intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A menstruációd folyton változik – Ilyen 20, 30 és 40 éves korodban

A menstruációd folyton változik – Ilyen 20, 30 és 40 éves korodban

A hormonjaink nagyon sok mindent befolyásolnak a szervezetünkben, és ahogy az idő múlik, ezek a hormonális tevékenységek is folyamatosan változnak. A női ciklus, a menstruáció is változásokon megy keresztül. Igaz, hogy ez egy természetes folyamat, mégsem szeretjük, és ez teljesen érthető is. De vajon milyen 20, 30 és 40 évesen?

Sokan szinte semmit sem éreznek azokon a napokon, amikor menstruálnak, másoknak azonban komoly fájdalmat okoz, sokszor rendszertelen, kimarad, vagy elhúzódik. A változások egy bizonyos szintig teljesen természetesek, ugyanakkor nagyon fontos ismerned ezeket a jeleket, felismerned a változások mértékét. Ugyanis akkor, ha túl nagy, túl sok a változás, problémát is jelezhet, amivel orvoshoz kell fordulni.

Menstruáció tinikorban

A nemi érés folyamata töbléppcsős, a mellek és a szőrzet növekedésével kezdődik, és a menstruáció megjelenésével folytatódik. Az első, hormonok által szabályozott menstruáció a menarche. Általában 12 éves kor után jelentkezik  Ebben a korban a menzesz még eléggé kiszámíthatatlan, rendszertelen. Előfordulhat, hogy az első menstruációt hosszabb idő elteltével követi csak a második. Akár 2-3 hónap is eltelhet a kettő között. Ez azért van, mert a hormonok még nem tudták maradéktalanul összehangolni a menstruációban résztvevő szerveket. A menzesz általában legkésőbb 17 éves korra lesz szabályos.

Menstruáció 20 év felett

Ilyenkor már többnyire kiszámítható a ciklusod, a menstruáció szabályossá válik. Ekkorra az ovuláció, vagyis a peteérés már rendszeres, így a menstruáció is. Sajnos ebben az életkorban igen gyakori a premenstruációs szindróma (PMS). Ennek nagyon sokféle tünete lehet: görcsös fájdalom, mellfeszülés, hangulatingadozás, depresszív és szorongásos tünetek, fejfájás, evési zavarok, álmatlanság.

dr-timmermann-gabor
    Dr. Timmermann Gábor

„A PMS okai olyan szerteágazók, mint a tünetei. Ez egy multifaktoriális elváltozás. Egyik okként a hormonális változásokat emelném ki. A prolaktin - a tejtermelésért felelős hormon - túltermelődésével is összefüggésbe hozták, de nem minden esetben igazolható eltérés. A prosztaglandinok neve is felmerült az okok között. Ezek a hormonszerű vegyületek több élettani folyamatban játszanak szerepet, többek között a méh összehúzódását is kiváltják. A PMS-től szenvedő nők érzékenyebbek a prosztaglandinok hatásaira. A szerotonin hormon - mely egy fontos ingerületátvivő anyag – is felelős lehet, hiszen csökkent termelődése kiválthatja a depresszív tüneteket a PMS alatt. A hormonok mellett még ki kell emelni az életmód szerepét is. A mozgásszegény életmódot folytató, túlsúlyos, dohányzó nők körében gyakoribb a PMS előfordulása” – mondja szakrétőnk, Dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos.

Általában a 20-as években már komoly hangsúlyt fektetnek a nők a fogamzásgátlás kérdésére. Egy jól megválasztott hormonális fogamzásgátló tabletta segítséget jelenthet a PMS tüneteinek enyhítésére, szabályozza a ciklust.

Menstruáció 30 év felett

Női ciklus szempontjából a 30-40 éves kor közötti évtized nyugodtnak mondható. Sok változás nem történik, a menstruáció többnyire jól követhető. Ha olyan furcsa változást tapasztalsz, ami eddig nem volt jellemző, és fájdalmat okoz, bő vérzéssel jár, esetleg a menstruációd elmarad, lehetséges, hogy valamilyen súlyosabb probléma húzódik a háttérben. Mindenképp fordulj orvoshoz! Gondot okozhat esetleg egy mióma, ami erősebb vérzéssel járhat, de sajnos nagyon gyakori az endometriózis is.  „Az endometrium, ami a méh nyálkahártyája, normális esetben a méhen belül található meg. Akkor beszélünk endometriózisról, ha ezek a képletek a méhen kívül is megjelennek, petevezetéken, petefészken, akár a hashártyán. Hogy miként kerülnek oda, és mi okozza ezt, arra vannak elméletek, de pontosan nem tudjuk. Emiatt a lehetséges megelőzéséről sem mondhatunk túl sokat. Viszont azt látjuk, hogy akik már szültek, ők kevésbé veszélyeztetettek, mint akik még nem szültek. A megelőzéshez, vagy inkább a sikeres kezeléshez hozzájárulhat a rendszeres szűrés, akár rákszűrés, mert ezek alkalmával még korai stádiumban is diagnosztálható a betegség” – mondja Dr. Szabó József szülész-nőgyógyász szakorvos.

Ebben az életkorban sokan elérkeznek az anyaság gondolatáig, gyermeket vállalnak, ami szintén érinti a ciklust, a menstruációt. Szülés után a szoptatás is befolyásolja.

Menstruáció 40 év felett

A menopauzát általában a nők 50-es éveire teszik, ám a tapasztalatok alapján ez mára kissé előrébb tolódott az időben, azaz a 40-es évek vége felé már jelentkezhet. Negyvenen túl tehát már elkezdődnek azok a változások, amelyek a változókor előfutárai. Mit is jelent ez? A menstruációd rendszertelenné válhat, sőt, ki is maradhat. Gyakori, hogy a vérzés erősebb lesz, de akár két menstruáció között is tapasztalhatsz pecsételést. Sosem tudhatod, mire készülj, és ez elég sok stressz-szel járhat.

Egyik életszakaszban sem szabad azonban megfeledkezned a fogamzásgátlásról, ugyanis a menzesz teljes elmaradásáig bármikor teherbe eshetsz. Ha pedig ezt szeretnéd elkerülni, konzultálj a nőgyógyászoddal a számodra leginkább megfelelő módszerről, tablettáról.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Nyáron is gondolkodj hideg fejjel!
Nyáron is gondolkodj hideg fejjel!
A hűtlenségről
A hűtlenségről
Levelek nekünk - tőletek
Levelek nekünk - tőletek
A férfiak is igényelnek egy kis odafigyelést – Te bókolsz a párodnak?
A férfiak is igényelnek egy kis odafigyelést – Te bókolsz a párodnak?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.