intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csendben maradjunk!

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csendben maradjunk!

Sajnos a 21. században sem jelenthetjük ki azt, hogy a szexuális felvilágosítás, az ezzel kapcsolatos gondolkodás sokat fejlődött volna. Manapság is rendkívül magas a kamaszkori terhességek száma. De mit tehet egy tinilány, ha kisbabát vár?

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csendben maradjunk!

A kamaszkori terhesség általában a tájékozatlanság és a felelőtlenség következménye. Ebben az életkorban (13-19 éves kor) még nem igazán számolnak a fiatalok a szexualitással együtt járó, könnyen kialakuló életszituációkkal. Sokan talán el sem gondolkodnak azon, hogy mi lesz, ha megtörténik az aktus, csak a pillanatnyi gyönyör számít.

A fiatal korban bekövetkező terhesség azonban mind az anyára, mind a babára negatív következményekkel járhat. A női nemi szervek, illetve a teljes reproduktív rendszer ugyanis ebben az életkorban még igen érzékeny, fiatal. A terhességi szövődmények, koraszülés, szülés alatti vérzés, sőt, akár a halálozás (akár az anya, akár a baba esetében) gyakrabban fordulhat elő az ebben az életkorban várandós anyáknál.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csendben maradjunk!

Ám nem csak a testi, egészségügyi szempontokat érdemes figyelembe venni. A tinédzserkori terhességnek gazdasági és fontos lelki következményei is vannak. A fiatalkorúak számára egy kisbaba eltartása, felnevelése szinte megoldhatatlan feladat, hiszen még ők maguk is gyermekek. Ez természetesen kihat a kisbaba testi-lelki fejlődésére is. Gyakran ugyanis a kamaszkorú családi háttere sem megfelelő, nem tudják biztosítani a kisbaba neveléséhez szükséges minimumot sem. A baba befolyásolja a fiatal iskoláit, további életét. Emiatt sokan az abortusz mellett döntenek.

A lelki következmények sokszor súlyosabbak, mint a testiek. A teherbe esett, tinédzserkorú lányok leggyakrabban magukra maradnak a problémáikkal, a fiúk ugyanis könnyen becsapják maguk mögött az ajtót, nem vállalják a felelősséget (természetesen nem lehet általánosítani). Így a döntés teljes súlya a lányokon marad.

Vannak, akik nagyon jó kapcsolatban vannak a szüleikkel, minden segítséget megkapnak az életükhöz. Ők a szerencsések, és sajnos ők vannak kevesebben. A többségnek fogalma sincs, hogy mihez kezdjen, sokan még nőgyógyásznál sem jártak. A teljes kétségbeesés szélére sodródnak, és nem tudják, honnan tájékozódjanak. Szégyellik a dolgot, nem mernek szólni a szüleiknek. Az egészet sokszor egyedül csinálják végig, idegenek, barátok titoktartó szövetségével.

A tinédzserkori terhességek megelőzésében a szülők felelőssége óriási, hiszen nem csak az iskolák dolga a szexuális témák felvetése a fiataloknál. A szülők nagyon sokat tehetnek azért, hogy a gyermekeik nyugodt környezetben „biztos forrásból”, azaz a szüleiktől halljanak mindent a szexualitásról. Ennek hiányában marad az internet és a barátok, akiktől nem mindig a legjobb tanács érkezik. A legfontosabb a biztos családi háttér, hogy a fiatalok ne a társaik körében keressék a biztos fogódzót, a szeretetet.

Fontos, hogy a kamaszok értesüljenek arról, hogy milyen fogamzásgátló módszerek léteznek. Nőgyógyász szakorvos segítségével érdemes kiválasztani a legmegfelelőbbet. Tájékoztatni kell őket a szexuális élet lehetséges következményeiről, a nem kívánt terhességről, a szexuális úton terjedő betegségekről. A prűd felfogás ideje lejárt! A világ már sokkal gyorsabban halad annál, mint hogy megengedhessük magunknak, hogy csendben maradjunk!


Neked miről szól az öngondoskodás? – Az erotika benne van?
Neked miről szól az öngondoskodás? – Az erotika benne van?
12 piros pont a szexnek
12 piros pont a szexnek
Mit kell tudni a nők orgazmusáról?
Mit kell tudni a nők orgazmusáról?
Nők az ágyban – te milyen típus vagy?
Nők az ágyban – te milyen típus vagy?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.