intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Nem kell félned a hormonoktól!

Nem kell félned a hormonoktól!

A 20. század közepe, vagyis az első fogamzásgátló tabletta megjelenése óta óriási fejlődésen ment keresztül a hormonális fogamzásgátlás. Ennek ellenére még napjainkban is félelmek és tévhitek övezik a hormonokat. Vajon miért? Az okokról Dr. Tuba Gyula szülész-nőgyógyász szakorvosjelölttel beszélgettünk.

Nem kell félned a hormonoktól!

Milyen hormonális fogamzásgátló módszerekérhetők el a mai nők számára?

A legnépszerűbbek és leggyakrabban alkalmazottak a fogamzásgátló tabletták. A fogamzásgátló tablettáknak két alapvető típusa van. A kombinált tabletták ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, míg egyes tabletták (ún.minipillek)csak progeszteront.  Ezeken kívül létezik még a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, amelyet kizárólag akkor javasolt alkalmazni, ha az együttlét során nem történt, vagy sikertelen volt a védekezés. Ez nem jelenthet állandó megoldást, magas hormontartalma és az ezáltal okozott mellékhatások miatt csak szükség esetén alkalmazható.

A hormontartalmú fogamzásgátlók közé tartozik továbbá a hüvelygyűrű, amelyet a páciens helyez fel a hüvelybe, 3 hétig maradhat fent, majd egy hét szünet következik. Létezik továbbá hormontartalmú méhen belüli eszköz, amelyet akár még nem szült hölgyek is választhatnak. A ma alkalmazott hormonális fogamzásgátlók mindegyikének gyógyszertartalma a néhány évtizeddel ezelőtt használtakénak csupán töredéke, a nem kívánt terhességek megelőzésében azonban egytől-egyig jó hatásfokkal rendelkeznek.

Nem kell félned a hormonoktól!

Miért lengi körül mégis bizonyos félelem a hormonokat?

Sajnos a múltban alkalmazott fogamzásgátló tabletták nem voltak éppen „felhasználóbarátak”. Magas hormontartalmuk következtében gyakori és súlyos mellékhatások alakultak ki, emiatt alakulhatott ki a hölgyekben félelem a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatban. A mai trend afelé visz, hogy minden hormonális fogamzásgátló épp csak annyi hormont tartalmazzon, amennyi szükséges a nem kívánt terhesség megelőzéséhez, így optimalizálva a hatás-mellékhatás profilt. Úgy gondolom, hogy a régi beidegződések és a kialakult tévhitek miatt tartanak a hölgyek még mindig a hormonoktól. Félnek a mellékhatásoktól, amelyek a régmúltban meghatározóak és gyakoriak voltak, ám mára számuk nagymértékben lecsökkent. Előfordulhat például pecsételő vérzés, ami a tablettaszedés első három hónapjában jelentkezhet, de ez általában a hormonszintek stabilizálódásával elmúlik. Van, akinél hányinger kíséri a tabletta szedésének első időszakát, ekkor azt javasoljuk, hogy este vagy étkezéssel együtt vegyék be a tablettát. Előfordulhat továbbá az emlők érzékenysége is, amit a koffein- és a sóbevitel csökkentésével lehet enyhíteni. A nők félnek a testüket hormonokkal bombázni, mert tartanak az elhízástól is. Ez az egyik legnagyobb tévhit a tablettákkal kapcsolatban. Nem a tabletta hizlal, tehát nincs szignifikáns összefüggés, az esetleges a folyadék-visszatartás miatt jelentkezhet némi súlytöbblet.

A páciensek részéről gyakran merül fel kérdésként, hogy ha gyermeket szeretnének, mennyivel előtte hagyják abba a fogamzásgátló szedését. Félnek, hogy a magzatra káros lehet az, hogy tablettát szedtek. Ez nem igaz, ugyanis a tablettában lévő hormontartalom nem raktározódik a szervezetben. Ez az oka annak is, hogy a tablettát naponta be kell venni, ennek elmulasztása nem kívánt terhesség létrejöttével járhat.

Nem kell félned a hormonoktól!

Próbáljuk meg eloszlatni a félelmeket. Vannak a hormonoknak kedvező, pozitív hatásai?

Sokszor fordulnak hozzám tinédzserek azzal, hogy menstruációjuk rendszertelen és nagy mennyiségű vérzéssel jár. Erre a problémára az egyik legjobb segítség a hormonális fogamzásgátló tabletta, amely a stabil hormonszintek biztosítása által megfelelő cikluskontrollt biztosít. A rendszeres menstruáció, illetve annak esetleges eltolása, vagy tervezett elmaradása már önmagában növeli a betegek komfortérzetét és javítja életminőségüket. Ugyanígy a menzesz alatti fájdalmat is enyhíti alkalmazásuk. Jó választás az aknés bőrrel rendelkezők esetében is, hiszen csökkentik az azok kialakulásáért felelős androgén (férfi) hormonok szintjét, továbbá a premenstruális szindróma (PMS) kapcsán kialakult feszültséget is jó hatásfokkal enyhítik.

Alkalmazásuk helyet kap egyes petefészekciszták kezelésében is. A legfrissebb tanulmányok szerint a kismedencei gyulladások kialakulásának esélyét is csökkentik a hormontartalmú fogamzásgátlók. 40 éves kor felett segíthetnek a menopauza tüneteinek enyhítésében, kedvező hatást fejtenek ki továbbá a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is.

Még egy nagyon fontos haszna van a hormonális fogamzásgátlóknak: a szakirodalomban fellelhető adatok szerint csökkentik a petefészekrák, a méhtest-rák és a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A jóindulatú emlőelváltozások esetében is kimutathatóan pozitív a hatásuk, a legfrissebb adatok alapján, hosszú távon az emlődaganatok esetében is védőhatással rendelkezik.

Mindenképpen fontosnak tartom, hogy mielőtt eluralkodnának a félelmek, keressenek fel egy nőgyógyászt, hogy közösen az önök számára legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszert találják meg.

Kovács-Hain Zsuzsa


Vagy védekezés, vagy orgazmus? Inkább mindkettő!
Vagy védekezés, vagy orgazmus? Inkább mindkettő!
Tantrikus szex kezdőknek (18+)
Tantrikus szex kezdőknek (18+)
Mi legyen egy friss kapcsolattal karantén idején?
Mi legyen egy friss kapcsolattal karantén idején?
5 jel, hogy valószínűleg allergiás vagy a spermára
5 jel, hogy valószínűleg allergiás vagy a spermára
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.