dolog, amivel egy komoly kapcsolatban már nem kell számolnod
3 dolog, amivel egy komoly kapcsolatban már nem kell számolnod
Így növeld kapcsolatodban a bizsergést – 5 tipp
Így növeld kapcsolatodban a bizsergést – 5 tipp
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.