intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A női test rejtelmei – 3. rész

A női test rejtelmei – 3. rész

Mi a hüvely pontosan? Mi a szerepe a méhnek és a petefészkeknek? Sok-sok kérdés, amelyre van válaszunk. Íme, itt van minden, amit tudnod kell a belső nemi szervek működéséről és a fontosabb hormonokról. 

Így "működik" a hüvely

A hüvelybemenet a szeméremajkak között helyezkedik el. A hüvelyt egy többrétegű, mirigyes laphám fedi belülről, ami el nem szarusodó réteg, és felépítése a kortól és a hormonháztartástól függ.  

A pubertáskor előtt ez a hám még sima és nem termel sok váladékot. Ám a menzesz jelentkezését megelőzően már előfordulhat, hogy az ösztrogén hatására a váladék mennyisége megnő, és megjelenik a hüvelynyílásban. Szagtalan, fehéres színű folyásról van szó, ami teljesen természetes. Ahogy halad előre a nemi érés, a hüvely nyálkahártyájának redői is kezdenek kialakulni.  A hüvelyváladék pH értéke 4-4,5, ez enyhén savas kémhatást jelent. Tisztán tartja a hüvelyt, véd a kórokozóktól.

A petefészkek és a méh működése szorosan összefügg

A petefészkekben helyezkednek el az ún. tüszők, amelyek egy megfelelő érettségi fokot elérve kilökődnek, és elindulnak a méh irányába a petevezetőkön keresztül. Ez ciklikusan történik minden nő életében: általában 28 naponta érik meg egy (esetleg több) tüszőben lévő petesejt, és általában a ciklus felénél, azaz a 14. nap körül lökődik ki. ezt nevezzük ovulációnak. Ha a petesejt kilökődött, akkor 24 óra áll rendelkezésre a megtermékenyítéshez.

A petefészkeknek két hormonja van, az ösztrogén, azaz a tüszőhormon, és a progeszteron, azaz a sárgatest-hormon. Az ösztrogén szabályozza a méh nyálkahártyájának megvastagodását. Ez azért szükséges, hogy a megtermékenyített petesejtet a méh be tudja fogadni.

A kilökődött petesejt helyén heg képződik, amely sárgatestté alakul. A sárgatest termeli a progeszteron nevű hormont. ez a hormon felelős azért, hogy a megvastagodott méhnyálkahártyán megtapadhasson a petesejt, a terhesség megmaradhasson, illetve azért is felel, hogy a méhlepény kialakuljon. Ha nem történik megtermékenyítés, akkor a sárgatest-hormon termelődése leáll, és leválik a méh nyálkahártyája, minek következtében menstruálsz. 

A méhnyak

Tested belseje és a külvilág közötti átjáró, a méh és a hüvely között helyezkedik el. Nagyon fontos szereplője a reproduktív szervrendszernek, több szempontból is.

  • Izmos fala óvja, bent tartja a magzatot a méhben.
  • A szülés alatt kitágul, így lehetővé teszi a baba átjutását a méhből a külvilágba. 
  • Nyákot termel, ezzel síkossá teszi a hüvelyt, valamint segít a baktériumok ellen védő savas közeg kialakításában.

A nedves nyálkahártya a kórokozóknak olyan csapda, amelynek összetétele folyton változik a menstruációs ciklus során. A benne lévő anyagok elpusztítják a baktériumok és vírusok egy részét.

A méhnyak egy kapu, rajta keresztül jutnak be a méhbe a spermiumok. Ám a méhnyak nemcsak nyitott kapu lehet, hanem zárt is, ugyanis a méhet elzárja a külvilágtól, amikor arra van szükség, például babavárás idején, ugyanígy véd a fertőzésektől is. 

Ha a petesejt megtermékenyül

A méh működése és feladata teljesen más lesz, ha a petesejt megtermékenyül. A megtermékenyült petesejt neve zigóta, és azonnal osztódásnak indul. Az 5-6. napon a méh a legbefogadóbb, hiszen a nyálkahártya kellően vastag, felkészült arra, hogy a szedercsíra megtapadjon benne. Lassan kialakul a méhlepény (placenta) is, amely elkezd HCG hormont termelni. Ezt a hormont mutatja ki a terhességi teszt is. A progeszteron tovább termelődik a sárgatestben, de az ösztrogén-termelés sem áll le, tovább folyik a petefészkekben. Egy idő után annyi változás történik ebben, hogy a méhlepény átveszi a sárgatest-hormon termelését. Ennek a hormonnak a termelődése a várandósság utolsó heteiben csökken, így lehetővé válik a méh izomzatának összehúzódása is. Szüléskor a placenta leválik és távozik, a helyén viszont marad egy seb a méh nyálkahártyáján. Ez hamar regenerálódik, és a méh visszaáll az eredeti állapotába.


Kovács-Hain Zsuzsa


Szív vs. ész, avagy az örök harc
Szív vs. ész, avagy az örök harc
Az élet túl rövid, ahhoz hogy megadd magad a "majdnemnek"
Az élet túl rövid, ahhoz hogy megadd magad a "majdnemnek"
Menekülj, ha ilyen nővel hoz össze a sors! – 5 tulajdonság, ami nem tesz jót egy kapcsolatnak
Menekülj, ha ilyen nővel hoz össze a sors! – 5 tulajdonság, ami nem tesz jót egy kapcsolatnak
Lehet felemelő, vagy épp lehangoló – Az első szexuális élmény
Lehet felemelő, vagy épp lehangoló – Az első szexuális élmény
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.