intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csendben maradjunk!

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csendben maradjunk!

Sajnos a 21. században sem jelenthetjük ki azt, hogy a szexuális felvilágosítás, az ezzel kapcsolatos gondolkodás sokat fejlődött volna. Manapság is rendkívül magas a kamaszkori terhességek száma. De mit tehet egy tinilány, ha kisbabát vár?

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csendben maradjunk!

A kamaszkori terhesség általában a tájékozatlanság és a felelőtlenség következménye. Ebben az életkorban (13-19 éves kor) még nem igazán számolnak a fiatalok a szexualitással együtt járó, könnyen kialakuló életszituációkkal. Sokan talán el sem gondolkodnak azon, hogy mi lesz, ha megtörténik az aktus, csak a pillanatnyi gyönyör számít.

A fiatal korban bekövetkező terhesség azonban mind az anyára, mind a babára negatív következményekkel járhat. A női nemi szervek, illetve a teljes reproduktív rendszer ugyanis ebben az életkorban még igen érzékeny, fiatal. A terhességi szövődmények, koraszülés, szülés alatti vérzés, sőt, akár a halálozás (akár az anya, akár a baba esetében) gyakrabban fordulhat elő az ebben az életkorban várandós anyáknál.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csendben maradjunk!

Ám nem csak a testi, egészségügyi szempontokat érdemes figyelembe venni. A tinédzserkori terhességnek gazdasági és fontos lelki következményei is vannak. A fiatalkorúak számára egy kisbaba eltartása, felnevelése szinte megoldhatatlan feladat, hiszen még ők maguk is gyermekek. Ez természetesen kihat a kisbaba testi-lelki fejlődésére is. Gyakran ugyanis a kamaszkorú családi háttere sem megfelelő, nem tudják biztosítani a kisbaba neveléséhez szükséges minimumot sem. A baba befolyásolja a fiatal iskoláit, további életét. Emiatt sokan az abortusz mellett döntenek.

A lelki következmények sokszor súlyosabbak, mint a testiek. A teherbe esett, tinédzserkorú lányok leggyakrabban magukra maradnak a problémáikkal, a fiúk ugyanis könnyen becsapják maguk mögött az ajtót, nem vállalják a felelősséget (természetesen nem lehet általánosítani). Így a döntés teljes súlya a lányokon marad.

Vannak, akik nagyon jó kapcsolatban vannak a szüleikkel, minden segítséget megkapnak az életükhöz. Ők a szerencsések, és sajnos ők vannak kevesebben. A többségnek fogalma sincs, hogy mihez kezdjen, sokan még nőgyógyásznál sem jártak. A teljes kétségbeesés szélére sodródnak, és nem tudják, honnan tájékozódjanak. Szégyellik a dolgot, nem mernek szólni a szüleiknek. Az egészet sokszor egyedül csinálják végig, idegenek, barátok titoktartó szövetségével.

A tinédzserkori terhességek megelőzésében a szülők felelőssége óriási, hiszen nem csak az iskolák dolga a szexuális témák felvetése a fiataloknál. A szülők nagyon sokat tehetnek azért, hogy a gyermekeik nyugodt környezetben „biztos forrásból”, azaz a szüleiktől halljanak mindent a szexualitásról. Ennek hiányában marad az internet és a barátok, akiktől nem mindig a legjobb tanács érkezik. A legfontosabb a biztos családi háttér, hogy a fiatalok ne a társaik körében keressék a biztos fogódzót, a szeretetet.

Fontos, hogy a kamaszok értesüljenek arról, hogy milyen fogamzásgátló módszerek léteznek. Nőgyógyász szakorvos segítségével érdemes kiválasztani a legmegfelelőbbet. Tájékoztatni kell őket a szexuális élet lehetséges következményeiről, a nem kívánt terhességről, a szexuális úton terjedő betegségekről. A prűd felfogás ideje lejárt! A világ már sokkal gyorsabban halad annál, mint hogy megengedhessük magunknak, hogy csendben maradjunk!


Jó szex, jó kapcsolat, rossz szex, rossz kapcsolat – Tényleg?
Jó szex, jó kapcsolat, rossz szex, rossz kapcsolat – Tényleg?
Orgazmus a hüvelyben – A G-, az A- és az O-pont
Orgazmus a hüvelyben – A G-, az A- és az O-pont
Szerinted mi lehet a tartós kapcsolat titka? – 6 fiatal válaszolt
Szerinted mi lehet a tartós kapcsolat titka? – 6 fiatal válaszolt
10 dolog, ami közelebb hozza a pasidat
10 dolog, ami közelebb hozza a pasidat
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.