intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Testreszabott fogamzásgátlás – már kamaszkortól

Testreszabott fogamzásgátlás – már kamaszkortól

A kamaszok életébe sokszor mint egy gyorsvonat, úgy érkezik az az első szexuális aktus. Pedig nagyon fontos lenne időben gondolni a megelőzésre. Dr. Katona Renáta a szegedi klinika szülész-nőgyógyásza tapasztalata szerint az összes művi abortuszból 10% körüli a kiskorúak terhesség megszakításainak száma, amelyet csak biztonságos, előre tervezett fogamzásgátlási módszerekkel lehetne elkerülni.

Mit kellene tenni a lányoknak a szexuális aktus előtt?

A legfontosabb az lenne, hogy gondoljanak a védekezésre: a nemi betegségek elkerülésére és a terhesség kivédésére. A tapasztalatom sajnos az, hogy legtöbb esetben már az első aktusok után érkezik a nőgyógyászati rendelőbe a kamasz, és sokszor csak a véletlen műve, hogy elkerülték a terhességet.

A nemi betegségek ellen csak a gumióvszer véd, ezért ezt mindig ajánlom mindenkinek, aki nem tartós párkapcsolatban él. Viszont a nem megfelelő óvszerhasználat sokszor vezet nem kívánt terhességhez és abortuszhoz, ezért fontos a csaknem 100% biztonságot nyújtó hormonális fogamzásgátlók használata is. Természetesen az előírás szerint, pontosan szedve, gondolva a gyógyszerkölcsönhatásokra és hányás, hasmenés esetén a felszívódás elégtelenségére, amely csökkentheti a megbízhatóságot.

Rettentően fontosnak tartom, hogy a fiatalok, ne féljenek a nőgyógyászati vizsgálatoktól, mert nagyon sokszor csak egy megbeszélés az első „vizsgálat”. Soha semmi nem történik a nőgyógyásznál a páciens beleegyezése nélkül, és legtöbbször a szülő el is kíséri a lányát, és bent is lehet a rendelőben. Az első vizsgálatnál sokszor választanak a lányok női nőgyógyászt, talán a fesztelenebb légkör és a közvetlenebb kapcsolat kialakításának lehetősége miatt. Talán ez az oka annak is, hogy a gyermeknőgyógyászok többsége is nő.

Rengeteg fogamzásgátló tabletta áll a fiatalok rendelkezésére, amikkel személyre szabottan a lehető leghatékonyabban és a lehető legkevesebb mellékhatással lehet elérni a fogamzásgátlást.

Sokszor hallani a fogamzásgátló tabletták mellékhatásairól. Mi az igazság a témában?

Lehetnek bizonyos rizikófaktorok, melyek figyelembevételével választjuk ki legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert, de sok a tévhit a mellékhatások tekintetében. Fokozott figyelmet igényelnek az elhízott, dohányzó fiatalok, vagy a genetikailag nagyobb trombózishajlammal élők, de számukra is elérhető megbízható fogamzásgátlás. Hangsúlyoznám, hogy rettentően fontos a megbízhatóság, mert a későbbi tervezett várandóságot a művi terhességmegszakítások negatívan befolyásolják, míg a  modern, hormonális fogamzásgátlók semmilyen negatív hatással nincsenek a későbbi termékenységre. Arról nem is beszélve, hogy a tabletták megszüntetik a fájdalmas menstruációt, a bőséges vérzést és a serdülők számára nagyon zavaró pattanásokat is. 

Igazán az lenne a szerencsés, ha  legalább 2-3 éve szabályos ciklusokkal, peteéréssel rendelkező, kifejlett másodlagos nemi jelleggel bíró lányoknak kellene felírnunk fogamzásgátló tablettát. Viszont ha mégis úgy dönt a 13-14 éves lány, hogy szexuális életet szeretne élni, akkor neki a legbiztonságosabb módszer a tartós hormonális fogamzásgátló tabletta a gumi óvszerrel együttesen használva. 

Meg kell említeni a sürgősségi fogamzásgátló tablettákat is, ami rendszeresen nem lehet megoldás, de ha hiba csúszott a számításokba, akkor feltétlenül szükséges lehet. Az esemény után  legoptimálisabb 48 órán belül bevenni, de legkésőbb 72 órán belül van rá lehetőség. Létezik egy másik, 120 órás készítmény is.  Ezek a készítmények vénykötelesek, de akár szülő nélkül is felírja a nőgyógyász bármelyik ambulancián.

Haris Éva


Levelek nekünk - tőletek
Levelek nekünk - tőletek
Szeretkezés az új partnerrel – 3 dolog, amire érdemes figyelned
Szeretkezés az új partnerrel – 3 dolog, amire érdemes figyelned
Nem minden szerelem, ami annak látszik
Nem minden szerelem, ami annak látszik
5 jel, hogy valószínűleg allergiás vagy a spermára
5 jel, hogy valószínűleg allergiás vagy a spermára
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.