intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátló tabletták – „Ha valami bevált, nem szükséges váltani”

Fogamzásgátló tabletták – „Ha valami bevált, nem szükséges váltani”

Annak ellenére, hogy a fogamzásgátló tabletta a ma elérhető hormonális fogamzásgátlók közül az egyik legnépszerűbb, még mindig sok félinformációval találkozni róluk. A legfontosabb kérdéseket azonban érdemes tisztázni, ebben Dr. Erdődi Balázs szülész-nőgyógyász szakorvos volt segítségünkre.

Sokat lehet hallani a fogamzásgátló tabletták hormontartalmáról. Vannak hormonmentes tabletták?

Hormonmentes fogamzásgátló tabletta nem létezik. Fontos azonban tudni, hogy a mai tabletták a kívánt hatás eléréséhez szükséges legminimálisabb dózist tartalmazzák. A tablettáknál az egyik követelmény, hogy szedésük mellett megmaradjon a méhnyálkahártya stabilitása, a másik pedig, hogy tartalmazzák a petesejtérés gátlásához szükséges legminimálisabb hormonmennyiséget. A követelmények teljesülését kísérletek útján állapítják meg, a gyógyszer pedig csak ezután kerülhet forgalomba.

Milyen sűrűn kell gyógyszert váltani?

Gyógyszert egyáltalán nem szükséges váltani. Ha valakinek beválik egy gyógyszer, azt évekig, akár évtizedekig is nyugodtan szedheti, természetesen folyamatos orvosi kontroll mellett, ami évi egyszeri ellenőrzést jelent. Kivételt képez, ha a páciensnek panasza adódik a tabletta szedése közben, például ciklusok közti vérzés, bő menstruáció, vagy fájdalmak.

Ha valaki gyermeket szeretne, ezért abbahagyja a tabletta szedését, akkor mennyi idő után ürül ki a fogamzásgátló hatása a szervezetből?

Vannak, akik már évekkel a családalapítás előtt abbahagyják a tabletta szedését. Ez indokolatlan, hiszen ha nem ürülne ki a szervezetből a tabletta, akkor nem kéne napi rendszerességgel szedni. Tehát ezek a fogamzásgátlók többségükben egyetlen nap alatt lebomlanak és kiürülnek a szervezetből. Éppen ezért azt szoktuk javasolni, hogy a tabletta szedését a kívánt teherbeesés előtti ciklusban kell abbahagyni. Sőt, ha valaki a tabletta szedése mellett lesz várandós, annak sincs semmilyen káros következménye. 

Van-e olyan vizsgálat, amelyet a felíratás előtt kötelező elvégezni?

Vannak olyan kockázati tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, mielőtt a legmegfelelőbb tabletta kiválasztásra kerül. Ezért a rákszűrés mellett kötelező a páciens egyéni és családi kórelőzményét felvenni.

Ajánlott egy öröklött trombózishajlam-szűrést is elvégezni. Ezt leggyakrabban az ún. APC rezisztenciavizsgálat formájában szoktuk megtenni. Ez egy vérvétel, aminek során azt vizsgáljuk, hogy a leggyakrabban előforduló trombózishajlam nincs-e jelen az adott páciensnél. Ha nincs, a fogamzásgátló biztonsággal alkalmazható. 

A fogamzásgátló tabletták mennyivel hatékonyabbak az egyéb módszereknél, például a hüvelygyűrűnél vagy a spirálnál?

Ezeknek a hormonális fogamzásgátló módszereknek a hatékonysága közel azonos. Tabletták használata mellett azonban relatíve gyakrabban fordul elő terhesség, mégpedig a felszívódásukat befolyásoló tényezők, hányás, hasmenés, antibiotikum vagy más gyógyszerek egyidejű szedése miatt.

Sajnos sokszor elmarad, de az egyéb gyógyszert felíró orvosnak kell tájékozódnia arról, hogy a páciens szed-e fogamzásgátlót. Sok terhesség-megszakítást végzünk ilyen okból, pedig ez egy egyszerű, a háziorvos által feltett kérdéssel megelőzhető lenne.

 

Serbán Richárd


7 dolog, amit talán nem tudtál a férfiakról és a szexről
7 dolog, amit talán nem tudtál a férfiakról és a szexről
Te tudod, honnan ered a franciacsók? – 5 érdekesség a csókról, amit valószínűleg még nem tudtál
Te tudod, honnan ered a franciacsók? – 5 érdekesség a csókról, amit valószínűleg még nem tudtál
„Hagyd már el!”
„Hagyd már el!”
A szex tanulható
A szex tanulható
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.