intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Te jó ég! PMS !

Te jó ég! PMS !

Óriási szám, de sajnos nem elírás: a nők több mint fele szenved egy testi-lelki tünetekből álló kórképtől, amelyet PMS-nek, azaz premenstruációs szindrómának nevezünk.  A hátterében valószínűleg hormonális változások állnak. A betegségről Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal, szexuális medicina szakemberrel beszélgettünk.

 Te jó ég! PMS !

A nők több mint fele tapasztalja ezeket.

Milyen lelki tünetei vannak a PMS-nek?

A testi tünetek, alhasi puffadásban, mellfeszülésben nyilvánulnak meg, melyeket feltehetően hormonális változások okoznak. Fáradékonyság, levertség, idegesség, rossz hangulat is jelentkezhet. Ezek oka a szerotonin hormon szintjének csökkenése.  A szindróma legsúlyosabb formája az úgy nevezett  premenstruációs diszfória, ami súlyos depresszióval, ingerlékenységgel jár és mindig a menstruáció előtt 7-10 nappal kezdődik. A nők 5 százalékát érinti.  Ezzel a formával sürgősen orvoshoz kell fordulni. Nagyon fontos, hogy elkülönítsük a PMS-től a fájdalmas menstruációt (dysmenorhea), ahol a testi tünetek a menstruáció első napján jelennek meg.

Te jó ég! PMS !

Mi a megoldás a PMS csökkentésére?

A peteéréssel nem járó ciklusok esetén – például fogamzásgátló szedése esetén –sokkal ritkábban jelennek meg a testi tünetek. A leghatékonyabbak az egyfázisú fogamzásgátlók, minden tabletta ugyanannyi hatóanyagot tartalmaz. A drospirenon tartalmú tabletták további jótékony hatását mutatták ki, feltehetően az enyhe vízhajtó hatás miatt.

De mit tehetünk az erős alhasi fájdalmak ellen?

Te jó ég! PMS !Az alhasi fájdalmakat felerősítő prosztglandin hormon szintjét a reumás megbetegedések kezelésére ajánlott fájdalomcsillapítók csökkentik. Fontos tudni, hogy ezeket a gyógyszereket 4-5 nappal a tünetek megjelenése előtt kell elkezdeni szedni, hogy megfelelő legyen a hatás. A lelki tüneteket ezek a pirulák nem befolyásolják. Érdemes figyelni a táplálkozásra is. A szénhidrátéhség ellenére nem szabad nagy mennyiségű finomított szénhidrátot enni, mert az a puffadást és a rossz közérzetet egyaránt fokozza, s ez hozzájárul az alhasi feszüléshez, ami fokozza a fájdalmat.

A lelki tünetek leküzdésére is van megoldás?

A rossz lelkiállapotot a szerotonin nevű hormon alacsonyabb szintje okozza. Ezt a szintet az antidepresszánsok emelik és ezek jó hatásúak a PMS-nél is. Legtöbbször olyan nőknél javasolják, akiknél a lelki tünetek elérik a PMDD (premenstruációs diszfóriás rendellenesség) súlyosságát.  A lelki tünetcsoportra hatással vannak a drospirenon tartalmú fogamzásgátlók, mivel ezek az agy úgynevezett neuroszteroid rendszerét hangolják át. Tapasztalataim szerint a megfelelő fogamzásgátló tabletták szedése  a testi és a lelki tünetekre egyaránt jó hatással lehet.

Haris Éva


Orgazmus a hüvelyben – A G-, az A- és az O-pont
Orgazmus a hüvelyben – A G-, az A- és az O-pont
Ezekkel a férfiakkal légy óvatos – Biztosan megcsalnak!
Ezekkel a férfiakkal légy óvatos – Biztosan megcsalnak!
A látszatszerelemnél nincs rosszabb! Küzdj a boldogságért!
A látszatszerelemnél nincs rosszabb! Küzdj a boldogságért!
Nappal tilos a szex, tiltott a csók… - Ilyen helyek is vannak a világban
Nappal tilos a szex, tiltott a csók… - Ilyen helyek is vannak a világban
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.