intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Biztonságos szerelem

Biztonságos szerelem

Az első szexuális élménynél a szerelem mellett a legfontosabb a védekezés. A szocializációs környezetben a felvilágosítást a szülő kezdi meg, aztán az iskola folytatja, és komoly szerepe van a társaknak is. Viszont mikor a tettek mezejére kell lépni, akkor jönnie kell a nőgyógyászati vizsgálatnak, és a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásának. Dr. Hazay Mátéval a János Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosával beszélgettem.

Átlagosan mikor, hány éves korban jelentkeznek az első nőgyógyászati vizsgálatra a lányok?

Biztonságos szerelem
Dr. Hazay Máté szülész-nőgyógyász szakorvos

Ez teljesen változó. 15-16 éves kortól egészen 22-23 éves kor között zajlik általában az első nőgyógyászati vizsgálat. Az első menstruáció 12 éves kor körül jelentkezik, ezután már a test készen áll a szexuális aktusra, és az egészségtudatosan gondolkodó lányok még a szexuális élet megkezdése előtt eljönnek vizsgálatra és tanácsadásra. A kiskorúaknak gyereknőgyógyászhoz kell menniük. Van külön tiniambulancia a kamaszoknak, 18 év felett pedig a felnőttrendelésen jelenhetnek meg a fiatalok. Az lenne a legjobb, ha a szexuális élet tervezési szakaszában fordulnának a fiatalok szakorvoshoz, és közösen terveznénk meg a fogamzásgátlást. Sokszor ez nem így történik és egy nem védett együttlét után jelentkeznek a fiatalok a gyors, és ennek megfelelően magasabb hormontartalommal rendelkező sürgősségi fogamzásgátlóért.

Milyen fogamzásgátló módszert ajánl a nőgyógyász?

A fogamzásgátlás személyre szabott kell, hogy legyen. Figyelembe kell venni a biológiai és lelki érettséget, valamint a fogamzásgátláshoz való hozzáállást.  Az első menstruáció még nem jelzi 100 százalékosan, hogy a test készen áll-e a fogamzásra, azaz érett-e a szexuális aktusra. Mikor már jól behatárolható a menstruációs ciklus, a vérzés rendszeres időközönként jön, akkor lehet hormonális fogamzásgátlót is felírni.

Rengeteg lehetőség közül választhatnak a hölgyek. A természetes fogamzásgátló módszerek közé tartozik a petting, azaz a szerelmi előjáték, mely mellékhatás nélküli, és abban az esetben, ha nincs ejakuláció majdhogynem 100%-os a védettség. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy az előváladék is tartalmaz ondósejteket, tehát a hímvessző hüvelybe jutásakor a terhesség – bár kis százalékban –akkor is előfordulhat, ha nincs magömlés.

A megszakított közösülést, nem szoktam ajánlani, mert nagy fegyelmezettséget igényel.  Az ovuláció kiszámítása sem tartozik a megbízható módszerek közé.

A mechanikus fogamzásgátlási módszerek közül a gumi óvszer a legismertebb, ami a legtöbb nemi úton terjedő fertőző betegségektől megvéd, de használata gyakorlatot igényel. Abban az esetben, ha elsajátítják a kondom használatát a fiatalok, és a tökéletes használatra törekednek, akkor megfelelő módszernek tartom. Tovább fokozható az óvszer adta biztonság, ha spermicid hatású kémiai fogamzásgátlással egészítjük ki.

Az intrauterin, azaz a méhen belüli, eszközös fogamzásgátlók is széles körben elterjedtek.Ezeknek van egyszerű mechanikai és hormontartalmú formája is. Használata már fiatalkorban is elkezdhető.

A hormonális fogamzásgátlás kétségtelenül a legmegbízhatóbb, de ez is csak akkor, ha megfelelően alkalmazzák. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a fogamzásgátlás mindig személyre szabott kell, hogy legyen, mert akkor lesz a leghatékonyabb.

 

Haris Éva


Az orgazmus a fejben dől el
Az orgazmus a fejben dől el
Szerezd vissza a párod teljes figyelmét!
Szerezd vissza a párod teljes figyelmét!
Szerinted ciki, ha egy nő kezdeményez?
Szerinted ciki, ha egy nő kezdeményez?
Kérdések a szexről - Íme, a top 10
Kérdések a szexről - Íme, a top 10
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.