intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Nem kell félned a hormonoktól!

Nem kell félned a hormonoktól!

A 20. század közepe, vagyis az első fogamzásgátló tabletta megjelenése óta óriási fejlődésen ment keresztül a hormonális fogamzásgátlás. Ennek ellenére még napjainkban is félelmek és tévhitek övezik a hormonokat. Vajon miért? Az okokról Dr. Tuba Gyula szülész-nőgyógyász szakorvosjelölttel beszélgettünk.

Nem kell félned a hormonoktól!

Milyen hormonális fogamzásgátló módszerekérhetők el a mai nők számára?

A legnépszerűbbek és leggyakrabban alkalmazottak a fogamzásgátló tabletták. A fogamzásgátló tablettáknak két alapvető típusa van. A kombinált tabletták ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, míg egyes tabletták (ún.minipillek)csak progeszteront.  Ezeken kívül létezik még a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, amelyet kizárólag akkor javasolt alkalmazni, ha az együttlét során nem történt, vagy sikertelen volt a védekezés. Ez nem jelenthet állandó megoldást, magas hormontartalma és az ezáltal okozott mellékhatások miatt csak szükség esetén alkalmazható.

A hormontartalmú fogamzásgátlók közé tartozik továbbá a hüvelygyűrű, amelyet a páciens helyez fel a hüvelybe, 3 hétig maradhat fent, majd egy hét szünet következik. Létezik továbbá hormontartalmú méhen belüli eszköz, amelyet akár még nem szült hölgyek is választhatnak. A ma alkalmazott hormonális fogamzásgátlók mindegyikének gyógyszertartalma a néhány évtizeddel ezelőtt használtakénak csupán töredéke, a nem kívánt terhességek megelőzésében azonban egytől-egyig jó hatásfokkal rendelkeznek.

Nem kell félned a hormonoktól!

Miért lengi körül mégis bizonyos félelem a hormonokat?

Sajnos a múltban alkalmazott fogamzásgátló tabletták nem voltak éppen „felhasználóbarátak”. Magas hormontartalmuk következtében gyakori és súlyos mellékhatások alakultak ki, emiatt alakulhatott ki a hölgyekben félelem a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatban. A mai trend afelé visz, hogy minden hormonális fogamzásgátló épp csak annyi hormont tartalmazzon, amennyi szükséges a nem kívánt terhesség megelőzéséhez, így optimalizálva a hatás-mellékhatás profilt. Úgy gondolom, hogy a régi beidegződések és a kialakult tévhitek miatt tartanak a hölgyek még mindig a hormonoktól. Félnek a mellékhatásoktól, amelyek a régmúltban meghatározóak és gyakoriak voltak, ám mára számuk nagymértékben lecsökkent. Előfordulhat például pecsételő vérzés, ami a tablettaszedés első három hónapjában jelentkezhet, de ez általában a hormonszintek stabilizálódásával elmúlik. Van, akinél hányinger kíséri a tabletta szedésének első időszakát, ekkor azt javasoljuk, hogy este vagy étkezéssel együtt vegyék be a tablettát. Előfordulhat továbbá az emlők érzékenysége is, amit a koffein- és a sóbevitel csökkentésével lehet enyhíteni. A nők félnek a testüket hormonokkal bombázni, mert tartanak az elhízástól is. Ez az egyik legnagyobb tévhit a tablettákkal kapcsolatban. Nem a tabletta hizlal, tehát nincs szignifikáns összefüggés, az esetleges a folyadék-visszatartás miatt jelentkezhet némi súlytöbblet.

A páciensek részéről gyakran merül fel kérdésként, hogy ha gyermeket szeretnének, mennyivel előtte hagyják abba a fogamzásgátló szedését. Félnek, hogy a magzatra káros lehet az, hogy tablettát szedtek. Ez nem igaz, ugyanis a tablettában lévő hormontartalom nem raktározódik a szervezetben. Ez az oka annak is, hogy a tablettát naponta be kell venni, ennek elmulasztása nem kívánt terhesség létrejöttével járhat.

Nem kell félned a hormonoktól!

Próbáljuk meg eloszlatni a félelmeket. Vannak a hormonoknak kedvező, pozitív hatásai?

Sokszor fordulnak hozzám tinédzserek azzal, hogy menstruációjuk rendszertelen és nagy mennyiségű vérzéssel jár. Erre a problémára az egyik legjobb segítség a hormonális fogamzásgátló tabletta, amely a stabil hormonszintek biztosítása által megfelelő cikluskontrollt biztosít. A rendszeres menstruáció, illetve annak esetleges eltolása, vagy tervezett elmaradása már önmagában növeli a betegek komfortérzetét és javítja életminőségüket. Ugyanígy a menzesz alatti fájdalmat is enyhíti alkalmazásuk. Jó választás az aknés bőrrel rendelkezők esetében is, hiszen csökkentik az azok kialakulásáért felelős androgén (férfi) hormonok szintjét, továbbá a premenstruális szindróma (PMS) kapcsán kialakult feszültséget is jó hatásfokkal enyhítik.

Alkalmazásuk helyet kap egyes petefészekciszták kezelésében is. A legfrissebb tanulmányok szerint a kismedencei gyulladások kialakulásának esélyét is csökkentik a hormontartalmú fogamzásgátlók. 40 éves kor felett segíthetnek a menopauza tüneteinek enyhítésében, kedvező hatást fejtenek ki továbbá a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is.

Még egy nagyon fontos haszna van a hormonális fogamzásgátlóknak: a szakirodalomban fellelhető adatok szerint csökkentik a petefészekrák, a méhtest-rák és a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A jóindulatú emlőelváltozások esetében is kimutathatóan pozitív a hatásuk, a legfrissebb adatok alapján, hosszú távon az emlődaganatok esetében is védőhatással rendelkezik.

Mindenképpen fontosnak tartom, hogy mielőtt eluralkodnának a félelmek, keressenek fel egy nőgyógyászt, hogy közösen az önök számára legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszert találják meg.

Kovács-Hain Zsuzsa


Nem minden szerelem, ami annak látszik
Nem minden szerelem, ami annak látszik
Így tartsd meg a szerelmed!
Így tartsd meg a szerelmed!
5 szex utáni furcsaság – Miért fáj, vérzik, ég?
5 szex utáni furcsaság – Miért fáj, vérzik, ég?
Mit szeretnek a nők egy férfiban?
Mit szeretnek a nők egy férfiban?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.